Primer simulacre del PLASEQTA el proper 2 de novembre per practicar el confinament real d’unes 65.000 persones

Primer simulacre del PLASEQTA el proper 2 de novembre per practicar el confinament real d’unes 65.000 persones.

 

  • A les 18.30 hores es preveu l’activació d’un total de 20 sirenes de risc químic dels barris de ponent de Tarragona, i de La Canonja, Vila-seca i Salou
  • Per primer cop, també es provarà el sistema d’alertes al mòbil en cas d’emergència
  • L’objectiu de l’exercici és que el màxim nombre de veïns i veïnes de les zones afectades es confinin tancant-se a casa o a l’espai tancat més proper

 

El proper dimecres, 2 de novembre a les 18.30 hores, tindrà lloc a Tarragona el primer simulacre del Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) amb l’objectiu de practicar el confinament real de la població. L’exercici, que simularà una fuita de clor al Polígon Sud de Tarragona, afectarà al voltant d’unes 65.000 persones.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat de la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany i Virgili; de la directora del CAT 112, Irene Fornós i Curto; del subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, i del delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, l’ha presentat avui en roda de premsa.

El conseller ha destacat el compromís del Govern en el Plaseqta. “S’han incrementat per quatre els recursos destinats”, ha assegurat, i ha explicat que s’ha invertit en campanyes de sensibilització i en una campanya pel simulacre, així com en la instal·lació de sensors i sirenes.

Elena ha posat en valor que “per primera vegada a Catalunya es posarà en marxa l’alerta telefònica per a les 65 mil persones geolocalitzades a la zona que afecta el simulcare”.

El conseller ha fet una crida a la ciutadania a participar-hi i ha recordat que “el missatge és clar: Confinament”.

La directora Marta Cassany, ha destacat que “l’organització d’aquest simulacre ha suposat el major esforç organitzatiu i de recursos i amb una major implicació del municipis que hem realitzat fins ara”. La directora ha explicat que “les tasques tenen un objectiu principal de difondre el simulacre i assegurar que la informació arriba a tota la població afectada”.

Cassany ha explicat que s’han fet més de 20 reunions amb comerciants, ciutadans i entitats per explicar el simulacre, com serà i què s’els demana que facin, que és confinar-se, tancant-se en un edifici tancant portes i finestres.

Per la seva banda, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha fet una crida a la població a confinar-se la setmana vinent durant l’exercici de simulacre per tal que tothom sàpiga com actuar davant un possible incident. En aquest sentit,Xifré ha remarcar que “Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i té un polígon químic que és dels més potents d’Europa en aquesta indústria. això dona molta prosperitat al nostre territori pero també fa que ens haguem de preparar per saber com actuar davant un possible incident”.

El simulacre de confinament s’ha prioritzat al polígon sud i en especial als barris de ponent de Tarragona (sobretot Bonavista i Campclar) i el municipi de la Canonja, ja que van ser els més afectats per l’accident d’IQOXE del 2020. Tot i això, al simulacre també hi participen Vila-Seca, Salou i Reus.

La prova començarà a les 18.30 hores,quan està prevista l’activació de les 20 sirenes de risc químic (10 al municipi de Tarragona, 2 a La Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou) que cridaran al confinament unes 65.000 persones de 5 municipis: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

La data i horari de la prova (2 de novembre a les 18.30 hores) s’ha consensuat amb els municipis amb l’objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. A més, es preveu que el confinament no s’allargui més de 15 minuts per minimitzar l’afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Aquest simulacre s’emmarca en la implantació del PLASEQTA i pretén, principalment, que la població de l’entorn del polígon sud de Tarragona practiquin el confinament real com a principal mesura d’autoprotecció en cas de risc químic i identifiquin el so de les sirenes.

Un cop sonin les sirenes, es demana que la població participi activament a la prova i que tothom que es trobi a l’exterior es confini a casa o a l’edifici més proper, tanqui portes i finestres i aturi els aparells de climatització. A més, es recorda que l’evacuació NO és segura, que no cal anar a buscar als infants a l’escola o a les extraescolars, i que tampoc és segur quedar-se fins el vehicle.Al cap de 15 minuts aproximadament després del so d’alerta, s’activaran les sirenes de fi d’alerta i es donarà per acabat el confinament.

Totes les accions que es realitzin durant el simulacre estaran orientades a practicar el confinament de la població i en aquesta ocasió (a diferència del que havia estat habitual fins ara) no se simularan accions operatives dels cossos d’emergències que no estiguin relacionades amb el confinament per donar tot el protagonisme a les mesures d’autoprotecció de la ciutadania.

A banda del confinament actiu de la població dins de la zona d’intervenció de l’escenari escollit, el simulacre té també altres objectius:

  1. Recuperar la confiança de la ciutadania envers els mecanismes de resposta i protecció de la població per part de l’Administració i el sector químic en aquest entorn.
  2. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT així com la coordinació de les comunicacions amb els municipis afectats per tal de gestionar l’emergència de manera coordinada amb els ens locals.
  3. Interioritzar el sistema d’activació i les funcions principals del Consell Assessor.
  4. Realitzar una primera prova d’enviament dels missatges d’alerta als mòbils.

 

Enviament d’alertes al mòbil i enquesta d’avaluació del simulacre

Durant el simulacre, es provarà també per primera vegada el sistema d’alertes al mòbil a la zona on sonaran les sirenes. Actualment el sistema està en proves i l’enviament es farà des del Ministeri de l’Interior.

Els protocols preveuen que, quan els sitema estigui implantat, les diferents comunitats autònomes tinguin la capacitat de fer l’enviament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil a través del sistema que ha desenvolupat el Ministeri, tot i que aquesta capacitat està en desplegament encara i en fase de proves.

A més, amb l’objectiu d’avaluar el funcionament del simulacre, s’ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir després de la prova. És molt important que a ciutadania participi omplint l’enquesta per poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els propers exercicis.

Enllaç al qüestionari:

https://survey123.arcgis.com/share/8f676704ce6d490d8df721cc6534d724

Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) dels municipis de Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-Seca i els Agents Cívics de Salou faran tasques d’informació a la població que no estigui confinada i aconsellaran el confinament per reforçar l’acció formativa.

Accions de preparació del simulacre

Durant les primeres setmanes del mes de setembre es van realitzar 4 sessions formatives al voluntariat de Protecció Civil i els Agents Cívics dels municipis participants, per donar-los informació sobre la comunicació del risc químic i el simulacre de confinament. A les sessions hi van participar en total una quarantena de voluntaris i voluntàries, policies locals i agents cívics.

Durant el mes de setembre i octubre s’han realitzat també reunions amb associacions de veïns, entitats esportives, comunitats islàmiques, etc, on s’ha explicat el simulacre i les accions d’autoprotecció que el pla recomana.

Aquestes sessions, algunes d’elles també destinades a la població en general de les zones afectades, han estat organitzades pels ajuntaments implicats i la Direcció General de Protecció Civil.

En total, s’han fet 29 xerrades al veïnat i entitats: 13 a Tarragona, 8 a Reus, 3 a Vila-seca, 2 a la Canonja i 3 a Salou.

La DGPC ha participat a les jornades de Tarragona del 28 de setembre i el 6, 19 i el 20 d’octubre; a Reus l’11, 22 i 25 d’octubre; a Vila-seca el 18, 19 i 20 d’octubre; i a la Canonja el 22 d’octubre.

A banda, els ajuntaments de Tarragona, Reus, la Canonja i Salou també han organitzat altres sessions de petit format per al veïnat i entitats en les quals no hi ha participat la DGPC. Les sessions han estat a Tarragona el 28 de setembre, 18 d’octubre (4 xerrades), 20, 24, 26 i 27 d’octubre; a Reus el 25 i 26 d’octubre i hi ha previsió de fer 3 xerrades més; a la Canonja el dia 27; i tres xerrades a Salou també el 27 d’octubre.

Per als mitjans de comunicació de la demarcació de Tarragona, també es va fer una sessió informativa al CAT112 de Reus el passat 19 d’octubre per explicar el funcionament i objectius de la prova.

També durant el mes d’octubre s’han començat a repartir els cartells i flyers del simulacre pels diferents municipis i als domicilis de les zones on es durà a terme el confinament. En aquests cartells hi ha les principals recomanacions d’autoprotecció i es pot veure la zona del municipi que es confinarà en un petit plànol. En total s’han editat 1.300 cartells i 40.000 flyers en català i castellà.

També s’ha elaborat material específic per a les xarxes socials d’@emergenciescat (twitter, facebook i instagram) amb infografies i vídeos de com serà el simulacre i com hi pot participar la ciutadania.

A la pàgina web https://interior.gencat.cat/simulacrePLASEQTA es pot trobar tota la informació sobre el simulacre, els tutorials de com configurar els dispositius mòbils per rebre els missatges d’alerta, així com l’enllaç per participar a l’enquesta el mateix dia del simulacre. També hi ha un vídeo amb el so que farà el missatge al mòbil que rebran les persones que es trobin a la zona del Polígon Sud de Tarragona.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies