La Paeria tanca la campanya d’acollida a persones temporeres
La Paeria tanca la campanya d’acollida a persones temporeres.
El dispositiu ha atès un total de 598 persones, un 17% menys que l’any anterior, amb 7.920 pernoctacions al Pavelló 3 de la Fira
La regidora Mariama Sall ha destacat que ha estat una campanya tranquil·la i sense incidències destacables
REGIDORIA DE LES PERSONES, COMUNITAT I AGENDA 2030
L’Ajuntament de Lleida tancarà després d’aquesta nit el dispositiu d’acollida a les persones temporeres, que ha estat en funcionament des de l’1 de juny al Pavelló 3 de Fira de Lleida, integrant l’oficina única d’atenció social, l’allotjament provisional i la resta de serveis com dutxes i consignes, i que ha acollit un total de 598 persones (592 homes i 6 dones), un 17% menys que l’any passat.
La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha visitat avui, acompanyada pel regidor d’Habitatge, Jaume Rutllant, i el de l’Horta, David Melé, aquest espai i ha destacat el bon funcionament de la campanya, que s’ha tancat sense incidències remarcables, tot i que ha estat molt marcada per la mala collita d’aquest estiu.
“Ha estat una campanya agrària tranquil·la, sense grans incidències i amb menys volum que en anys anteriors. Com a Ajuntament, hem estat preparats per donar la cobertura necessària amb les 122 places que hem ofert per a pernoctacions i amb tots els dispositius annexos que teníem ja l’any passat i que hem reforçat”, ha assenyalat Sall. La regidora també ha indicat que l’impacte de la Covid ha estat mínim durant la campanya i que la presència de persones dormint al carrer ha estat molt inferior a anys anteriors. Per a mitjans de la pròxima campanya està previst disposar del nou Equipament Comunitari de Múltiples Usos, que substituirà al pavelló 3 per l’allotjament de les persones temporeres a l’estiu.
Per la seva banda, Rutllant ha destacat que “l’Empresa Municipal d’Urbanisme va posar a disposició per als temporers i temporeres amb contracte de treball uns 100 llits en una quinzena de pisos i el total de persones que han fet disposició d’aquest servei ha estat de 95 persones, similar a la de l’any passat”. Ara hi ha una cinquantena de persones i durant el setembre es farà la seva sortida, amb la finalització dels contractes de la campanya.
El regidor de l’Horta, David Melé, ha destacat la coordinació per tot el dispositiu de la campanya. “Ha estat un any atípic, no podem oblidar la davallada de la producció de més del 50% al nostre territori, però els serveis han estat dimensionats igualment com en un any normal. Des de la regidoria de l’Horta fem una valoració molt positiva d’aquesta feina en equip que hem de continuar fent per donar solució a aquesta necessitat que tenim al territori”, ha afegit.
L’afluència durant la campanya ha estat constant, fins que en els últims quinze dies l’arribada de persones ha anat disminuint considerablement. Passats uns dies, moltes persones quan han pogut comprovar per ells mateixos la dificultat de trobar feina marxen a altres ciutats, tot i que alguns també han trobat feina en altres sectors. A partir del dia 5 de setembre s’obrirà el servei de dutxa i consigna a les piscines de Cappont en horari de 15:00 a 17:00. Està previst que estigui obert de dilluns a divendres fins al 28 de setembre.
Balanç de la campanya
En total, durant aquest estiu (amb dades fins al 28 d’agost), s’han registrat un total de 7.920 pernoctacions (un 3,3% menys que l’any anterior). És important destacar que es diferencia clarament el que és una persona temporera a la qual li manquen recursos per insuficiències del mercat de treball i habitatge de les persones sense llar i en situació de vulnerabilitat, ja que són perfils amb necessitats totalment diferents i amb els quals s’intervé també de forma diferent.
Pel que fa a la resta de serveis, s’han prestat un total de 2.092 serveis d’atenció social; 561 d’atenció laboral; i 215 d’atenció jurídica. També s’han donat 68 ajuts de farmàcia, 9 per a transport i 8 d’aliments. El servei de dutxes ha tingut 212 usuaris, amb 1.299 serveis realitzats i el d’autobugaderia ha fet 1.196 serveis.
Els perfils que han fet ús del dispositiu són els de persones acabades d’arribar a la ciutat de Lleida en recerca de feina, malgrat que coneixen les dificultats de trobar-ne al camp per la baixa producció d’enguany. La majoria és el primer cop que vénen a fer campanya al Segrià. Les nacionalitats majoritàries són Marroc, Senegal i Algèria i un 40% es troba en situació administrativa irregular, fet que, juntament amb les dificultats idiomàtiques i la manca de coneixement de l’entorn, dificulten la tasca dels professionals del servei.