Prova de sirenes: el dimecres 24 d’abril es faran sonar 52 sirenes de risc químic a Terres de l’Ebre i Tarragona i s’enviarà una alerta als mòbils de la zona informant-ne

Prova de sirenes: el dimecres 24 d’abril es faran sonar 52 sirenes de risc químic a Terres de l’Ebre i Tarragona i s’enviarà una alerta als mòbils de la zona informant-ne

 

• El simulacre s’iniciarà a les 12 h i durarà uns quinze minuts, on sonaran les sirenes d’alerta de risc químic i s’enviaran missatges a la població via telèfon mòbil

• Una vintena de centres escolars han confirmat hores d’ara que participaran a la prova fent el confinament

• S’anima als veïns a omplir l’enquesta que s’activarà el dia de la prova per saber si han sentit correctament les sirenes

 

La Direcció General de Protecció Civil ha presentat avui la prova d’activació de les sirenes del PLASEQTA i PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta als telèfons mòbils, que tindrà lloc el pròxim dimecres 24 d’abril. Concretament, la prova tindrà lloc a les 12 hores en els municipis afectats per risc químic de les vegueries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. La prova de sirenes del 24 d’abril s’ha presentat en dues rodes de premsa, la primera a les 10:00 hores a l’Edifici de la Generalitat a les Terres de l’Ebre a Tortosa i la segona a les 12:00 hores a l’edifici del CAT112 a Reus.

En les presentacions han participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector en Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; així com el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré; i el director dels serveis territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan.

Es tracta de la primera prova de sirenes que es farà enguany, ja que en els propers mesos n’hi ha de previstes a la resta del territori on estan instal·lades les sirenes de ris químic: Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès, Aran, Bages, Berguedà i la Selva.

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha explicat: “Aquesta nova prova de sirenes complementa totes les accions que hem impulsat en el marc del PLASEQTA”. Pel que a la prova del dia 24, Xifré ha afegit: “Al Camp de Tarragona hem de conviure amb la indústria química i el que busquem amb aquestes accions és que la gent se senti informada i segura en relació al risc químic“.

La directora Cassany ha explicat que la prova serveix per confirmar el bon funcionament de les sirenes de risc químic existents tant a Tarragona com a Terres de l’Ebre. Pel que fa a la prova a Tarragona, Cassany ha destacat que “aquesta prova dona continuïtat a la feina que s’ha fet des de la recuperació del PLASEQTA. Convé que tothom faci l’exercici de pensar què faria en cas real, on es podria confinar, ja que el confinament és la mesura de seguretat millor en cas d’accident químic greu“. La directora també ha recordat que de forma paral·lela a l’activació de les sirenes es farà enviament d’una alerta als telèfons mòbils de la zona afectada com es faria en una situació real, però en aquest cas “per informar que es tracta d’una prova i no d’una emergència real“.

Objectius de la prova

  • Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
  • Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
  • Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura.
  • Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

Novetats i preparació de la prova del 24 d’abril

Per aquesta prova s’ha treballat específicament i per primer cop les possibles afectacions a les persones amb hipersensibilitat al so, com és el cas de persones amb trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles, ja que el so estrident de les alertes al mòbil o el so de les sirenes els pot provocar malestar. D’aquesta manera, s’han definit conjuntament pautes i mesures per reduir aquest impacte. A més, per poder arribar al màxim de col·lectius, Protecció Civil de la Generalitat ha contactat amb la Federació de persones sordes de Catalunya FESOCA, amb la Organización Nacional de Ciegos Españoles ONCE i amb la Federació autisme de Catalunya, la Federació catalana d’autisme, la Federació de Salut Mental de Catalunya (SMC) i Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS) perquè puguin informar de la prova als seus membres.

 

Hipersensibilitat

 

Pel que fa la pràctica de confinament, una vintena de centres escolars han confirmat que participaran a la prova (17 centres del Camp de Tarragona i 5 centres de les Terres de l’Ebre). Es preveu que al dia d ela prova s’hi afegeixin tots els centres). Quan sonin les sirenes, els alumnes que estiguin a l’exterior entraran als centres, tancant portes i finestres i restant dins fins que sonin les sirenes de fi de confinament.

Per donar a conèixer la prova s’ha elaborat material per a xarxes socials i també s’han editat i imprès 2.400 cartells i 12.500 fullets informatius que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic.

Durant els dies previs també s’han fet xerrades a les associacions veïnals properes a les sirenes i a la població en general.

Abast de la prova de sirenes

Les 52 sirenes que sonaran dimecres estan ubicades als següents municipis:

  • 12 municipis en el cas del PLASEQTA: Constantí (4), el Morell (1), els Garidells (1), els Pallaresos (2), la Canonja (2), la Pobla de Mafumet (1), Perafort (2), Reus (2), Salou (7), Tarragona (19), Vila-seca (7) i Vilallonga del Camp (1)
  • 2 municipis en el cas de les Terres de l’Ebre: Flix (2) i Tortosa (1)

En total, hi ha 12 sirenes de risc químic que s’han instal·lat en l’àmbit del PLASEQTA entre 2020 i 2022, amb posterioritat a l’accident a IQOXE.

A Tarragona, cal tenir en compte que a més dels 12 municipis esmentats, les sirenes és molt possible que es puguin escoltar també des de zones dels municipis del Catllar i la Secuita perquè estan dins els radis teòrics d’audició de les sirenes.

La població censada dins de la cobertura teòrica de les sirenes de risc químic de la prova és de 189.918 persones (185.403 al Camp de Tarragona i 4.515 a les Terres de l’Ebre). Per territoris, es distribueixen de la manera següent:

 

MUNICIPI

POB 2022

Tarragona

106.208

Salou

25.186

Vila-seca

22.825

Constantí

6.741

la Canonja

5.880

la Pobla de Mafumet

4.070

el Morell

3.798

els Pallaresos

3.561

Flix

3.395

Reus

3.147

Vilallonga del Camp

2.394

Tortosa

1.120

Perafort

1.012

el Catllar

483

els Garidells

98

Com serà la prova?

A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d’inici d’alerta (so de confinament) són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons.

A la finalització de la prova (al cap de quinze minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.

Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audicióde les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://arcg.is/1nC8Lr0

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació i aquest 2024 està previst instal·lar-ne 7: una a Tarragona, dos a Vila-seca (PLASEQTA); i una a Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà (PLASEQCAT).

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya).

Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.

Tota la informació sobre el risc químic la trobareu a https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_tecnologics/risc_quimic/index.html

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies