Sessió informativa a les Terres de l’Ebre sobre el nou pla INFOCAT
Sessió informativa a les Terres de l’Ebre sobre el nou pla INFOCAT
Una quarantena d’alcaldes, regidors i representants dels Consells Comarcals, caps de Policia Local i Vigilants Municipals, voluntariat de Protecció Civil i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de les Terres de l’Ebre han assistit aquest dijous a una sessió informativa sobre el nou INFOCAT. El Govern ha aprovat la revisió del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic.
La xerrada ha comptat amb les intervencions del director territorial d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan Aixa, el responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Rafel Prades Tena i representants dels cossos de seguretat i d’emergències del territori i del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
El nou Pla ha millorat l’estructura interna dels grups operatius en les seves actuacions sobre el terreny, s’han ampliat les mesures d’emergència per la protecció de la població i s’ha millorat el flux de presa de decisions i s’ha ampliat el nombre de municipis amb obligació de redactar el seu pla municipal per incendis forestals.
Les novetats al pla INFOCAT adapten l’organització i la resposta operativa i directiva per fer front a l’augment del risc d’incendi forestal pels efectes del canvi climàtic, que ha provocat que la temporada d’incendis comenci cada vegada més aviat i que es puguin produir grans incendis també fora dels mesos de major risc.
La revisió del pla INFOCAT s’ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents per efecte del canvi climàtic on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i afectació a la població de forma sobtada o l’afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d’emergència pot quedar condicionada.
Tots els municipis catalans estaran obligats o recomanats a tenir un pla per incendis forestals
Amb la revisió del pla INFOCAT, la totalitat dels 947 municipis catalans estaran obligats o recomanats a tenir un pla de previsió i actuació en cas d’incendi forestal. Els municipis obligats s’incrementen del 72% al 80% (de 628 a 757) i els que reben la recomanació del 12% al 20% (de 113 a 190).
Els PAM (Pla d’actuació municipal) s’hauran d’adaptar als canvis del pla en un termini d’1 any des de la seva aprovació per part del Govern.
S’amplien les mesures de protecció a la població
L’escenari de situacions de risc extrem o grans incendis forestals en el marc del canvi climàtic fa necessari reforçar les mesures de protecció a la població. D’aquesta manera, la revisió del pla INFOCAT ha reforçat l’aplicació de mesures preventives i d’emergència. Concretament:
S’han detallat els criteris i processos per establir el confinament i l’evacuació en cas d’incendi forestal, que s’ha limitat a situacions de risc imminent vital per a les persones, i s’ha deixat la resta de situacions en recomanació.
S’ha incorporat com a mesura de protecció a la població la limitació de la mobilitat interurbana en situacions en què es necessita reduir la presència de persones a les vies, especialment les secundàries, pels riscos que pot suposar un incendi d’evolució ràpida (aquesta mesura evita aplicar el confinament en casos en què no està justificat).
S’han detallat les mesures preventives de protecció a la població, no previstes fins ara al pla INFOCAT. Específicament, s’habilita la restricció de l’accés a entorns forestals (tancament de massissos) i la restricció o suspensió d’activitats vulnerables en zona forestal (lleure infantil i altres similars). Aquestes mesures s’aplicaran en situacions de risc extrem aplicant el nou nivell 4 del pla ALFA del Cos d’Agents Rurals.
S’ha ampliat el sistema d’alertes de protecció civil a la població incorporant els avisos a telèfons mòbils per transmetre les instruccions de l’autoritat de protecció civil (mesures d’emergència de caràcter general).
S’ha reforçat l’atenció a la població especialment vulnerable davant d’un incendi forestal i incorporant a totes les accions operatives l’especial atenció a les persones vulnerables i amb discapacitat, també en l’àmbit de la resposta municipal.
Per a totes aquestes mesures s’ha establert els criteris d’aplicació (en quines condicions) i el flux de presa de decisions per tal garantir una adequada justificació en termes de respecte dels drets i llibertats alhora que de protecció de la població.