La incorporació de drons per primer cop en el dispositiu Pista de prevenció de fets delictius a les autopistes permet detectar els lladres abans de cometre els robatoris

La incorporació de drons per primer cop en el dispositiu Pista de prevenció de fets delictius a les autopistes permet detectar els lladres abans de cometre els robatoris.

 

  • En el marc dels cinc dispositius que s’han realitzat els mesos de juliol i agost, s’han identificat 48 multireincidents i s’han detectat 19 vehicles utilitzats per cometre fets delictius, cinc dels quals han quedat immobilitzats
  • En el que portem d’any, la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM) ha detingut més de 40 persones implicades en robatoris i furts i ha desarticulat dos grups criminals que actuaven en aquestes zones
  • Aquest any s’han incorporat drons en els dispositius de seguretatper tenir una visió online aèria i estàtica de punts estratègics i per realitzar seguiments de vehicles

 

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra finalitzen aquest dissabte el dispositiu Pista a les principals vies catalanes amb l’objectiu de prevenir furts i robatoris a les àrees de servei i descans. Aquest dispositiu s’ha dut a terme durant els mesos d’estiu davant l’increment de la mobilitat durant el període estival que enguany coincideix amb la tornada a la normalitat i amb un notable augment dels nivells de turisme i de vehicles a les vies catalanes respecte els dos darrers anys. Aquest dispositiu de seguretat combina la intel·ligència policial i la investigació amb la resta d’efectius policials del Cos de Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de reduir i detectar els lladres que actuen en aquestes vies ràpides.

A partir d’ara, els Mossos d’Esquadra adequaran els patrullatges mòbils i estàtics a la nova realitat després de les vacances i continuaran vetllant en aquestes zones de descans per evitar l’acció dels lladres multireincidents.

Des del mes de gener fins ara, els agents de la Unitat Operativa de Mobilitat han detingut una quarantena de persones que actuaven a les autopistes catalanes i que estaven relacionades directament amb robatoris i furts en les zones de descans i servei de les autopistes i autovies catalanes. En el marc de les diferents investigacions que s’han dut a terme, els agents també han desarticulat dos grups criminals especialitzats en robatoris a camions en la modalitat dels teloners, a les principals vies de trànsit.

Tornada a la normalitat després de la pandèmia

Amb la tornada a la normalitat i l’arribada de l’estiu, des de finals de juny fins ara els Mossos d’Esquadra han intensificat els patrullatges policials, ja siguin mòbils o estàtics, per tal de localitzar i detenir possibles autors de fets delictius que actuen en aquestes zones a través de l’engany i aprofitant les distraccions dels viatgers per sostreure’ls les seves pertinences. Aquests dispositius també actuen de manera preventiva per dissuadir les conductes delictives.

Aquest dissabte 27 d’agost, coincidint amb el cap de setmana de l’operació tornada de l’estiu, finalitza l’últim dispositiu Pista de la temporada estiuenca en què per primera vegada s’han activat els drons policials.

En el marc del dispositiu Pista d’aquest 2022, que ha comportat l’activació de cinc operatius en cap de setmana,s’han identificat 48 persones multireincidents i s’han detectat 19 vehicles amb els que circulaven per cometre els fets delictius, cinc dels quals han estat immobilitzats.

S’han realitzat 9 controlspolicials per part de la Brigada Mòbil i 8 controls per part dels agents de la Unitat central de Vehicles Aeris No Tripulats que piloten els drons. D’altra banda, agents de la Unitat de Mitjans Aeris també s’han activat per complementar el dispositiu policial en tots els operatius.

Seguretat des del cel

El dispositiu d’enguany incorpora la vigilància des de l’espai aeri amb la col·laboració de l’Àrea Central de Mitjans Aeris. Des de l’helicòpter es poden detectar possibles autors en el moment d’actuar o detectar-los abans de cometre algun robatori. Els agents d’aquest servei han complementat aquest operatiu sobrevolant l’AP-7 en aquells punts més estratègics i d’interès policial, incidint sobretot en la zona entre La Roca i la Jonquera, però sense deixar de banda les zones d’interès del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. L’objectiu ha estat localitzar vehicles implicats en fets delictius, el seu seguiment, l’enregistrament dels fets i la coordinació amb les unitats desplegades a les vies.

Aquest any s’han afegit per primera vegada elsagents de la Unitat Central de Vehicles Aeris No Tripulats, els drons delCos de Mossos d’Esquadra. Aquestes naus permeten als agents tenir una visió aèria i estàtica de punts estratègics a l’autopista on no es disposa de càmeres de seguretat i, alhora facilita fer seguiments de vehicles sospitosos detectats.

El desenvolupament d’aquest dispositiu ha requerit la participació i implicació de diferents serveis de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra. Agents de laUnitat Operativa de Mobilitat que pel seu nivell d’especialització s’han encarregat de coordinar i dirigir el dispositiu, de les Unitat de Seguretat Ciutadana, de les Àrees de Recursos Operatius i de les Àrees Regionals de Trànsit, de l’Àrea Central de Mitjans Aeris ide la Unitat central de Vehicles Aeris No Tripulats. S’han dut a terme patrullatges preventius a les diferents àrees de servei i descans, reforçant la presència policial a la xarxa viària i garantint la seguretat a la via en els casos que s’hagi localitzat un vehicle d’interès policial.

Aquest dispositiu, a banda de reduir el número de furts i per tant de víctimes d’aquesta activitat delictiva, suposa un augment de la intel·ligència policial en facilitar la identificació dels individus i vehicles utilitzats, facilitant així la resolució d’altres il·lícits penals comesos pels mateixos autors en dates anteriors al dispositiu.

Actualment el fet delictiu principal a les vies d’alta capacitat de Catalunya és el furt, en les seves diverses modalitats i suposa un 60 % dels il·lícits penals denunciats. El segon fet delictiu més denunciat és el robatori amb força o furts que pateixen els camions estacionats a les àrees de servei, mitjançant el modus operandi anomenat teloner, arribant a un 20 % del total de fets denunciats. La resta de l’activitat delictiva es reparteix entre robatori amb força a interior de vehicle, robatori de gasoil a camions, danys, robatoris amb violència i altres modalitats menys presents.

Des de l’inici de la creació de la Unitat Operativa de Mobilitat s’ha aconseguit una disminució dels il·lícits penals denunciats en les vies d’alta capacitat de Catalunya d’un 60%.

Pel que fa als furts, el modus operandi més utilitzat pels autors d’aquests fets delictius és el de distreure les víctimes i sostreure’ls els seus efectes personals.

En funció del lloc on actuen adapten la seva manera de delinquir:

Àrees de servei/descans les autopistes: Una persona distreu la víctima mentre està descansant a l’àrea de servei o descans, mentre l’altre autor aprofita que el vehicle no està tancat amb clau per obrir unes de les portes posteriors i sostreure la bossa de mà o efectes personals. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i, quan s’ha perpetrat el furt, els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

Voral de l’autopista: Alerten al conductor d’un vehicle en marxa que té una roda punxada amb l’objectiu de fer-lo aturar al voral. Una vegada que el vehicle està estacionat, distreuen als seus ocupants i els acaben sostraient les pertinences de l’interior.

Benzineres: Mentre la víctima està omplint de benzina el vehicle, l’autor aprofita que les portes d’aquest no estan tancades amb clau per sostreure la bossa de mà o efectes personals. El segon autor vigila l’entorn i si cal actua per distreure la víctima. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

Per combatre la multirreincidencia a les vies d’alta capacitat, es potencien les ordes d’allunyament a l’autopista que són emeses pels jutges a petició de la Unitat Operativa de Mobilitat. Aquesta és una mesura innovadora i pionera que es va començar a aplicar l’any 2017 i que s’ha demostrat que és una eina eficaç per allunyar elsdelinqüents que actuen en aquest àmbit.

A banda del patrullatge preventiu que els Mossos d’Esquadra realitzen en el marc del dispositiu Pista és important prendre mesures de seguretat per tal de ser víctimes de l’acció delinqüencial. En aquest sentit, des del Cos de Mossos d’Esquadra es recomana tot un seguit de consells de seguretat que cal aplicar quan s’està de viatge.

Consells per evitar furts i robatoris a les autopistes

-En cas d’avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) atureu-vos en un lloc segur amb els elements de seguretat, tanqueu el vehicle i presteu atenció a les persones que s’aturen per tal d’ajudar donat que podria tractar-se de possibles lladres.

-Guardeu els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.

-Si us atureu per descansar, presteu especial atenció a les distraccions per part d’altres persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tanqueu-lo sempre amb clau.

-En cas d’accedir a l’interior del restaurant o zones de pícnic és necessari tenir en tot moment les pertinences controlades.

Si heu estat víctima o testimoni dels fets, cal que truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112 i aporteu el màxim de dades dels autors (matrícula i descripció del vehicle) i del lloc dels fets.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 27 d’agost de 2022

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies