Protecció Civil homologa 22 nous plans d’autoprotecció que inclouen diverses activitats industrials i culturals de referència

Protecció Civil homologa 22 nous plans d’autoprotecció que inclouen diverses activitats industrials i culturals de referència.

 

 • Entre els plans d’emergència homologats destaquen el del Port de Barcelona, el MACBA, el Teatre del Liceu, el CaixaForum i el Mercat Medieval de Vic, entre d’altres
 • També s’han homologat plans de 6 indústries de risc químic
 • Des de l’inici de les reunions de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil l’any 2021 ja s’ha arribat als 499 PAU homologats
 • A la mateixa Comissió d’avui, 11 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos 

 

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, ha presidit avui divendres, 25 de novembre de 2022, la penúltima Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya d’aquest any, en què s’han homologat 22 nous Plans d’Autoprotecció principalment d’indústries de risc químic i també de centres culturals, festivals musicals, fires, edificis d’oficines o un port esportiu, entre altres.

A la Comissió d’Autoprotecció també hi ha participat el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; i el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández. El representant de l’Ajuntament de Barcelona no ha pogut estar a la reunió però ha votat prèviament.

La d’aquest divendres ha estat la novena d’aquest any i la 17a reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va trobar per primera vegada el març de 2021), i que ha permès agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció reduint de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 22 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 477 plans homologats a les anteriors reunions, de manera que deixen un total de 499 plans homologats entre març de 2021 i aquest mes de novembre.

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions químiques, festivals musicals, centres culturals, museus i edificis d’oficines, entre altres

Avui s’han homologat 22 Plans d’Autoprotecció (PAU) que, per vegueries, corresponen a:

 • Barcelona: 15
 • Camp de Tarragona: 4
 • Terres de l’Ebre: 2
 • Catalunya Central: 1

Homologació de plans per tipologies: 

A la Comissió d’avui, dels 22 plans homologats n’hi ha 7 que corresponen a activitats temporals. Es tracta de 3 festivals musicals, 2 fires i 2 esdeveniments esportius, destacant el PAU del Mercat Medieval de Vic tramitat per l’Ajuntament de Vic i que recull l’operativa per donar resposta a possibles incidents en el desenvolupament de l’activitat i específicament les mesures de protecció als assistents.

D’altra banda, 15 corresponen a activitats no temporals, dels quals hi ha: 4 establiments afectats per la normativa d’accidents greus, Seveso (Barnastock de Polinyà, S.A. Dabeer de Santa Perpètua de Mogoda, Basell Poliolefines de Tarragona i Grace Catalysts and Materials de Tarragona); 2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (Ercros de Tortosa i Laboratorios Maverick d’Ulldecona); 1 explotació minera (Cementos Molins); 1 edifici d’oficines (Torre Inbisa Plaça Europa); 1 hotel (AC Barcelona Fórum); 1 teatre (Liceu); 1 museu (MACBA); 1 centre cultural (Caixa Fórum); 1 port d’interès general (Port de Barcelona); 1 port esportiu (Roda de Berà) i 1 edifici d’importància estratègica (Torre de telecomunicacions de Collserola).

Com a PAUs homologats destaquen avui el del Port de Barcelona. Com a activitat singular, el Pla d’Autoprotecció del Port de Barcelona recull totes les operatives per a les diferents casuístiques d’emergència que poden afectar l’activitat i el seu espai detallant les actuacions i la coordinació interna dels seus equips d’autoprotecció així com la participació dels serveis d’emergència i dels cossos i forces de seguretat de les diferents administracions públiques d’acord a les seves competències en l’àmbit de l’activitat portuària. El pla s’adapta a aquesta singularitat reforçant els mecanismes de coordinació amb els òrgans i autoritats de protecció civil de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments de Barcelona i el Prat de Llobregat.

Cal destacar també l’homologació dels PAU de les instal·lacions i activitats culturals següents: el Teatre del Liceu, el museu del MACBA i el CaixaForum.

Per altra banda, la Comissió també ha homologat el PAU de la Torre de Telecomunicacions de Collserola, com a activitat d’importància estratègica.

Pel que fa a les activitats industrials cal destacar l’homologació dels PAU de 4 indústries de risc químic (normativa europea d’accidents greus Seveso) de les quals 2 del PLASEQTA (Basell Poliolefines i Grace Catalysts and Materials del polígon químic sud de Tarragona) i 2 del PLASEQCAT (Barnastock de Polinyà i S.A. Dabeer de Santa Perpètua de Mogoda).

PAUs no homologats

A la Comissió d’avui també s’han presentat 11 PAU que no han estat homologats. Segons la distribució geogràfica aquests plans corresponen a les vegueries de:

 • Barcelona: 6
 • Lleida: 2
 • Alt Pirineu: 1
 • Girona: 1
 • Penedès: 1

Per tipologies, tots corresponen a activitats no temporals: 1 instal·lació industrial amb elevada càrrega de foc; 1 establiment en que intervenen explosius; 1 túnel de carretera; 1 residència de gent gran; 1 establiment sociosanitari; 1 hotel; 2 càmpings (un afectat per risc forestal i un afectat per risc d’inundació); 2 basses i 1 edifici d’oficines.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat. Correspon a les activitats dotar-se dels mitjans d’autoprotecció personals i materials necessaris i elaborar i sotmetre a homologació de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya els plans d’autoprotecció en els casos que preveu la normativa.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies