35 espectacles en la 35a Fira de Teatre de Titelles de Lleida que s’amplia a 4 dies

35 espectacles en la 35a Fira de Teatre de Titelles de Lleida que s’amplia a 4 dies

 

• 33 companyies, 103 actuacions i 300 professionals en aquest esdeveniment, que tindrà lloc del 2 al 5 de maig. Hi haurà 13 companyies catalanes, de les quals 4 de Lleida; 10 de la resta de l’Estat i 10 internacionals, amb fins a 24 estrenes

• Entre les novetats, hi ha el premi Drac d’or Escorxador i la coproducció amb el Museu de Lleida del projecte “La ciutat de les llums” sobre la història de Lleida amb titelles i objectes

 

La Fira de Teatre de Titelles de Lleida celebra 35 anys amb la programació de 35 espectacles i la incorporació de diverses novetats, com l’ampliació a 4 dies, del 2 al 5 de maig. En xifres, hi haurà 300 professionals, 33 companyies, de les quals quatre de Lleida, i 103 actuacions, que es realitzaran en 23 espais entre sales i espais tancats i aire lliure. Entre les novetats, destaca el premi Drac d’or Escorxador i la coproducció amb el Museu de Lleida del projecte “La ciutat de les llums” sobre la història de Lleida amb titelles i objectes. El tret de sortida a aquests quatre dies del millor teatre de titelles es farà amb l’acte d’obertura, el dijous 2, amb l’espectacle “Dracula – Lucy’s Dream”, de la companyia franc noruega Plexus Polaire. La inauguració tornarà a fer-se a la sala Ricard Viñes del Teatre de la Llotja, espai que acollirà tres espectacles aquests dies.

La presentació de la 35a edició de la fira s’ha fet aquest dijous a la Regidoria de Cultura, coincidit amb el Dia Mundial del Titella. La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha destacat la voluntat que el Centre té perquè Lleida es converteixi en aquest gran teatre que acull les titelles, per on passen més de 40.000 persones. Bosch ha assegurat que és una de les grans cites de la ciutat, per a públic en general i per a professionals que venen d’arreu, destacant la internacionalitat de la fira.

El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Andreu Vàzquez, ha remarcat l’èxit d’aquest esdeveniment, tant per a la ciutadania de Lleida com per als professionals que s’hi apleguen. Igualment, el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, ha refermat la consolidació de la fira en aquestes 35 edicions.

Els codirectors de la fira, Elisabet Vallvé i Oriol Ferré, han detallat la programació d’enguany i han recordat que la Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, apostant per la qualitat per damunt de la quantitat.

24 estrenes a la Fira de Titelles

8 estrenes absolutes: una d’una companyia lleidatana, quatre de companyies catalanes, dos de la resta de comunitats i una procedent d’Itàlia. De la banda lleidatana gaudirem amb la companyia Apikipala, que presentarà, per primer cop la instal·lació Pirene, una invitació a descobrir els paisatges del Pirineus.

Per la seva banda, la catalana Rauxa Cia. estrenarà de forma absoluta Anónimos, amb la fusió de marionetes, manipulació d’objectes, acro-dansa i equilibris. El també català Borja Sand Art, estrenarà Origen, un espectacle fidel al seu estil d’art amb sorra. Toti Toronell, estrenarà Paquets, per fer-nos descobrir l’univers amagat dins de cada paquet que es reparteix. Tanmateix, Carlos Gallardo, estrenarà CERA: 500 hores de vol, un espectacle que explora les possibilitats narratives i poètiques de la cera.

L’artista xilè establert a Andalusia, David Zuazola, presenta l’espectacle resultat del seu projecte La ciutat de les llums. Un projecte que té com a objectiu unificar la visió que els habitants tenen de la seva pròpia ciutat i convertir-la en un espectacle.

Els bascos Markeliñe estrenaran Art-Ilusio, un artefacte que sembla que funciona al ritme dels batecs d’un cor i que s’alimenta de llibres.

Els italians Girovago e Rondella, presentaran la seva Expo delle marioneta in movimento, un Museu de titelles mecànics sobre rodes.

1 estrena a l’Estat: La companyia anglesa Opposable Thumb, presentarà per primer cop a l’Estat, l’espectacle Big Boys Don’t Cry. Aquest treball sorgeix fa un parell d’anys quan els seus autors van plantejar-se fer un espectacle sobre ells mateixos, sobre el fet de ser homes.

8 estrenes a la península: Un ampli ventall d’espectacles es presentaran per primer cop a la península, la majoria d’ells de companyies internacionals. Dos companyies balears se sumen a les estrenes a la península; Trukitrek i Lila Jocs Reciclats i Circ. La primera presentarà Clic, una distòpia retro-futurista que ocorre en un futur no gaire llunyà, en què els humans viuen en una societat vigilada i controlada per una única corporació i el cos humà és “millorat” amb trasplantaments d’òrgans mecànics. La segona ens aproparà The Twist of the Metal, una instal·lació creada a partir de les restes de les restes, buscant en el camí sense fi que sempre ens porta a la il·lusió primera.

Des de Finlàndia la companyia Ko-Koo-Moo, viatjarà amb l’espectacle Block Theatre, una obra de titelles visual i escultòrica amb blocs de fusta.

En la banda internacional, des d’Itàlia, la companyia Di Filippo Marionette, estrenarà a la península Piuma; el nou i més petit titella de la família Di Filippo Marionette i la Compagnia Samovar presentarà Taller Oceanográfico Sentimental. Un espectacle d’espàtules, rodes i onades per a 7 viatgers en una caravana-teatre. Quinze minuts d’apnea per comprendre la profunditat del mar, doncs el pensament com l’oceà, no es pot bloquejar.

Les franceses Compagnie l’Alinéa, Le poisson soluble i La loquace Cie, presentaran Petites Histoires sans paroles, Prise de terre i VIVA! respectivament, per primer cop a la península.

Petites Histoires sans paroles son tres històries lleugeres i commovedores, en què trobem tot l’humor i el joc del titella de guant, acompanyat en directe per un músic de jazz.

Prise de terre un espectacle inspirat en els moviments dels terrissaires en què, aquest duet burlesc esculpeix titelles de fang.

VIVA!  Parla de la història d’un feminicidi comès en plena dictadura franquista.

7 estrenes a Catalunya: En aquesta edició són 7 els espectacles que s’estrenaran per primera vegada a Catalunya. Així doncs, el català Pau Palaus presentarà Embolic.

La companyia basca Anita Maravillas, a través del seu espectacle La Maestra ens porten un tribut a les mestres. La madrilenya Ale Hop, portarà Kochambre… montonera pa’un delirio i la valenciana Panicmap presentarà Closka. Des de La Rioja rebrem El Patio Teatro, per presentar el seu homenatge a les fires, Feriantes.

Els internacionals Plexus Polaire i Compagnie 9Thermidor, presentaran per primer cop a Catalunya, Dracula – Lucy’s Dream i La Isla del Tesoro, respectivament.

Espectacles per a tots els públics

La Fira comptarà amb propostes adreçades als infants: El conillet que volia pa de pessic de Cacauet teatre, Closka de Panicmap,  Block Theatre de la companyia Ko-Koo-Moo i Manoviva de la italiana Girovaga e Rondella.

En aquesta edició, hi ha la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars. Es podrà gaudir de companyies de Lleida, com Zum-Zum Teatre, Apikipala i Centre de Titelles de Lleida amb els seus espectacles Rhinos, Pirene i Kuntur.

Les catalanes Rauxa, Borja Sand Art, Pau Palaus, Toti Toronell i Hilarilar Marionetas, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles Historia de lana, Anónimos, Origen, Embolic, Paquets i The Bellhop, respectivament.

Entre els espectacles familiars també hi trobarem La ciutat de les llums, de David Zuazola, The Twist of the Metal de la balear Lila Jocs Reciclats i Circ, La Maestra d’Anita Maravillas, La osa estelar de la companyia basca Teatro Panta Rhei Antzerkia, Art-Ilusio de Markeliñe, Cosa. Intervenir un cuerpo de Macarena Recuerda Shepherd i Kochambre… montonera pa’un delirio d’Ale Hop.

En la vessant internacional, la franja familiar s’omple amb Piuma de Di Filippo Marionette, Taller Oceanográfico Sentimental de la italiana Compagnia Samovar, Petites Histoires sans paroles de la francesa Compganie l’Alinéa, Prise de terre de Le poisson soluble i La Isla del Tesoro de la Compganie 9Thermidor. Franja que es complementa amb l’Expo delle marionetta in movimento, dels italians Girovago e Rondella.

El públic juvenil també hi té lloc en els titelles i podrà gaudir d’aquests espectacles: La Phazz i CERA: 500 hores de vol, de les catalanes Zero en Conducta i Carlos Gallardo. Tanmateix, de l’espectacle Clic, dels balears Trukitrek, de Dracula – Lucy’s Dream de Plexus Polaire, de Big Boys Don’t Cry dels anglesos Opposable Thumb i VIVA! de la francesa Loquace Cie.

Un any més, la Fira aposta per programar espectacles destinats específicament al públic adult, també fidel seguidor de la Fira. Aquesta 35a edició és el torn de El Patio Teatro amb Feriantes i Madame Paulette amb The Sinner.

Espectacles de carrer

Places de la ciutat també acolliran espectacles, alguns d’ells gratuïts i d’accés lliure. Així doncs les Places de La Llotja, Sant Francesc, Paeria i Catedral seran l’escenari per a Rhinos, Taller Oceanográfico Sentimental, Art-Ilusio i La Isla del Tesoro.

Pirene, Piuma i la Expo delle marionette en movimento, es muntaran a la Plaça Esteve Cuito. Els itinerants, com Paquets i Kuntur, passesajaran per la Plaça Catedral i des dels porxos de la Paeria fins a la Plaça Sant Joan respectivament. L’Avinguda de Blondel, per la banda de l’IEI, acollirà The Twist of the Metal.

La Plaça del Museu serà escenari de Clic i els espectacles Embolic i La osa estelar ompliran el Pati del Convent de Santa Clara. En aquests cassos, l’entrada dels espectacles es cedeix al Banc d’Aliments.  .

Activitats Professionals

La Fira Professional: 16es Jornades tècniques els dies 2 i 3 en diferents espais de la Llotja. Dins les activitats professionals, destaquen les 16es Jornades Tècniques, que inclouen: una trobada professional, set presentacions professionals, un taller, un Speed Meeting, una Master Class, un Sttriptease i una activitat que s’organitza per primera vegada i per donar visibilitat a les companyies que es van presentar al procés de selecció de la Fira i finalment no van ser escollides per formar part de la programació: l’Stands d’Inscripcions.

Facilitadora Pro – Margarida Troguet: Manté per sisé any aquesta figura, amb la funció de posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret.

Residència: La Fira acull dos residencies: una de la companyia catalana Borja Sand Art i l’altra de David Zuazola, per tal que puguin treballar en el seu espectacle de ara a la seva estrena absoluta a la Fira.

Activitats Paral·leles

A més de les actuacions a l’Aplec del Caragol, a la Sala Mercantil de Balaguer, el projecte Escultures i Titelles que ja fa un parell d’edicions que es va posar en marxa, destaquem les novetats d’aquesta edició.

Focus Corea: La Fira de Titelles obre les portes al Chuncheon Puppet Festival de Corea del Sud, per potenciar intercanvis amb altres professionals del sector i perquè puguin internacionalitzar el seu treball en l’art titellaire.

Projecte La ciutat de les llums: Un projecte que té com a objectiu unificar la visió que els habitants tenen de la seva pròpia ciutat i convertir-la en espectacle. Per mitjà d’un treball conjunt amb diferents ciutadans i ciutadanes que han explicat la seva visió de Lleida, s’ha creat el text de l’espectacle. Amb la col·laboració de l’escola d’Art i Superior de Disseny Ondara, seguint amb l’activitat d’edicions anteriors, Escultures i Titelles, la Universitat de Lleida, el Servei Ocupacional de Ciutat Campus de Fundació Aspros i els escolars de la ciutat, dins el projecte Titelles a les escoles, s’ha produït l’escenografia. L’alumnat de l’escola de música l’Intèrpret, ha composat la música.

Presentació del llibre “Del llapis a l’escenari”, de Joan-Andreu Vallvé: En el marc del 35è aniversari de la Fira de Titelles, es durà a terme la presentació del nou llibre de Joan-Andreu Vallé, Del llapis a l’escenari, amb el suport de Pagés Editors, la Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Lleida, l’Institut del Teatre i el Centre de Titelles de Lleida.

Taller familiar Borja Sand Art: L’artista Borja González, de la companyia Borja Sand Art, que actuarà a la Fira de Titelles, realitzarà un taller familiar per ensenyar la tècnica dels seus espectacles: l’art amb sorra

La Fira s’implica

La Fira segueix apostant per les activitats de caire social. Es manté la cessió de l’entrada d’un espectacle per fer col·lecta d’aliments per al Banc d’Aliments, oferir un descompte a canvi d’una donació de sang (Banc de Sang), la traducció a la llengua de signes (Deixa’ns signar) i l’actuació al Centre Penitenciari Ponent.

Es recuperen les actuacions gratuïtes a la Planta de Pediatria de l’Arnau de Vilanova de Lleida i al Centre de dia per a la gent gran Santa Clara.

Com a novetats hi ha l’adhesió al programa Apropa Cultura per oferir preus especials als col·lectius que en formen part i les col·laboracions amb Fundació Aspros i Fundació Alosa, oferint una actuació i el taller, de forma gratuïta.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies