La creació artística més tecnològica arriba a Lleida per primer cop amb Intangible. Festival d’Art_Tecnologia

La creació artística més tecnològica arriba a Lleida per primer cop amb Intangible. Festival d’Art_Tecnologia.

 

Pueyo: “Volem convertir la ciutat en un laboratori creatiu a través de propostes que uneixen cultura, art i tecnologia”

REGIDORIA DE CULTURA, CIUTAT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA

 

Artistes de renom internacional i experts en les darreres tendències d’art i tecnologia com són Vicki Bennett (People Like Us), Agnès Pe, Col·lectiu Telenoika, Rosa Maria Gil, Taller Estampa, Miguel López-Remiro, Benet Rossell, Guillermo G. Peydró, Guillame Faure, Ferran Lega, Kepa Landa, Oriol Hernando Juncosas, Olga Paz i Òscar Navasa, Carlos Monleón, Mabel Palacín, Mario Santamaría, Neus Miró, Alexandra Laudo, Pau Salla, Morphosis Ensemble, Jaume Rocamora, Critical Band, Tomàs Sala o Pau Infante, entre d’altres, seran els protagonistes indiscutibles de la primera edició d’Intangible. Festival d’Art_Tecnologia, un esdeveniment cultural i audiovisual que tindrà lloc fins al 6 de novembre a la ciutat de Lleida.

El nou festival està dirigit a tota mena de públic (des d’alumnes de centres docents, aficionats a l’experimentació artística a través de la tecnologia a públic en general interessat en el tema) i de totes les edats (amb activitats per a infants, joves i adults) tan presencial com en línia i ha nascut amb l’objectiu de difondre, promoure i aprofundir en l’acte creatiu, l’art, la cultura i la tecnologia, en el doble vessant de conèixer les possibilitats que obre aquest camp i de reflexionar sobre les implicacions que suposa.

El projecte proposa una trentena d’activitats i propostes molt variades que inclouen instal·lacions artístiques, exposicions, projeccions (digitals i 35 mm), vídeo mapping, performance audiovisuals, conferències, accions sonores, activitats formatives i didàctiques, recorregut amb drons i tallers familiars.

En el decurs de la presentació, que ha tingut lloc a la Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que l’objectiu del festival és posar en valor els processos creatius a través d’un ampli ventall de formes estètiques i remarcar el fort vincle entre l’art i la tecnologia. “Volem convertir la ciutat en un laboratori creatiu a través de propostes que uneixen cultura, art i tecnologia”. El paer en cap ha remarcat la transversalitat del nou esdeveniment cultural, que aplega els esforços de moltes entitats públiques i privades de la ciutat.

De la seva banda, el director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat a Lleida, Albert Turull, ha asseverat que aquest festival contribueix a enfortir la capitalitat cultural de Lleida, i ha traçat un paral·lelisme entre el festival Intangible iel Simposi Viladot, celebrat avui dijous a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, i que se centra en un altre artista que “en el seu dia també va endinsar-se en territoris literaris desconeguts, amb una poesia visual avantguardista que se situà entre la literatura i les arts plàstiques”.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Lleida i diputat a la Diputació de Lleida, Jaume Rutllant, ha afirmat que la Paeria ja fa temps que ha apostat per la creació contemporània a través del Centre d’Art la Panera, però que també calia obrir la ciutat envers “els territoris envers els quals es dirigeix la creació contemporània”, constatant alhora que “en el nostre propi entorn creatiu hem tingut i tenim figures rellevants, i també que en el present tenim un ecosistema de creació de pensament molt singular, vehiculat a través d’institucions, centres docents i entitats privades”.

En referència al festival, Rutllant ha destacat que resulta força interessant ja que actualment estem en un punt de canvi, “en el que allò que anomenem realitat comença a ser una línia difusa, amb realitats virtuals, metaversos, etcètera, que arriben a crear una confusió sobre aquests límits”. Alhora, ha subratllat que aquesta evolució però que també comporta aspectes positius ja que “permet explorar les relacions entre persones a través d’instruments que van més enllà del tangible”. Rutllant ha incidit també en el valor de l’art com a eina de transformació social i en la vocació internacional del festival.

Finalment, el director del festival, Antoni Pinent, ha afirmat que Intangible té dos vessants, “ja que d’una part vol indagar en el misteri de la creació artística i com l’audiovisual com a eina pot capturar aquest procés creatiu, i de l’altra reflecteix l’evolució d’uns formats materials i físics cap a altres mentals o intangibles, com l’Internet, Intranet, els algoritmes o el sistema binari”.

El festival està organitzat per Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Fundació “la Caixa” i la Universitat de Lleida.

Les principals activitats del festival

Entre les principals activitats del festival destaca, la trobada-col·loqui “Intangible (After). Acte 3”, en qu l’artista Miguel López-Remiro explicarà la seva experiència creativa en directe davant diversos col·lectius de la ciutat a la Fundació Sorigué; el dimecres, 2 de novembre, tindrà lloc la conferència “Una Moneda Mojada”, a càrrec de Carlos Monleón, i el concert “IB. La banya ancestral. Òpera electroacústica en format concert”, creació de Joan Bagés, a càrrec de Morphosis Ensemble; i el dijous, 3 de novembre, la conferència “Más allá de ‘Le mystère Picasso’: antecedentes y ramificaciones del cine processual”, a càrrec de Guillermo G. Peydró; la taula rodona “Nous règims de producció d’imatges. De qui són les imatges que generem?” a càrrec dels artistes i els curadors Neus Miró i Alexandra Laudo i la projecció “Le Mystère Picasso”, de Henri-Georges Clouzot, amb introducció de Guillermo G. Peydró.

A les anteriors activitats cal afegir, el divendres 4 de novembre, la conferència “Descobrint els dilemes ètics en els videojocs i les xarxes socials”, impartida per Rosa Maria Gil; la conferència “Opening Doors (Obrint portes), a càrrec de Vicki Bennet t, i la projecció en 35 mm “…ere erera balaibu icik subua aruaren…”, de José Antonio Sistiaga (1968), acompanyada de música en directe interpretada per la Critical Band; mentre que per al dissabte, 5 de novembre, s’han programat l’acció al carrer amb drone “Lleida amb ulls d’ocell”, protagonitzada per Olga Paz i Òscar Navasa; la conferència “NFT, una criptomoneda al món de l’art i el metavers”, a càrrec de Rosa Maria Gil; el col·loqui “L’algoritme. Controlem la imatge, el truc i l’entreteniment”, dirigit pel col·lectiu Estampa; la conferència “Gaudeix el doble amb Pixar” a càrrec de Tomàs Sala i Pau Infante i la performance audiovisual “The Mirror” (el Mirall), obra de Vicki Bennett (People Like Us).

Finalment, el diumenge 6 de novembre es desenvoluparan una acció de carrer, el “Concert fluvial al riu Segre, acció sonora a càrrec d’Agnès Pe”; el taller familiar “El retrat amb màquines de dibuix, coordinat per Oriol Hernando Juncosas; la projecció de “Tòpics d’artista” (3 audiovisuals); l’activitat familiar d’immersió escenogràfica “El doble calc de “Las meninas”, dirigida per Oriol Hernando Juncosas, i la cloenda del festival amb una altra acció al carrer de vídeo mapping fet per alumnes d’EPS-UdL en commemoració dels 40 anys de la riuada, a càrrec del col·lectiu Telenoika.

Les exposicions del festival

La seu del festival acollirà un conjunt molt variat exposicions, com “L’arbre Paer/25 anys”, una mostra que commemora el 25è aniversari de l’escultura pública ‘L’arbre Paer’ de Benet Rossell, a partir de diferents materials cedits i testimoniats per Cristina Giorgi, vídua de Rossell, i Jaume Artigues arquitecte partícip del projecte; “Echo”, de Guillaume Faure, una instal·lació interactiva que oscil·la entre un videojoc i autoteràpia, i que provoca diferents reaccions davant el dispositiu (de rebuig o acceptació) segons la flexibilitat de l’ego i la relació de cadascú amb la seva imatge; i “Mind Maps: The Art of Vicki Bennett” (Mapes mentals: l’art de Vicki Bennett) i un collage audiovisual de Vicki Bennett que reutilitza imatges preexistents per crear singulars treballs d’àudio i vídeo amb una visió igualment fosca i enginyosa de l’imaginari col·lectiu.

Altres mostres exposades en el mateix espai són “Arboris data”, de Kepa Landa; “Pulsar” (de la sèrie Geometries del Kosmos), de Ferran Lega, una obra que aborda la relació entre l’ésser humà i l’observació de l’univers en relació amb els grans fenòmens físics que hi succeeixen; “Intangible (After). Acte 2”, de Miguel López Remiro, que ens mostra l’obra creada en el decurs dels tallers impartits per l’artista a la Fundació Sorigué com activitat prèvia al festival, i l’exposició “Reels”, que recull el treball d’un grup d’alumnes i exalumnes del Centre de Formació ILERNA.

Altres espais de la ciutat implicats en el festival són el CaixaFòrum Lleida, amb les exposicions “Pixar. Construint personatges”, comissariada per Brianne Moseley i centrada en el procés de creació dels personatges de les pel·lícules de Pixar Animation Studios.

El Centre d’Art La Panera acull les propostes “Mabel Palacín. Horitzó/Frontera”, a cura de Neus Miró, que aplega tres vídeos (El trayecto, The track i All around you) amb imatges filmades per les diverses càmeres que integra el prototip de cotxe autònom que incorpora intel·ligència artificial; “Mario Santamaria. Gàrgola”, a cura d’Alexandra Laudo, en la que l’artista ha creat un avatar dins un metavers situat a tretze mil cinc-cents milions d’anys llum de la superfície d’aquest món virtual que salta fins a la superfície metaterrestre, d’una banda, i un altre metavers en que la Terra es reprodueix digitalment a escala 1:1 i els usuaris hi poden comprar i vendre porcions de territori que, tot i ser de naturalesa virtual, es corresponen amb una localització específica del globus, i “Jaume Rocamora. Teles e draps e vent de dalt”, a cura de Joan Bagés, un conjunt de teles, draps virtuals, sobre fulls blancs de cel·lulosa que es revelen al so del vent de dalt. Teles i draps que ballen degut al temps que flueix amunt i avall entre l’espai marcat, delimitat i creat per les línies horitzontals i diagonals.

Finalment, l’Escola d’Art Municipal acull aquesta setmana el taller “I jo et dic que no! Deep fakes i altres intel·ligències artificials”, adreçat als alumnes del centre i dirigit pel Taller Estampa amb l’objectiu de generar imatges i textos per mitjà de la intel·ligència artificial.

Els diferents espais de l’esdeveniment

Intagible tindrà la seu central al Museu d’Art Jaume Morera (on s’ubicaran l’Espai 1, l’Espai 2 i l’Espai 3 del festival) i es desenvoluparà a 9 espais urbans més per tal d’implicar al màxim nombre possible d’entitats públiques i privades i de fer arribar el programa d’activitats tota la ciutat. Concretament, acolliran propostes del festival el CaixaForum Lleida, l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la UdL, el Centre d’Art la Panera, l’Auditori Municipal Enric Granados, el Teatre Municipal de l’Escorxador, l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, el Centre de Formació ILERNA, l’Espai Orfeó, i la Fundació Sorigué.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies