El Consell de Seguretat Nacional aprova l’Estratègia Nacional de Protecció Civil 2024

El Consell de Seguretat Nacional aprova l’Estratègia Nacional de Protecció Civil 2024

 

El procés d’elaboració ha estat liderat per la Direcció General de Protecció Civil i Emergències en col·laboració amb els ministeris i els organismes implicats en la materia.

L’estratègia treballa sobre els objectius d’anticipació, prevenció, planificació, resposta i recuperació, tenint en compte la formació, les relacions internacionals i la tecnologia.

Podeu consultar l’estratègia completa a: BOE-A-2024-26452 Ordre PJC/1430/2024, de 16 de desembre, per la qual es publica l’Acord del Consell de Seguretat Nacional de 15 d’octubre de 2024, pel qual s’aprova l’Estratègia Nacional de Protecció Civil.

 

Aquest matí s’ha publicat al BOE (Butlletí Oficial de l’Estat), aprovat per acord del Consell de Seguretat Nacional, l’Estratègia Nacional de Protecció Civil 2024 que inclou els objectius estratègics en aquest àmbit i les línies d’actuació. Espanya compta amb un sistema nacional de protecció civil cohesionat i eficaç que implica la necessitat d’enfortir la contribució de totes les administracions, entitats privades i ciutadans.

Per això, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències ha liderat aquest procés en col·laboració amb els ministeris i els organismes implicats en la matèria. En aquest sentit, l’estratègia treballa sobre els objectius de:

  • Anticipació: determinar els riscos en un territori segons les condicions de vulnerabilitat i les possibles amenaces.
  • Prevenció: impulsar mesures i accions per evitar o mitigar els possibles impactes adversos dels riscos i les amenaces d’emergència.
  • Planificació: contribuir a la preparació de totes les administracions públiques per donar una resposta planificada a situacions d’emergència que estableixin amb antelació mesures de preparació per actuar eficaçment.
  • Resposta: promoure accions de resposta immediata al‟emergència relatives als serveis públics d‟intervenció i assistència en emergències conformes a la normativa de l‟àmbit.
  • Recuperació: fomentar mesures eficaces de recuperació postcatàstrofe tenint en compte els principis de col·laboració, cooperació, coordinació, solidaritat interterritorial, subsidiarietat, eficiència, participació, inclusió i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat.

Alhora, hi ha tres objectius transversals que són la formació, les relacions internacionals i la tecnologia tant en l’aspecte de comunicacions com en el dels sistemes d’informació per al suport a la decisió.

Tots els objectius i l’anàlisi de l’Estratègia Nacional de Protecció Civil es dissenyen a partir de la identificació dels riscos que fan necessària una normativa així. Els plans de protecció civil són els instruments de previsió del marc orgànic-funcional i dels mecanismes que permeten la mobilització dels recursos humans i materials necessaris i la coordinació entre les administracions cridades a intervenir.

Els riscos més rellevants a efectes de la present estratègia són els següents:

  • Inundacions.
  • Incendis forestals.
  • Terratrèmols i sismes submarins.
  • Volcànic.
  • Fenòmens meteorològics adversos.
  • Accidents en instal·lacions o processos en què s’utilitzin o emmagatzemin substàncies químiques, biològiques, nuclears o radioactives.
  • Accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril.
  • Accidents d’aviació civil.

L’Estratègia Nacional de Protecció Civil 2024 serà objecte de revisió almenys cada cinc anys. podent formular les corresponents propostes de revisió.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies