Consellera Parlon: “treballem per reforçar la col·laboració i la coordinació entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra”
Consellera Parlon: “treballem per reforçar la col·laboració i la coordinació entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra”
La III Jornada de les Policies Locals reuneix experts per impulsar la seguretat a través del disseny urbà
L’any 2023 les policies locals de Catalunya han comptat amb un total d’11.604 efectius, dels quals el 15,4% són dones
Els vigilants municipals, una peça clau en la seguretat dels municipis sense policia local
El compromís per la sostenibilitat es reflecteix en un parc mòbil amb un 23% de vehicles ecològics
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha clos la III Jornada de la Policia Local de Catalunya, sota el nom “La prevenció del delicte i la inseguretat mitjançant el disseny ambiental”, que ha tingut lloc a la seu de la conselleria i que ha servit com a punt de trobada per reflexionar sobre estratègies innovadores en seguretat.
La consellera ha destacat que “la coordinació entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra és clau per millorar la seguretat ciutadana. Treballem amb el nou pla director per reforçar aquesta col·laboració i impulsar una prevenció més efectiva“.
En la mateixa línia, Parlon ha afirmat que “la seguretat ciutadana requereix una resposta integral, planificar ciutats millor il·luminades, identificar punts crítics i prevenir conflictes. Hem fet avenços importants en aquest àmbit, amb la Policia Local jugant un paper fonamental“.
A la jornada, inaugurada pel director general de Coordinació de les Policies Locals, Daniel Limones, també hi ha participat el responsable de projectes i organització del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament, Francesc Guillén, qui ha fet la ponència “La construcció d’espais segurs”.
L’acte ha inclòs també la presentació del 9è informe de les policies locals 2023 a càrrec de lasubdirectora general de Suport al Sistema de Seguretat Local, Begoña Curto, i una taula rodona amb responsables de seguretat de diversos municipis sobre les “Bones pràctiques en la prevenció de la inseguretat mitjançant el disseny ambiental”.
Les policies locals de Catalunya en xifres: balanç del 2023
Les 217 policies locals de Catalunya han estat una peça clau per a la seguretat ciutadana, donant cobertura al 88% de la població del territori. Amb un total d’11.604 efectius, representen el 38,7% de la Policia de Catalunya, amb una mitjana d’1,65 efectius per cada mil habitants.
El 2023, les policies locals de Catalunya van destacar en àmbits com la seguretat ciutadana (31,3%), la seguretat viària (23,8%) i la policia judicial (15,4%), amb actuacions centrades en la convivència, el trànsit i processos judicials. També van fer tasques administratives (14,8%) i assistencials (10,3%), donant suport a la ciutadania en diversos serveis.
En total, s’han introduït 109.606 fets delictius al Sistema d’Informació Policial (SIP), compartit amb els Mossos d’Esquadra, i s’han realitzat 15.783 detencions.
Les policies locals de Catalunya compten amb un total d’11.604 efectius, dels quals el 15,4% són dones, demostrant un compromís creixent amb la diversitat dins dels cossos policials. La mitjana d’edat dels efectius és de 44,4 anys. Les policies locals de Catalunya estan distribuïdes segons les necessitats de cada regió, amb la Regió Metropolitana de Barcelona com a principal focus amb 37 policies locals i 3.370 efectius. La Regió Metropolitana Nord té 18 policies locals i 970 efectius, mentre que la Regió Policial de Tarragona disposa de 23 policies locals i 498 efectius. Tot i la menor quantitat d’efectius a altres regions com el Pirineu Occidental o les Terres de l’Ebre, aquestes encara són essencials per a la seguretat local.
Les dades de 2023 posen de manifest la importància i l’eficàcia de les policies locals com a primera línia de seguretat i convivència a Catalunya. Amb un compromís constant amb la ciutadania, aquests cossos policials contribueixen de manera decisiva a garantir un entorn segur per a tots els habitants del territori.
Els vigilants municipals: una peça clau en la seguretat i convivència als municipis sense policia local l’any 2024
Els vigilants municipals són una eina fonamental per a la seguretat i la cohesió social en els municipis de Catalunya, amb una tasca que s’adapta a les necessitats específiques de cada territori i contribueix a mantenir un entorn segur i ordenat per als ciutadans.
Els vigilants municipals a Catalunya desenvolupen un paper essencial en aquells municipis que no disposen de policia local. Durant el darrer any, els vigilants municipals han destacat en actuacions en trànsit i seguretat viària (28%), serveis de proximitat i assistència (26%), suport a cossos de seguretat (23%), serveis administratius (11%), serveis de suport judicial (5%) i en intervencions específiques en emergències mediambientals i protecció civil (3%).
Segons les dades presentades, els vigilants municipals presten servei en 118 municipis sense policia local, amb un total de 463 efectius, dels quals el 19% són dones.
L’informe també destaca els avenços en sostenibilitat. El parc mòbil dels serveis de vigilants municipals inclou 188 vehicles, un 23% de vehicles ecològics; un 12% de vehicles híbrids i un 11% d’elèctrics, demostrant un compromís ferm amb el medi ambient. Això reflecteix una aposta clara per modernitzar els recursos disponibles per garantir una seguretat eficient i responsable.
El 79% dels municipis amb vigilants municipals tenen ordenances de civisme i convivència i el 41% compten amb ordenances de medi ambient per promoure la sostenibilitat i la protecció del territori.