L’Associació de Moros i Cristians inicia el nou curs amb el relleu de les capitanies
L’Associació de Moros i Cristians inicia el nou curs amb el relleu de les capitanies.
L’acte d’avui simbolitza la recuperació de la normalitat de la festa, ja que les comparses han tingut els mateixos càrrecs durant tres anys a causa de la pandèmia
L’alcalde Miquel Pueyo assenyala que la Festa de Moros i Cristians constitueix la clara demostració d’una ciutat múltiple en accents, ferma en tradicions i culturalment activa
FESTES
La nau central de la Seu Vella ha estat aquest matí l’escenari de l’inici del nou curs de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida amb l’acte protocol·lari del relleu de les capitanies i resta de càrrecs de les comparses. Un acte que es recupera després de tres anys d’haver-lo de posposar a causa de la pandèmia i que representa el tret de sortida del calendari de l’entitat, que ha de tenir el seu gran esclat el mes de maig amb la desfilada i batalla d’ambdós bàndols.
El paer en cap, Miquel Pueyo, que ha assistit a l’acte amb els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà i els regidors Joan Queralt i Maria Antònia Maller, ha destacat la contribució ciutadana de l’Associació de Moros i Cristians quan ha afirmat que “formeu part de l’imaginari col·lectiu lleidatà i això no ho pot dir qualsevol”.
En aquest sentit, el paer en cap ha assenyalat que “la dimensió social i cultural de Lleida ha crescut amb la implicació directa d’entitats i de persones com vosaltres, que, amb un gran dinamisme i vocació per treballar per la cultura popular, heu recuperat tradicions i heu aconseguit consolidar-les en el calendari festiu de la ciutat”.
Pueyo els ha posat com a exemple, “ja que fa més de 25 anys, que vàreu restituir una expressió cultural que avui és un dels grans signes de la nostra ciutat. La Cultura Popular a Lleida és abundant en matisos i expressions artístiques i la Festa de Moros i Cristians constitueix la clara demostració d’una ciutat múltiple en accents, ferma en tradicions i culturalment activa”, ha dit.
L’acte també ha comptat amb la participació del tinent d’alcalde Paco Cerdà, del delegat territorial de Cultura, Albert Turull, i del president de l’entitat, Josep Lluís Gàzquez.
Un any més, la música també ha estat protagonista del Mig Any Fester en tenir la participació d’Ilerband, la banda de carrer de Lleida, integrada dins la Banda Municipal de la Ciutat de Lleida, encapçalada pel seu director, Adrià Urrea, que ha interpretat diverses marxes mores i cristianes, així com l’himne de l’Associació “Yurida”, del mestre Azael Tormo Muñoz.
L’acte ha consistit en una entrada de les comparses mores i cristianes a la nau central de la Seu Vella, acompanyades de la música de marxes, el relleu dels càrrecs i, finalment, el dels capitans, que han rebut les espases dels seus antecessors.
Relació de càrrecs per l’any fester de 2023
Capitans:
Caïd moro: Jordi Suñé i Arbonés (Al·leridís).
Raia (abanderada) mora: Jéssica Masip i Roigé (Al·leridís).
Comte cristià: Adrià Vidal i Planella (Pallaresos).
Abanderat cristià: Jordi Branchadell i Puerto (Pallaresos).
La persona que porta l’estendard de cada comparsa és el PENÓ, pels cristians, i l’ALAM, pels moros. El cap de comparsa durant el curs fester és el BARÓ per als cristians i el XEIC per als moros.
Bàndol Moro:
BANU-HUD: Alam, Magda Puig Barrull, i Xeic, Montserrat Pena i Lorenzo.
AL·LERIDÍS: Alam, Josep Balagueró i Bernaus, i Xeic, Conchi Soria i Moya.
MUSA: Alam, Julio Martín i Duch, i Xeic, Montse Villanueva i Grau.
Bàndol Cristià:
ANGLESOLA: Penó, Alejandro Malfaz i Mir, i Baró, Josep Lluís Huete i Luján.
PALLARESOS: Penó, Montserrat Teixidó Ortiz, i Baronessa, Erika Companys i Sánchez.
URGELLENCS: Penó, Jordi Miarnau i Conejos, i Baró, Emilio Minguito i Ventura.