Els Moros i Cristians, a punt per a la batalla

Els Moros i Cristians, a punt per a la batalla.

 

• Les tropes mores conqueriran enguany Lleida després d’un intens cap de setmana d’actes que es clouran diumenge a la nit, amb la lluita a la Seu Vella

• Dissabte, 20 de maig, Ambaixades i vermut fester, i diumenge 21 de maig, entrada infantil, presentació de les bandes, desfilada i batalla.

 

 

L’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida celebra el Cap de Setmana Fester els dies 20 i 21 de maig, arribant a la 27ena edició d’aquesta activitat tradicional i popular que tornarà a congregar a milers de lleidatanes i lleidatans als carrers de Lleida.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de l’Associació, Josep Lluís Gàzquez, han presentat avui els actes de la festa, acompanyats pel caid moro, Jordi Suñé Arbonés, i el comte cristià Adrià Vidal Planella.

Es preveu que al voltant de 700 persones entre festers, músics i membres dels seguicis, desfilaran pels carrers de Lleida en l’Entrada de Lluïment de diumenge.

Programa de la Festa de Moros i Cristians

Gàzquez ha detallat el programa de la Festa de Moros i Cristians que comença dissabte 20 de maig:

12.00 hores. Vermut fester. Plaça Sant Francesc.

19.30 hores. Ambaixades. Plaça Sant Joan. Desafiament entre tropes mores i cristianes. Els moros reclamen la rendició cristiana i ambdós bàndols es repten per a la batalla de l’endemà. L’autor dels textos és Marc Macià i Farré, doctor en Història Contemporània i professor de la Universitat de Lleida i a la Universitat Oberta de Catalunya. Autor de diversos llibres i articles d’història local i cultural.

Diumenge 21 de maig:

12.00 hores. Entrada infantil i presentació de les bandes. Desfilada de les comparses amb els membres més joves de l’Associació. Des del Roser i fins a la plaça Sant Joan. Allà es presenten les sis bandes i se celebra un concurs amb un jurat format per Miguel Castro, professor de música, clarinetista i menbre de l’Orquestra Julià Carbonell i de la Banda Municipal de Lleida; Núria García, violinista i membre del conjunt Lauzeta, i Jordi Cebolla, músic expert en música tradicional.

Enguany participaran Ilerband. Banda de Carrer de Lleida, Banda Municipal de Música Ciudad de Fraga, Banda de la Unió Musical Senienca. Banda de Música Ciutat de Benicarló, Associació Banda La Valenciana de Barcelona, Banda de Música de la Asociación Musical Miralbueno.

18.00 hores. Concentració comparses i festers. Porta del Lleó.

18.30 hores. Desfilada de Lluïment. Inici de la desfilada pels carrers Sant Martí, Tallada, Cavallers, Blondel i avinguda de Madrid fins a la Paeria.

21.00 hores. Batalla final. Canonja i Porta dels Apòstols de la Seu Vella. Escenificació de l’enfrontament entre moros i cristians per ocupar la ciutat de Lleida. L’activista cultural, col·leccionista d’art i escriptor Antoni Geloch i Viladegut és l’autor del text de la Batalla, la Direcció artística de la qual va a càrrec de Ramon Caballol.

Cal recordar que com cada any hi haurà l’opció de llogar cadires per veure a primera fila l’Entrada de Lluïment de diumenge la tarda. La venda anticipada de localitats a 4 € s’ha de fer a Turisme de Lleida. En cas contrari, el mateix dia de la Festa al personal de l’Associació a un preu de 5 €. En total es col·locaran 400 cadires per a la desfilada.

També s’ha convocat el XIII Concurs de Fotografia Memorial Xavier Aluja. Les imatges (de qualsevol acte d’enguany de l’entitat) es poden presentar per correu electrònic fins al 30 de juny.

“27 anys dedicats a la cultura, a la tradició i a la festa”

Durant la seva intervenció l’alcalde ha posat de relleu que “l’Associació de Moros i Cristians porta ja 27 anys dedicats a la cultura, a la tradició, a l’educació i a la festa. Teixint xarxa entre tota la ciutadania lleidatana, fent país i cuidant els vincles amb el País Valencià, com ho vau demostrar amb l’agermanament amb Ontinyent. Això també és fer comunitat i cuidar les relacions històriques i culturals que ens uneixen”.

“La Cultura Popular a Lleida és abundant en matisos i expressions artístiques i la Festa de Moros i Cristians constitueix la clara demostració d’una ciutat múltiple en accents, ferma en tradicions i culturalment activa. No perdem mai aquest llegat ric en història i en cultura. Preservem un dels nostres grans patrimonis com és la Festa de Moros i Cristians, una celebració tradicional i popular que tornarà a congregar les lleidatanes i els lleidatans als carrers de Lleida”, ha destacat Pueyo.

L’actual Festa de Moros i Cristians segueix una tradició de més de vuit segles d’antiguitat, que “ens remet a un dels temps més brillants de la història de Lleida i ens recorda les cultures que van poblar la ciutat”.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies