El Govern activa la resposta humanitària catalana a la crisi provocada pel terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan

El Govern activa la resposta humanitària catalana a la crisi provocada pel terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan.

 

  • Els departaments d’Acció Exterior, Salut, Interior, Justícia i Acció Climàtica mobilitzen actuacions en àmbits com la protecció civil, el desenrunament o l’enviament de material sanitari
  • La consellera Serret presideix el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, que ha reunit els actors humanitaris de Catalunya: “La millor manera de ser solidaris de manera efectiva és anant de la mà de les autoritats locals i de les entitats sobre el terreny”
  • El nou pressupost del Govern augmenta la dotació per a emergències humanitàries en un 50%, i passa de 4 a 6 milions d’euros.

 

El Govern de Catalunya ha reunit aquest dimecres el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) per coordinar la resposta catalana a la crisi provocada pel devastador terratrèmol que va colpejar dilluns a la matinada zones de Turquia, Síria i el Kurdistan. Durant la sessió, els principals actors humanitaris de Catalunya, entre ells, una quinzena d’entitats del sector català de la cooperació al desenvolupament, representants de departaments d’Acció Exterior, Interior, Salut, Acció Climàtica, Justícia i Territori del Govern, diversos nivells d’administracions públiques i el món local han compartit les darreres informacions sobre la situació al terreny i han posat en comú les necessitats que els han traslladat les contraparts locals.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha presidit la reunió del Comitè des de Brussel·les, on aquesta tarda intervindrà a la sessió plenària del Comitè de les Regions. “Amb la convocatòria del Comitè, hem volgut coordinar la solidaritat i la resposta des de Catalunya a la crisi humanitària i reforçar la cultura de solidaritat i de pau que sempre ha caracteritzat la societat catalana”, ha explicat en una atenció a mitjans. “Constatem que la millor manera de ser solidaris de manera efectiva és anant de la mà de les autoritats locals i de les entitats que han treballat històricament a la zona”, ha insistit. La consellera ha traslladat de nou el suport del Govern a la població afectada i ha traslladat les seves condolences als milers de víctimes mortals que ha causat el sisme.

A més, ha destacat la coordinació que s’ha fet des del primer moment amb els consolats competents i les autoritats locals, en especial Rojava, l’administració kurda del nord i est de Síria, que ja han fet arribar al Govern un primer informe de necessitats per poder canalitzar l’ajut. Malgrat la situació d’emergència d’aquestes primeres hores després de la catàstrofe, la consellera Meritxell Serret ha posat èmfasi en la necessitat de tenir una mirada llarga. “Avui és una primera reunió d’emergència per conèixer demandes i organitzar l’ajut, però som conscients que no s’acaba aquí i que l’impacte del terratrèmol durarà en el temps”, ha valorat Serret, que ha afegit el compromís de sostenir la solidaritat en la fase de reconstrucció.

Pel que fa a les mostres de solidaritat que s’estan organitzant des de la societat civil, durant la sessió també s’ha compartit la recomanació de fer aportacions econòmiques –i no tant en espècies– a entitats especialitzades en acció humanitària que treballen sobre el terreny, ja que aquesta és la manera més eficient de canalitzar l’ajut i assegurar que arriba a qui més ho necessita.

Les respostes dels departaments del Govern

  • Departament d’Acció Exterior i Unió Europea

El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea fa una tasca de coordinació i està seguint l’evolució de les conseqüències del sisme que ha causat milers de morts i desapareguts. A més, té canals de comunicació permanent oberts amb els consolats competents, autoritats locals i entitats de la cooperació catalana que treballen sobre el terreny per conèixer de primera mà les afectacions i operacions de rescat. Es continua sense tenir constància de catalans afectats pel sisme.

Pel que fa a l’ajut humanitari, el Departament ha estat l’encarregat de convocar el CCAHE, que ha servit per posar en comú les necessitats i activar els mecanismes per enviar ajuda humanitària a les zones afectades. En aquest sentit, els pressupostos d’enguany permeten que el Departament disposi d’un augment del 50% en la dotació d’acció humanitària,que passa de 4 a 6 milions d’euros, amb l’objectiu de reforçar la capacitat de reacció davant d’emergències com la que ha provocat el terratrèmol.

  • Departament de Justícia, Drets i Memòria

Des del Departament de Justícia, Drets i Memòria s’han posat a disposició 22 professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya (IMLCFC). Es tracta de professionals en l’àmbit de la medicina forense amb coneixements i expertesa en catàstrofes i operatius d’emergència de diferent caràcter i que han treballat arreu del món. Dels 22 professionals, 15 són metges forenses i 7 són tècnics d’autòpsies. A més, també s’han posat a disposició una odontòloga forense i 2 antropòlegs.

  • Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Agència Catalana de Residus (ARC) i la seva empresa participada Gestora de Runes de la Construcció (GRC), treballa en un pla de desenrunament de les zones afectades del terratrèmol amb dos possibles escenaris: un primer d’acció immediata que implicaria l’enviament de maquinària a la zona per a donar suport a les feines de rescat i recuperació immediata del territori; i un segon a través de l’execució d’un pla a mig termini per a la retirada, valorització i tractament de la gran quantitat de runes generades pel sisme. D’acord amb els objectius de la Unió Europea, una de les prioritats en la gestió dels residus de la construcció és la de reciclar i tractar les runes i terres per tal de maximitzar l’aprofitament de les fraccions reutilitzables. En aquest cas, el pla dissenyat per GRC contemplaria també transformar els residus en noves matèries primeres per a la reconstrucció de les zones afectades.

  • Departament de Salut

Des del Departament de Salut, que disposa d’una llarga trajectòria en situacions d’emergència com la que ha provocat el terratrèmol, s’oferirà material i equipament sanitari i es posarà a disposició personal sanitaria partir de peticions concretes que es facin arribar des del terreny.

  • Departament d’Interior

El Departament d’Interior, en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, ha canalitzat l’oferiment d’agents de diferents cossos de seguretat: 4 efectius de la unitat de recerca canina; 4 de la unitat de subsol; 4 de la unitat d’intervenció en muntanya; i efectius de Bombers de la Generalitat especialistes en rescat i salvament de Protecció Civil.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies