En marxa les noves instal·lacions del Centre de Tractament de Residus del Segrià, a Montoliu de Lleida
En marxa les noves instal·lacions del Centre de Tractament de Residus del Segrià, a Montoliu de Lleida.
- L’Agència de Residus de Catalunya ha finançat íntegrament les obres amb més de 20,5 milions d’euros
- S’ha construït una nova planta de tractament de la fracció restant amb capacitat per a 60.000 tones anuals, i s’ha remodelat la planta de compostatge de la fracció orgànica per assolir una capacitat de 15.000 tones a l’any
La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, ha destacat aquest dijous la importància del nou CTR (Centre de Tractament de Residus Municipals) del Segrià, ubicat al municipi de Montoliu de Lleida, que ha estat íntegrament finançat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) amb un import de 20 milions d’euros. La instal·lació compta a partir d’ara amb una planta de compostatge de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) remodelada i una planta de tractament de la fracció restant. Com ha explicat Barnadas, “aquesta planta de tractament del rebuig permet complir la normativa europea, que estableix que el rebuig s’ha de tractar abans de destinar-lo al tractament final, el dipòsit o la incineració amb valorització energètica”. “D’aquesta manera”, ha detallat, “aquests materials, en comptes de ser enterrats i segellats en un dipòsit controlat, es podran, en el cas dels plàstics, compactar en bales i, posteriorment, es lliuraran a una empresa gestora autoritzada especialitzada per poder-lo reciclar i que el plàstic d’una ampolla torni a ser plàstic d’una altra ampolla”.
La secretària, que ha assistit a l’acte d’inauguració de les instal·lacions acompanyada pel director de l’ARC, Isaac Peraire i Soler, ha volgut posar en valor “l’esforç, del tot necessari, que s’ha fet per construir-les, perquè abans la fracció restant de la comarca es destinava directament al dipòsit controlat”. La construcció d’aquesta instal·lació s’inscriu en l’estratègia del Pla territorial d’infraestructures de l’ARC, que preveu que totes les zones del territori han d’estar cobertes amb la descentralització necessària.
Reaprofitar materials
La nova planta de tractament de la fracció restant permetrà fer el tractament previ d’aquesta fracció. Amb una capacitat de gestió de 60.000 tones anuals, a la planta es recuperaran materials que encara es poden aprofitar, com ara plàstics i metalls.
Aquesta instal·lació donarà servei als 38 municipis de la comarca del Segrià i molt especialment a Lleida, ciutat que està fent notables esforços i un treball molt positiu des de fa temps per millorar la gestió dels seus residus municipals. Lleida té un sistema de recollida de residus comercials via porta a porta i ha introduït aquest model individualitzat al barri residencial de Vila Montcada-Ciutat Jardí, amb uns nivells de recollida selectiva del 90%. A més, disposa d’un model de porta a porta combinat amb contenidors tancats amb identificació de la persona usuària per a la fracció orgànica als barris de Pardinyes i Balàfia.
El repte de l’orgànica
A Montoliu, també s’ha remodelat la planta de compostatge de FORM, que s’ha modernitzat i passa a disposar d’una capacitat de tractament de 15.000 tones anuals. De la matèria orgànica, se’n pot obtenir un producte que és el compost, un fertilitzant natural per a l’agricultura i la jardineria.
La FORM, conformada per restes de menjar i fracció vegetal de mida petita, representa, en pes, gairebé el 40% dels residus que es generen en una llar qualsevol. Per tant, en la mesura en què es reculli diferenciadament aquesta fracció, Lleida i el conjunt dels municipis del Segrià augmentaran significativament els índexs de recollida selectiva. Cal tenir en compte que la gestió de residus orgànics a través d’un dipòsit controlat ha de ser, sempre, la darrera via de gestió dels residus orgànics, ja que és el sistema que genera més emissions de CO2.
Com a actuacions complementàries al CTR, s’han realitzat les obres d’ampliació del dipòsit controlat per a la disposició del rebuig amb la construcció d’un vas i un dic, s’ha construït un edifici que s’adequarà com a aula ambiental, s’han remodelat els edificis administratius i de vestidors, taller i laboratori, i s’ha millorat la planta de tractament de lixiviats.