Lleida posa en marxa la primera Comunalitat Urbana, un projecte innovador que fomenta les xarxes de suport i l’economia social i solidària
Lleida posa en marxa la primera Comunalitat Urbana, un projecte innovador que fomenta les xarxes de suport i l’economia social i solidària.
La Descomunal Lleida” sorgeix del teixit social del Consell de la Zona 09 i s’aplicarà en aquesta àrea i l’entorn fins a abastar unes 20.000 persones
La Paeria coordinarà amb La Baldufa, la Fund. Champagnat i la UE Gardeny aquest projecte, subvencionat amb 350.000 euros per la Generalitat, per crear una xarxa que promogui accions esportives, culturals i d’inserció laboral de joves i emprenedoria.
REGIDORIA DE CONSUM, COMERÇ, MERCATS I PARTICIPACIÓ.
L’Ajuntament de Lleida, la Fundació Champagnat, la UE Gardeny i la Companyia de Comediants la Baldufa posen en marxa “La Descomunal Lleida”, la primera comunalitat urbana a la ciutat per crear xarxes i espais d’ajuda mútua, oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic en l’àmbit cultural, esportiu i d’inserció laboral de joves. El projecte abastarà la Zona 09 – Mariola, Turó de Gardeny i entorns, que és de l’àrea d’on ha sorgit la iniciativa, i arribarà fins a 20.000 persones beneficiàries, incloent els barris veïns d’Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat i Joc de la Bola. L’objectiu és que, en un termini de dos anys, hi hagin actives tres xarxes d’economia social i solidària en l’àmbit esportiu, d’inserció laboral de joves i cultural, es fomenti la creació d’associacions i empreses d’economia social i solidària, i es generin llocs de treball en el marc de la comunalitat.
El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora de Participació, Marta Gispert, ha presentat el projecte i l’acabada de crear comunalitat urbana de Lleida amb els representants de les entitats, Anna Clotet, de la Fund. Champagnat; Emília Cuenca, de la UE Gardeny, i Enric Blasi, de la companyia de comediants. També hi ha estat presents, a les instal·lacions de la UE Gardeny, el tinent d’alcalde Paco Cerdà i els regidors i regidores Joan Ramon Castro, David Melé i Ignasi Amor.
En la seva intervenció, l’alcalde ha agraït l’aposta de les entitats implicades per sumar esforços i tirar endavant un fita important en les polítiques de participació ciutadana i d’enfortiment de la societat civil a la ciutat de Lleida. Ha posat d’exemple el festival d’arts escèniques Enre9, que també té la seva llavor en la col·laboració d’entitats a partir del Consell de Zona 9. “Pensem que aquest camí, el de l’empoderament de la ciutadania autoorganitzada mitjançant entitats que col·laboren entre sí formant una xarxa d’ajuda mútua, és el més adient per a enfortir els lligams que conformen la nostra societat civil”, ha conclòs.
La Comunalitat de Lleida és una de les 22 Comunalitats que s’han creat recentment a Catalunya, amb el suport de econòmic del Departament d’Empresa i Terball, que aportarà una subvenció de 350.000 euros en aquest període de dos anys.
La regidora Gispert ha explicat que el Consell de la Zona 09 ha estat treballant amb les entitats implicades possibles solucions de futur per atendre les transformacions i necessitats d’aquest entorn. Segons ha dit, es tracta d’un projecte ambiciós, que involucra diversos departaments muncipals. Les actuacions s’han estructurat en tres eixos per crear aquestes relacions i aportar ajuda. Cada entitat activadora potenciarà una xarxa:
-La companyia de comediants La Baldufa, que és l’entitat sol·licitant: xarxa comunal de cultura. En representació de la companyia, Enric Blasi, ha explicat, que pretenen utilitzar la cultura com a eix de transformació social i que amb “La Descomunal” volen que “passin coses motivadores” al barri. Entre altres, amb el projecte ENRE9, festival d’arts escèniques; tallers, teatre, etc.
-la Fundació Champagnat: xarxa comunal d’inserció i formació de joves. La seva representant, Anna Clotet, ha comentat que faran l’acompanyament a la incorporació al món laboral, plans individuals de treball o tallers d’aprenentatge, i que fomentaran les cooperatives i l’economia social, etc.
-la UE Gardeny: xarxa comunal esportiva, amb la xarxa de l’esport remou. La president del club, Emilia Cuenca, ha apuntat tres línies a seguir: un gimnàs social, la creació de rutes saludables i formació en l’àmbit esportiu per inserir laboralment joves.
-i la Paeria: s’encarregarà de la coordinació general, de la cura dels béns comunals relacionals i de la incorporació i creixença de les xarxes i el seu desenvolupament.
Es compta amb el suport de diverses entitats participants: Ass. Associació Futur, AV Turó de Gardeny, Assoc. Cultural Castell de Gardeny, Mariola en Moviment, Escola Santa Maria de Gardeny, Escola Magí Morera i Galícia, Associació AREMI, Associació Nostàlgia Lleida, Salesians Sant Jordi i Associació Senegalesa de Lleida. La comunalitat urbana té el suport de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i de l’Ateneu cooperatiu PonentCoopera.
El punt d’informació i atenció al projecte se situa al Centre Cívic de la Mariola, en horari de 10 h a 13 h o sol·licitant cita a comunalitat09@gmail.com.