Lleida participa en la campanya solidària “Recicla Vidre per elles” per fomentar el reciclatge i la prevenció de càncer de mama
Lleida participa en la campanya solidària “Recicla Vidre per elles” per fomentar el reciclatge i la prevenció de càncer de mama.
La Paeria i Ecovidrio han presentat, davant els dos contenidors roses instal·lats a l’avinguda de Blondel, la campanya desenvolupada amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama que destaca la importància de cuidar el medi ambient i cuidar la salut mitjançant la prevenció
Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un nou miniglú per a l’ocasió i els fons recaptats a través de les vendes aniran destinats a la Fundació Sandra Ibarra
REGIDORIA DE CULTURA – REGIDORIA DE PARTICIPACIÓ.
Lleida participa en la campanya solidària “Recicla Vidre per elles” per conscienciar sobre el reciclatge i per prevenir sobre el càncer de mama. La tinent d’alcalde i regidora de l’àrea de Salut, Montse Pifarré, i el regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, amb el tècnic de gerència d’Ecovidrio a Catalunya, Víctor Luna, han presentat la iniciativa, que té com a objectiu mobilitzar la ciutadania a reciclar envasos de vidre per cuidar del medi ambient i contribuir així amb una causa solidària: la prevenció del càncer de mama.
Rutllant ha explicat que la campanya uneix els dos vessants per omplir els contenidors de vidre i de vida i ha obert la possibilitat d’allargar l’estada dels contenidors fins a Nadal. Rutllant ha explicat que a Lleida les xifres de reciclatge de vidre són bones, amb una mitjana de 17,5 quilos per habitant, amb un total de 2.447 envasos de vidre reciclats el 2021. Respecte a la taxa de contenerització, Lleida se situa amb una mitjana de 213 habitants per contenidor, comptant amb 659 contenidors pels residus d’envasos de vidre instal·lats.
Des d’avui i durant un mes, dos iglús roses estaran ubicats a l’avinguda de Blondel, davant de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) amb motiu d’aquesta campanya. Ecovidrio transformarà els envasos de vidre dipositats als contenidors en una donació a la Fundación Sandra Ibarra. Pifarré ha destacat que la col·laboració amb aquesta fundació que, a més de la prevenció, també treballa durant i després de la malaltia, amb persones que l’han passada i que poden tenir seqüeles.
És el vuitè any consecutiu que Ecovidrio impulsa la campanya “Recicla vidre per elles”. Luna ha detallat que, en aquesta ocasió, la campanya s’ha estès per més de 170 ciutats del territori estatal, amb 400 contenidors roses, incloent-hi els 26 iglús roses ubicats a 16 municipis catalans com Lleida, Reus o Girona.
A més de comptar amb Sandra Ibarra, presidenta de la Fundació, com ambaixadora del projecte, la il·lustradora Sara Herranz s’ha unit a la iniciativa i ha elaborat un manifest titulat “Prometo cuidar-me”, per conscienciar la ciutadania de la importància de tenir cura del medi ambient i de l’auto exploració per a la prevenció d’aquest tipus de càncer.
Per la seva part, com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l’ocasió, en el qual es destaca el lema de la Fundació Sandra Ibarra: “Plens de vida”. El miniglú es podrà adquirir a través de la web Miniglú.es, i els beneficis es destinaran a la Fundación Sandra Ibarra per contribuir a la prevenció i Investigació del càncer.
Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya. En les últimes dues dècades el sistema d’Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d’un 31,3% l’any 2000 al 79,8% en 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològic i Repte Demogràfic (MITERD). El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l’economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d’envasos de vidre és una activitat que dona suport al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.
La Fundació Sandra Ibarra és una organització sense ànim de lucre, amb una trajectòria de catorze anys sumant esforços davant el Càncer, una causa de Salut Global. De l’absència de plans assistencials específics i la consideració de la supervivència com una fase més del procés oncològic, neix l’Escola de Vida. Es tracta d’una escola de pacients i supervivents especialitzada a abordar les necessitats assistencials durant el període de transició en què ja no hi ha tumor ni tractament, però apareixen altres seqüeles. Aquesta Escola constitueix la primera comunitat digital de pacients i supervivents de càncer. L’objectiu és formar i informar a pacients i supervivents de càncer, perquè es converteixin en protagonistes de la seva salut i aconsegueixin el benestar físic i emocional necessari.