Balanç d’una primera quinzena d’agost excepcionalment calorosa a Catalunya

Balanç d’una primera quinzena d’agost excepcionalment calorosa a Catalunya.

 

  • L’Observatori de l’Ebre, amb dades des de 1905, ha igualat el període de 15 dies més càlid de tota la seva sèrie
  • 43,6 ºC de màxima a Vinebre el divendres 12 d’agost, rècord dels seus 24 anys de dades i màxima de l’any a Catalunya
  • Dissabte es van superar els 40 ºC a punts del litoral del Baix Ebre i del Baix Camp, amb uns insòlits 41,8 ºC a l’Ametlla de Mar.

 

Catalunya està vivint un estiu extraordinàriament càlid, fins i tot més que l’històric 2003, a falta dels últims 15 dies d’agost. La temperatura s’ha situat per sobre dels valors habituals des del 10 de maig, amb breus interrupcions, destacant diversos episodis molt calorosos com el de finals de maig, la intensa onada de calor primerenca a mitjans de juny, una onada de calor molt persistent al juliol i ara una primera quinzena d’agost també excepcionalment càlida.

Aquesta calorada ha tingut en comú amb la del juliol la gran persistència de la calor, amb més de dues setmanes per sobre dels valors habituals, però també l’absència de rècords generalitzats. Ara bé, si en aquella ocasió els valors més destacats es van mesurar a l’interior i a muntanya, ara la calor ha estat especialment intensa al litoral i prelitoral, amb xafogor molt acusada prop de la costa i també alguns dies amb màximes superiors als 35 ºC, i fins i tot als 40 ºC el dia 13 d’agost al litoral del Baix Ebre i del Baix Camp.

Imatge

Els mapes de la matinada dels dies 3 (esquerra), 8 (centre) i 13 d’agost (dreta) corresponents a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud) mostren la persistència d’una massa d’aire molt càlid sobre la península Ibèrica, amb valors de temperatura de 20 a 25 ºC a aquest nivell sobre Catalunya. No són pas insòlits en onades de calor, però en aquesta ocasió han tornat a ser molt persistents.

De l’1 a l’11 d’agost han sovintejat els valors de temperatura màxima de 35 a 40 ºC a molts sectors del país, si bé al Pirineu i Prepirineu no s’han assolit màximes tan altes com al juliol, en part per la nuvolositat i les tempestes que han descarregat cada tarda, de manera irregular.

Entre el divendres 12 i el dissabte 13 d’agost es va produir una arribada d’aire encara més càlid i la situació sinòptica va afavorir que en alguns trams del litoral bufés transitòriament vent terrer en lloc de marinada, fent que la temperatura pugés dràsticament, fins i tot per sobre dels 40 ºC en alguns punts.

Més de 40 ºC a diverses comarques i 43,6 ºC a Vinebre

La temperatura màxima de l’episodi, i en alguns casos de tot l’estiu, es va mesurar precisament entre el divendres 12 i el dissabte 13 d’agost. La taula següent recull el valor màxim comarcal superior als 40 ºC mesurat per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

Gràfic

 

De l’1 a l’11 d’agost s’havien fregat puntualment els 40 ºC a l’interior (40.2 ºC a Albesa el dimecres 3 d’agost), però el divendres 12 es van superar clarament a bona part de la vall de l’Ebre, sobretot entre la Ribera d’Ebre i el Priorat. Cal destacar els 43,6 ºC de màxima de Vinebre (Ribera d’Ebre), màxima de l’any a Catalunya, rècord de la seva sèrie de 24 anys i només a 0,2 ºC del rècord absolut a les estacions de la XEMA (43,8 ºC a Alcarràs el 29 de juny de 2019).

L’endemà, dissabte 13 d’agost, es van tornar a superar els 40 ºC a les Terres de l’Ebre i a punts del Camp de Tarragona, fins i tot al litoral, amb 41,8 ºC a l’Ametlla de Mar.

El diumenge 14 d’agost la temperatura ja no va arribar als 40 ºC, però alguns sectors del litoral van superar els 35 ºC, amb 36,9 ºC a Barcelona – Zona Universitària o 36,0 ºC a Tarragona – Complex Educatiu, en ambdós casos la més alta des de l’agost de 2018.

Rècords de temperatura màxima a punts del prelitoral

Entre els dies 12 i 13 d’agost, 11 de les 153 de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han igualat o superat el seu rècord absolut de temperatura màxima i 24 la màxima del mes d’agost:

Taula
Mapes

 

En bona part es troben situades a les Terres de l’Ebre, així com en altres punts del sud del prelitoral. Destaca l’Ametlla de Mar (41,8 ºC), que amb 27 anys de dades ha superat en 2 ºC l’anterior rècord (39,8 ºC el 5 de setembre de 2016). És molt inusual superar els 40 ºC al litoral català, ja que normalment la marinada suavitza la temperatura diürna.

Temperatura nocturna superior a 25 ºC

La temperatura nocturna també ha sigut molt elevada, sobretot prop del litoral, amb mínimes clarament superiors als 20 ºC (nit tropical) i fins i tot dels 25 ºC (nit tòrrida) a la ciutat de Barcelona, on el refredament nocturn es veu limitat per l’efecte d’illa de calor urbana. L’estació de Barcelona – el Raval no ha baixat cap nit dels 25 ºC, si bé el divendres 5 a la tarda va arribar a mesurar 20,2 ºC durant la tempesta que hi va descarregar 10,2 mm de pluja sobtada.

Al llarg d’aquestes dues setmanes, 5 de les 153 estacions amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de agost, i 4 d’elles la més alta de tota la sèrie. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24 h UTC):

Taula

 

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor

Del 29 de juliol al 15 d’agost, cada dia almenys una estació de la XEMA ha superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor i algunes estacions del litoral l’han superat fins a 12 dies, com ara els Alfacs i Alcanar (el Montsià) o l’Observatori Fabra de Barcelona. A mesura que avança l’estiu, l’augment de la temperatura de l’aigua del mar (enguany excepcionalment càlida, entre els 27 i els 29 ºC al litoral català) fa que l’efecte suavitzador de la marinada sigui menys efectiu.

En canvi, diverses estacions del Pirineu i Prepirineu no han arribat a superar el seu llindar de calor durant aquest mes d’agost, o bé ho han fet només un dia. Per una banda perquè la massa d’aire no ha estat tan càlida com la del juliol, però també perquè aquest episodi ha anat acompanyat de tempestes de tarda que han permès que refresqués allà on descarregava.

Mapa llindars

La quinzena més calorosa en alguns punts del país.

La calor de l’1 al 15 d’agost ha destacat especialment a les comarques del litoral i prelitoral, on algunes estacions han mesurat la quinzena amb una temperatura mitjana més alta de la sèrie. Segons dades de les dues principals sèries centenàries del país:

  • l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre), amb dades des de 1905, ha mesurat 37,4 ºC de mitjana de màximes i 23,5 ºC de mitjana de mínimes, una mitjana de 30,5 ºC que iguala la que fins ara era la quinzena més càlida de tota la sèrie (30,5 ºC entre el 26 de juliol i el 9 d’agost de 2018)
  • A l’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola i amb dades des de 1913, la temperatura mitjana ha estat de 29,1 ºC, només superada per la primera quinzena d’agost del 2003 (30,6 ºC del 2 al 16 d’agost).

Pel que fa a les dades d’algunes estacions de la XEMA amb sèries de més de 30 anys, ha estat per exemple la quinzena més càlida a Vinyols i els Arcs (Baix Camp), superant el precedent de l’agost de 2018. Sant Pere Pescador (Alt Empordà) ha igualat la quinzena més càlida de la sèrie (del juliol de 2006 i de l’agost de 2018), però en aquest cas no ha estat de l’1 al 15 d’agost, sinó del 21 de juliol al 4 d’agost.

Més a l’interior, a Raimat (Segrià) només s’havia mesurat una quinzena més càlida que aquesta, justament el juliol d’enguany. En canvi, el Canós (Segarra) havia mesurat períodes de 15 dies més càlids l’agost de 2003, el juliol de 2022 i el juny-juliol de 2019.

Un estiu que podria ser més càlid que el del 2003

La temperatura mitjana a 850 hPa mesurada pel radiosondatge de Barcelona en el que portem d’estiu (de l’1 de juny al 15 d’agost) supera per més de mig grau el mateix període de l’estiu del 2003, fins ara l’estiu més calorós mesurat a Catalunya i a bona part de l’Europa occidental.

Radiosondatge

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies