Les administracions es protegeixen contra el cibercrim

Les administracions es protegeixen contra el cibercrim.

 

  • L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ajuda i acompanya els ens locals a ciberprotegirse

· Els municipis lleidatans suposen el 43% del total de consistoris enrolats al Model de ciberseguretat

· Les institucions de les vegueries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran participen en la difusió del servei públic de ciberseguretat per al món local

 

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha celebrat aquest matí, a la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, la tercera Jornada de ciberprotecció per a les administracions locals, celebrada, en el marc del cicle de jornades divulgatives pel món local que pretén acompanyar-los en la implementació del Model de ciberseguretat.

L’acte ha comptat amb la intervenció institucional del delegat, Bernat Solé, qui ha donat la benvinguda a l’acte, i l’ha el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, i el diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Lleida, Francesc Sabanes. Per part de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el responsable del projecte, Manel Herrer, ha explicat el Model de ciberseguretat per als ens públics i les seves línies prioritàries.

En el transcurs de la jornada, Bernat Solé ha assenyalat que la informació és “un bé cada cop més preuat”, una realitat que va “paral·lela amb el seu major risc de vulnerabilitat”. Davant d’això, les administracions públiques s’han de dotar de sistemes de seguretat que garanteixin la preservació d’aquesta informació, “atenent sobretot al fet que es tracta de dades que fan referència als ciutadans i ciutadanes i que requereixen de protecció en tot moment”. Solé ha explicat que, amb aquest objectiu, el Govern, en el marc de l’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat, està desplegant el Model de ciberprotecció per als ens públics locals i comarcals, que “a la vegueria de Lleida, amb molts municipis petits que tenen molt difícil disposar de serveis de seguretat propis, compta amb un percentatge d’enrolament dels més elevats de Catalunya i esperem que progressivament s’apropi a la totalitat”.

Per la seva banda, el secretari Marcén ha destacat que l’Agència es posa a disposició del món local fent “acompanyament, suport i difusió de cultura de ciberseguretat” per tal de “continuar millorant la ciberseguretat de les institucions catalanes”.

Actualment el Model de ciberseguretat per als ens locals s’ha desplegat en 123 municipis de Catalunya i 17 consells comarcals, per tant, compta aproximadament amb 5.200 usuaris. En el cas de la demarcació de Lleida, compta amb 59 ens implicats en el Model de ciberseguretat, dels quals 5 són els consells comarcals de la Noguera, el Pla d’Urgell, les Garrigues, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell.

Des de l’Agència es confia en que aquest nombre vagi creixent per tal de fer efectiu l’objectiu de l’Estratègia de ciberseguretat de Catalunya, que és fer del principat un país ciberprotegit.

El servei públic de ciberprotecció en l’àmbit local

La ciberprotecció de les administracions és un dels eixos prioritaris en l’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya per als anys 2019-2022 -que elabora i implementa l’Agència-, i amb un pressupost de 2 milions d’euros bianuals, és el projecte al qual l’entitat destina més finançament.

A la pràctica, l’Agència posa a disposició dels ens públics el servei Catalonia-SOC, un servei públic i gratuït que ofereix solucions de ciberseguretat i cobertura davant les amenaces digitals; també gestiona formació i sensibilització per al personal responsable i dona resposta als incidents amb el servei Catalonia-CERT.

Per tal d’apropar el Model als ajuntaments i consells comarcals, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha creat un cicle de jornades pel territori que es va iniciar al juliol a de Girona, l’ha seguit Tarragona, a principis de setmana, i avui ha arribat a les comarques de Lleida i l’alt Pirineu i Aran.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies