Un altre pont de Tots Sants càlid
Un altre pont de Tots Sants càlid.
- Es consolida la tendència dels darrers anys de celebrar la festa de Tots Sants amb ambient anormalment càlid
- La predicció meteorològica a mitjà termini indica que la temperatura no es normalitzarà, com a mínim, fins el 3 de novembre.
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la temperatura es mantindrà anormalment alta durant el pont de Tots Sants, tot i que tendirà a baixar lentament a principi de novembre. La causa és la persistència d’un gran centre depressionari situat a l’Atlàntic, que segueix bloquejat per una dorsal anticiclònica al sud d’Europa. Aquesta configuració seguirà afavorint que els vents del sud impulsin la massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica, fet que mantindrà l’anomalia tèrmica i la pols en suspensió a Catalunya.
Tot seguit es poden veure els mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’altura, a la dreta) previstos pel model ECMWF (Centre Europeu de Predicció) per dissabte, diumenge, dilluns i dimarts al migdia, on es pot veure com la massa d’aire càlid (colors ataronjats) abraçarà bona part d’Europa, tot i que amb el pas dels dies s’anirà debilitant progressivament. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics, com el vent o la nuvolositat:
Aquest episodi càlid podrà allargar-se com a mínim fins al 2 de novembre, tot i que la temperatura tendirà a baixar progressivament fins a aproximar-se als valors propis per l’època de l’any a partir del dia 3.
Aquest fet es pot veure ens les següents gràfiques per dos punts de Catalunya, el primer correspon a la Plana de Lleida i el segon al litoral central. En elles es presenta la predicció de la temperatura a 850 hPa (línia negra envoltada de la dispersió de la predicció en colors verds), comparada amb la mitjana climàtica (línia vermella). A la part baixa de la gràfica també es mostra la probabilitat de pluja (colors blaus):
Els valors màxims de temperatura encara es podran enfilar puntualment fins els 30 ºC a l’interior de Catalunya de cara a divendres, mentre que dissabte, diumenge i dilluns difícilment pujaran per sobre dels 26 o 27. Al litoral les màximes quedaran suaus, entre 22 i 24 ºC. Un altre fet destacat seran les mínimes, que en alguns sectors de la costa encara es podran mantenir entre 16 i 19 ºC, especialment divendres i dissabte.
Per altra banda, la predicció indica que, durant aquest episodi càlid, seguirà la manca de precipitació, fet que continuarà agreujant l’actual sequera. Tot i que aniran creuant bandes de núvols alts i mitjans, durant el pont de Tots Sants dominarà l’ambient assolellat en general. Tot i això, es preveuen bancs de boira a l’interior, alguns núvols baixos a punts de la costa i un cel sovint entelat per la pols en suspensió. Els models a mitjà termini indiquen la possible arribada d’un sistema frontal entre dimarts i dimecres, que donaria lloc a un augment de la nuvolositat i a algunes precipitacions al nord i est de Catalunya, així com una normalització de la temperatura i a la retirada de la pols sahariana.
Finalment, la predicció estacional mostra que els pròxims 2 mesos (novembre i desembre) seguiran sent càlids comparats amb la mitjana climàtica. Tot i això, també indiquen la possibilitat de precipitacions lleugerament per sobre de la normalitat en algunes zones de Catalunya, especialment al litoral. Aquest fet es pot veure en els següents mapes corresponents a novembre i desembre (anomalia de temperatura, mapes de l’esquerra, on els colors vermellosos indiquen mesos càlids, i anomalia de precipitació, mapes de la dreta, on els colors vermellosos indiquen mesos secs i els blavosos amb precipitacions per sobre de la mitjana climàtica):
A causa de les possibles variacions de la configuració atmosfèrica, caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.
Darrers anys amb valors elevats de temperatura la nit de Tots Sants.
Segons les dades observades els últims 30 anys, la temperatura màxima del dia de Tots Sants sol superar lleugerament els 20 ºC al litoral i prelitoral català, amb valors de 15 a 20 ºC a l’interior i a les valls del Pirineu. Pel que fa a la mínima de la nit de la Castanyada, sol situar-se entre 10 i 15 ºC arran de costa, mentre que a bona part del prelitoral ja baixa dels 10 ºC, amb valors entre 5 i 8 ºC a molts indrets de l’interior i de 0 a 5 ºC a les valls del Pirineu, alguns anys amb glaçades. La Castanyada més freda dels últims anys va ser la del 2018, amb valors clarament sota zero a l’alta muntanya i màximes per sota dels 20 ºC arreu del país, pocs dies després d’una abundant nevada primerenca.
Una situació ben diferent de la que hem tingut els últims 15 dies, amb diverses jornades en què la màxima ha superat lleugerament els 30 ºC a punts del prelitoral i en algunes planes interiors. També hem tingut successives nits tropicals (temperatura mínima per sobre dels 20 ºC) en alguns punts de la costa, especialment al delta de l’Ebre i al centre de la ciutat de Barcelona.
Sense arribar a valors tan elevats, el dia de Tots Sants de l’any 2020 va ser notablement càlid, amb més de 25 ºC de màxima a sectors del prelitoral, especialment a la vall de l’Ebre, i fins a 28,5 ºC a Benissanet (Ribera d’Ebre).
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
27 d’octubre de 2022