Primavera càlida i pluviomètricament irregular

Primavera càlida i pluviomètricament irregular.

Meteocat.

 

  • La primavera del 2022 pot qualificar-se de càlida a tot Catalunya, especialment a l’Aran i a punts del Prepirineu, de Ponent i del litoral i prelitoral Central
  • La distribució de la precipitació ha estat contrastada: ha resultat una primavera seca al Prepirineu, punts del Pirineu oriental, Ponent i litoral Central, però plujosa en altres àrees del Pirineu, litoral i prelitoral Nord i Sud i molt plujosa al massís del Port

Mapes de primavera del 2022 de diferència de la temperatura mitjana i del percentatge de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica

Mapa AT primavera
Mapa APPT

Registres històrics de temperatura elevada al maig

Març i abril van resultar lleugerament càlids a bona part del territori, però durant l’últim mes de la primavera els valors es van disparar (figura 1), assolint rècords de temperatura mitjana per a un mes de maig. El pas de diverses pertorbacions, que havia marcat fins a aquell

moment la primavera de 2022, va ser desplaçat per una dorsal anticiclònica amb arribada d’aire tropical.

Els valors estacionals d’anomalia més elevats han superat els +2,0 °C, mentre que localment, alguns indrets de les comarques del Baix Empordà, el Montsià, l’Anoia i Osona han enregistrat anomalia inferior a +0,5 °C (figura 2).

Figura 1: Gràfic d’evolució de la temperatura a 850 hPa al radiosondatge de Barcelona durant la primavera 2022

primavera 2022

Gràfica del Radisondatge 850hPa Primavera

Una de les primaveres més càlides

Pel conjunt de Catalunya, les primaveres de 2020, 2017 o 2015 van ser encara més càlides, però la d’enguany també es troba entre les primeres pel que fa a les sèries històriques.

A la sèrie centenària de l’Observatori Fabra (Barcelonès), amb dades des de 1914, la temperatura mitjana d’aquesta primavera, de 15,2 °C, ha estat el 3r valor més alt de la sèrie, empatat amb els anys 2020 i 1997. El primer lloc correspon a la primavera de 2001, amb 15,6 °C i com a segon valor més alt, 15,3 °C, enregistrat les primaveres de 2006, 2015 i 2017.

Episodis de fred i de calor

Tot i els rècords de temperatura elevada del maig i un balanç estacional càlid, cal tenir present que aquesta primavera també ha tingut registres insòlits de temperatura baixa. De l’1 al 4 d’abril es van enregistrar els dies d’abril més freds dels darrers 30 anys. A muntanya, la temperatura va ser més baixa que en tot l’hivern, o fins i tot en alguns casos, més que els darrers tres hiverns.

A l’altre extrem, entre el 21 i el 22 de maig l’ambient va ser plenament canicular. La temperatura màxima va superar els 35 °C a diversos indrets distribuïts pel territori, deixant nous rècords de temperatura màxima per a un mes de maig a nombroses estacions meteorològiques.

Figura 2: Mapes de temperatura mitjana de la primavera de 2022 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Mapa TMm
Mapa AT primavera de 2022
Figura 3: Mapes de l’anomalia de temperatura mitjana dels mesos de la primavera 2022 (març, abril i maig)  respecte de la mitjana climàtica 1961-1990
Mapes AT 3 mesos primavera de 2022

Primavera de més a menys plujosa

L’estació va començar trencant la ratxa seca de l’hivern, amb diversos episodis de precipitació que van afectar sobretot la meitat est de Catalunya i el vessant sud del Pirineu i Prepirineu. Com a resultat, el mes de març va ser plujós o molt plujós a la major part del país.

A l’abril va continuar la situació del mes anterior, amb el pas de pertorbacions atlàntiques que s’aprofundien al sud de la península Ibèrica, però durant aquest mes la precipitació va quedar més restringida al terç sud i vessant sud del Pirineu.

Finalment, al mes de maig va tornar el dèficit pluviomètric generalitzat a gairebé tot el territori, a conseqüència de la situació anticiclònica predominant durant el mes.

Figura 4: Mapes de precipitació acumulada durant la primavera 2022 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Mapa PPT primavera de 2022
Mapa APPT de primavera de 2022

Àrees seques, normals i plujoses

La distribució de la pluja de la primavera d’enguany (figura 4) ha estat diferenciada: a més d’un 35% de la superfície del territori l’estació es pot qualificar de seca, a poc menys del 30%, de normal i al restant de plujosa, molt plujosa al massís del Port.

En valors absoluts, cal destacar l’excepcional registre de 909,9 mm de l’estació del PN dels Ports (Baix Ebre), proper al rècord de la sèrie, de 954,0 mm enregistrats la primavera de 2020. A molta distància, però amb quantitats també importants, se situen punts del Pirineu, de l’Alt Empordà, de les Terres de l’Ebre i del Montseny, per sobre de 350 mm.

Les quantitats més escasses, inferiors a 100 mm, s’han localitzat a punts de la Noguera, el Segrià, l’Alt Urgell i el Garraf.

Episodis de precipitació destacats

De l’11 al 13 de març una pertorbació va deixar quantitats de precipitació extremadament abundants a l’Empordà, on es van superar els 100 mm.

Entre els dies 19 i 22 de març un nou episodi de precipitació va afectar el Principat, especialment els dos extrems del país. L’estació del PN dels Ports va recollir un total de 323,3 mm.

L’episodi més rellevant de l’abril va tenir lloc els dies 12 i 13. Destaca, un cop més, la precipitació al PN dels Ports, de 206,3 mm.

Figura 5: Mapes del percentatge de precipitació respecte de la mitjana climàtica 1961-1990 dels mesos de la primavera 2022 (març, abril i maig)

Mapes APPT 3 mesos de la primavera 2022

Irradiació solar inferior a la mitjana

La irradiació solar global ha estat notablement inferior a la mitjana dels darrers 10 anys (figura 6), excepte a l’Alt Empordà i punts del Pirineu i Prepirineu oriental, on s’han donat valors més propers a la mitjana. L’excepcionalment nuvolós març ha estat decisiu en aquest balanç estacional, ja que l’abril i el maig van tenir valors fins

tot positius.

Figura 6: Mapa d’anomalia d’irradiació solar global de la primavera 2022 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA. Les mitjanes contra les quals es comparen les dades s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2012-2021).

Mapa ARS primavera 2022

Figura 7: Mapes d’anomalia d’irradiació solar global dels mesos de la primavera 2022 (març, abril i maig) respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapa ARS primavera de 2022

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí estacional definitiu a partir del mes de juliol. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies