La creació artística pren protagonisme en una Festa Major de Lleida participativa, inclusiva i segura

La creació artística pren protagonisme en una Festa Major de Lleida participativa, inclusiva i segura

 

• Tindrà lloc del 9 al 12 de maig amb la imatge del cartell, obra de l’artista Sònia Alins; la veu de Lucia Fernández per a la cançó de la Festa Major i el pintor Joaquin Ureña que serà el pregoner

• Els Camps Elisis es convertiran en un gran envelat, amb quatre escenaris que acolliran les dues revetlles principals, amb Cala Vento, El Pony Pisador, The Gramophone all stars o Boikot, entre altres

• Enguany, es recupera el pregó al Saló de Sessions de la Paeria i l’ofrena floral al patró es farà dins l’església de Sant Joan

 

Lleida es prepara per viure la Festa Major de Lleida, del 9 al 12 de maig, amb especial protagonisme de la creació artística, així com d’un esforç clar perquè siguin unes festes participatives, inclusives i segures. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presentat avui amb el regidor de Festes, Xavi Blanco, i la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, el programa de les festes, amb més de 250 activitats, per a petits i grans. En l’acte de presentació, s’ha desplegat una gran pancarta amb la imatge de la Festa Major 2024 que lluirà a la façana de Cultura, que és obra de l’artista Sònia Alins. Alhora, s’ha pogut escoltar la cançó de la festa, interpretada en directe per Lucía Fernández.

L’alcalde ha destacat que s’han programat activitats per a tothom, perquè sigui un esclat de festa i de participació, alhora que unes festes inclusives i segures. Els Camps Elisis, un dels entorns que concentraran més afluència de públic per les revetlles, es convertiran en un gran envelat, amb il·luminació i senyalització de l’espai, i decoració amb garlandes.

El cartell de la Festa Major de Lleida 2024

L’autora és Sònia Alins, una artista amb una personalitat a mig camí entre el surrealisme i el romanticisme. La seva trajectòria ha esdevingut internacional, i ha arribat a països com els Estats Units, Japó, Alemanya, Regne Unit, Escòcia i Itàlia. A més, Sònia Alins ha rebut prestigiosos reconeixements, com una medalla d’or de l’Associació d’Il·lustradors de Nova York. Alins ha explicat que la imatge intenta recollir tot allò singular de la festa amb lo Marraco, els Gegants, els bastoners, la Moixiganga, etc. en un ambient festiu d’alegria, disbauxa i felicitat. Els tons són de la primavera, amb colors de la floració, com el verd, el vermell… Els focs artificials també volen ser flors i un esclat de festa.

La cançó oficial de la Festa Major de Lleida

La jove Lucía Fernández posa veu a la cançó de la Festa Major de Lleida 2024. Aquest any s’ha organitzat un càsting des de la Regidoria de Joventut per interpretar la cançó de la Festa Major i la Lucia n’ha estat la guanyadora. La cançó ha estat creada als Bucs d’Assaig El Mercat. La Lucía interpretarà la cançó de la Festa Major el dissabte 11 de maig a l’escenari principal, als Camps Elisis.

La Lucía Fernández té 18 anys i cursa Grau Superior en Tècniques d’actuació teatral a l’Aula Municipal de Teatre. Actualment, és cantant en un grup de versions i el seu somni és poder viure de la música i que la gent gaudeixi de les seves cançons.

El pregó a càrrec de Joaquín Ureña

El pregoner de la Festa Major és l’artista lleidatà Joaquín Ureña, “qui va acceptar l’encàrrec que li vaig fer personalment i és un orgull per a la ciutat comptar amb la seva figura perquè ens narri, amb paraules, el que acostuma a mostrar-nos amb els pinzells”, ha assegurat l’alcalde. Ureña ja va ser l’autor del cartell de la Festa Major de Lleida el 2011. Ureña farà el pregó el dia 9, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions, acte que es recupera en aquest espai per donar el tret de sortida oficial de les festes des de la Paeria.

Festes segures i inclusives

L’alcalde ha assegurat que es fa un esforç perquè les festes siguin segures i que tothom en pugui prendre part. La regidora Bosch ha explicat les accions que s’han impulsat en aquesta direcció, dins la Lleida, amb nom de dona i segura. S’ha incorporat al programa de la Festa Major pictogrames per facilitar la identificació d’aquelles activitats amb singularitats respecte al volum, l’aglomeració, l’ús de pirotècnic, etc. També s’hi indica les activitats amb interpretació en llengua de signes o bé espais habilitats per a persones amb mobilitat reduïda. El programa adaptat amb pictogrames i lectura fàcil ha estat possible amb el suport d’Aspros, l’escola Plançó i les escoles de la Llar de Sant Josep. Aquest programa es podrà consultar a la web de festes a partir del dia 2 de maig.

Properament, es presentaran les mesures en matèria de mobilitat, seguretat i feminismes que s’implementaran durant la Festa Major.

Activitats festives

El regidor Blanco ha explicat el gruix de les activitats. Els concerts són una part important del programa, amb actuacions als quatre escenaris dels Camps Elisis: Festes Lleida, Pavelló (pavelló 4), escenari orquestra i Glorieta.

-Escenari Festes Lleida- escenari Central: Divendres, 10 de maig, amb Cala Vento, Boikot, Crim i El último Tributo. El dissabte, 11 de maig, amb The Gramophone all stars. Burning, Tribade i El Pony Pisador

-Escenari Pavelló: Divendres, 10 de maig, amb música urbana del col·lectiu Sück, amb Gaby Gomez, Afri- k (com a artista principal), Yeno i Roy G. El dissabte, 11 de maig: Tarda i nit de grans temes (hits i cançons conegudes per ballar.

-Escenari orquestra: Dues sessions, a les 21 h  i a les 00.30 h. El 10 de maig, amb l’orquestra Anaconda i el dia 11 de maig, amb l’orquestra Jamaica.

-Escenari Glorieta- mostra d’entitats: amb programació d’electrònica i la participació del DJ Nil Riba de 15 anys i diferents membres d’Am+,  Tradifarra, Gos Mullat, PD Mandongas, Malson Atmosfèric i Raplegats x Freestyle Ponent (sessió de rap).

La cultura popular i els actes més tradicionals seran un fil conductor de la festa, un any més. Hi haurà el pregó, les matinals del Seguici, l’Ofici de Sant Anastasi, la Processó i l’Ofrena -que enguany es farà a l’interior de l’església de Sant Joan-, la Batalla de Flors, les danses populars i tradicionals, etc.

Entre altres, hi haurà el Parc dels Somriures, el trenet de la Festa Major, les ballades de sardanes, les actuacions de les Cases Regionals, el tradicional concert de la Banda Municipal de Lleida, etc.

Consultar el programa de la Festa Major de Lleida 2024 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies