El 15 de novembre és el Dia Mundial sense alcohol – El 4,2% de les morts a Catalunya són atribuïbles al consum d’alcohol
El 15 de novembre és el Dia Mundial sense alcohol.
El 4,2% de les morts a Catalunya són atribuïbles al consum d’alcohol.
- A Catalunya durant el 2019 es van consumir gairebé 11 litres d’alcohol pur per habitant major de 15 anys
- L’any 2021, hi va haver 5.877 inicis de tractament motivats per l’alcohol, el 43,8% del total dels inicis de tractament per addiccions a substàncies
- El Departament de Salut engega l’acció comunicativa ‘Per una bona salut emocional, menys alcohol és millor’, per conscienciar de l’addició i problemes psicosocials i de salut associats que genera el consum d’alcohol.
L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida a Catalunya i l’any 2019 es van consumir gairebé 11 litres d’alcohol pur per habitant major de quinze anys (consum per càpita). A més, s’observen grans diferències en funció del sexe: els homes en consumeixen 16 litres en comparació amb els 6 litres de les dones. Aquests valors són superiors als de la mitjana de la regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), on es calculen consums de 9,5 litres per habitant major de 15 anys; i on els homes en consumeixen 15 litres i les dones 4.
Segons dades de 2019 i 2020 de l’enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues EDADES, a Catalunya el 8,9% de les persones entre 15 i 64 anys (14,6% en homes i 3,0% en dones) beuen alcohol cada dia i només un 7,5% no n’ha consumit mai (5% en homes i 10% en dones). Gairebé una de cada deu persones (11,8% d’homes i 5,5% de dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els darrers 30 dies i el 13,2% de les persones enquestades (18,0% en homes i 8,3% en dones) declara haver fet una ingesta elevada de begudes alcohòliques (5 o més en homes i 4 o més en dones), en un interval d’unes dues hores, l’anomenat bringe drinking.
Pel que fa al jovent, al consum d’alcohol està àmpliament estès entre la població jove; segons l’enquesta ESTUDES de 2021 sobre l’ús de drogues en estudiants d’ensenyaments secundaris (), a Catalunya el 21,5% dels estudiants de secundària d’entre 14 i 18 anys (20,0% d’homes i 23,0% de dones) s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 25,2% (24,7% d’homes i 25,7% de dones) ha fet almenys un episodi de bringe drinking durant l’últim mes.
D’altra banda, i quant a urgències hospitalàries, l’any 2021 al nostre país va haver-n’hi 18.338 relacionades amb el consum de substàncies. D’aquestes, el 54,1% va ser conseqüència del consum d’alcohol, la majoria eren homes i dins la franja d’edat d’entre 41 i 60 anys. D’altra banda, entre els menors d’edat, va haver-hi 688 urgències degudes a l’alcohol, de les quals sis de cada deu es van produir en noies.
L’alcohol també és la substància amb més sol·licituds de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD): l’any 2021 van haver 5.877 inicis de tractament motivats per l’alcohol, el 43,8% del total. La mitjana d’edat de les persones que van iniciar tractament va ser de 47 anys, un 73,7% de les quals són homes. Destaca el fet que els homes triguen 27 anys de mitjana a demanar tractament per primera vegada.
Quant als ingressos a unitats hospitalàries de desintoxicació per l’alcohol, se’n van registrar 437 ingressos al 2021, una xifra que representa el 45,7% del total d’aquell any.
Pel que fa a la mortalitat, s’estima que de les 63.918 morts que hi va haver a Catalunya l’any 2019, 2.706 van ser atribuïbles a l’alcohol, cosa que significa el 4,23% de les morts totals.
Si es discriminen els resultats per sexe, s’observen grans diferències entre homes i dones. En el cas dels homes, un total de 1.905 morts van ser degudes al consum d’alcohol, és a dir, un 5,92% de les morts totals entre els homes. En el cas de les dones, s’observen valors considerablement més baixos: 801 morts degudes al consum d’alcohol, un 2,52% de les morts totals entre les dones.
La resposta a Catalunya
Seguint les directrius impulsades per l’OMS amb el Pla d’acció mundial sobre l’alcohol, 2022-2030 i el Marc d’acció europeu sobre l’alcohol 2022-2025, a Catalunya, en el marc del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023, el Departament de Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya treballen per implementar polítiques més cost-efectives per reduir els danys associats al consum d’alcohol. Aquestes polítiques s’han estructurat al voltant de la Iniciativa SAFER (acrònim en anglès) que aborda tant aspectes relatius a enfortir les restriccions a la disponibilitat de l’alcohol, promoure les mesures contra la conducció sota els efectes de l’alcohol, facilitar l’accés a les estratègies d’identificació precoç i intervenció breu (IPIB) restringir la publicitat, el patrocini i la promoció de l’alcohol i augmentar els preus de l’alcohol.
Catalunya segueix treballant i innovant per la implementació de les estratègies d’identificació precoç i intervenció breu (IPIB) en el consum de risc i de derivació a tractament especialitzat per a les persones amb dependència de l’alcohol a través del programa Beveu Menys. Aquest any, s’ha impulsat la XII Setmana del cribratge d’alcohol per sensibilitzar a la població sobre els riscos del consum d’alcohol i la importància de reduir-ne el consum, amb el lema ‘Beu menys alcohol i comença a sumar’.
També s’ha posat en marxa un estudi pilot per estudiar la utilitat d’una eina digital que permet que les persones puguin avaluar el propi consum d’alcohol i conèixer les implicacions d’aquest consum per a la seva salut. I així, en conseqüència, a partir d’un consell personalitzat, puguin incrementar la seva capacitat de prendre decisions informades sobre possibles canvis en l’estil de vida, així com sol·licitar atenció sanitària si ho desitgen.
Igualment, properament s’iniciarà a l’Alt Pirineu i Aran un estudi pilot per avaluar la utilitat en la reducció dels problemes d’alcohol d’una estratègia de prevenció, adreçada a població adolescent i jove atesa per consums de risc d’alcohol en serveis d’urgències hospitalàries, servei d’emergències mèdiques i pediatria. Altres programes destacats són els que desenvolupa Salut en l’àmbit de l’oci nocturn, com el ‘Nits de Qualitat’ o ‘Rumba a tu son’. Els programes preventius s’estenen també a l’àmbit de la família, ‘Connecta amb els teus fills’, i a l’educatiu a través del programa Salut i Escola. Però també a l’àmbit universitari amb la col·laboració de la Plataforma Efecte Uni:, uns programes sobre prevenció del consum d’alcohol i altres drogues relacionats amb entorns digitals, que s’estan impulsant en col·laboració d’altres entitats per arribar als joves universitaris.
La Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques posa a disposició de tots els agents tota la informació sobre els seus programes i materials i eines de suport a través del Canal drogues.
‘Per una bona salut emocional, menys alcohol és millor’
El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, promou la IX Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol des del dilluns 14 de novembre, ja que el dia 15 és el Dia Mundial sense alcohol.
Enguany, el lema de la setmana és ‘Per una bona salut emocional, menys alcohol és millor’ i té l’objectiu de sensibilitzar sobre les perjudicis que pot comportar el consum d’alcohol en la salut emocional, com a estratègia d’afrontament inadequada davant situacions d’estrès o angoixa, ja que pot augmentar el risc de patir problemes associats i desenvolupar més ràpidament una dependència.
Aquesta acció s’emmarca també dins de la campanya de comunicació ‘L’alcohol, responsabilitat de tothom’ que apel·la a la necessitat d’una resposta conjunta de tota la societat per fer front als danys que ocasiona l’alcohol.
Aquest any, a més, s’ha publicat el monogràfic específic El consum d’alcohol i les seves conseqüències a Catalunya, que recull les dades disponibles sobre la situació actual del consum d’alcohol i de les seves conseqüències associades, inclòs el consum per càpita i la mortalitat associada.
Més informació
- ‘Per una bona salut emocional, menys alcohol és millor’ – https://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor/
https://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor_2022/campanya/
- Veus el que beus? – https://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/sobre_les_drogues/calculadora-veus-el-que-beus/
- Test sobre salut emocional – https://gestioemocional.catsalut.cat/
- Recursos sobre salut emocional – https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/salut_emocional/