L’audiovisual català es dona cita en la 13ª edició de Som Cinema a Lleida
L’audiovisual català es dona cita en la 13ª edició de Som Cinema a Lleida.
Lleida centra les temàtiques de les pel·lícules de dijous, amb els documentals El Sostre Groc, Camí d’Àrreu i la pel·lícula El fred que crema
El lleidatà David Casals Roma presenta el documental La Veu de Thais
REGIDORIA DE CULTURA, CIUTAT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA
El Festival de l’Audiovisual Català Som Cinema ha inaugurat la seva tretzena edició amb la projecció dels documentals Defensores i Material Sirles. Al llarg dels cinc dies de la mostra, fins el pròxim diumenge, es podran veure 58 produccions arribades de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears, dins de les quals s’inclouen 24 curtmetratges del talent local més jove.
L’acte d’inauguració, celebrat a l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL, l’ha presidit el paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta, de la vicepresidenta 2ª de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, i de la directora artística del festival, Judith Vives.
Miquel Pueyo ha elogiat el fet que el festival incorpori els creadors més joves de la ciutat a través de les sessions que es dediquen als curtmetratges d’Ilerna i de l’ECCIT i al Som Secundària. Joan Busqueta ha remarcat el suport que la Universitat de Lleida dona a Som Cinema i Estefania Rufach ha destacat l’encert de la decisió d’organitzar aquest festival a Lleida. Judith Vives ha subratllat les temàtiques socials, reivindicatives i de memòria històrica que centren la mostra d’enguany.
La sessió inaugural ha comptat com a convidades amb Sílvia Aldavert (Associació dels Drets Sexuals i Reproductius) i Maria Alloza (Associació Lika de Lleida) que han presentat el documental Defensores. La cinta posa l’accent en les amenaces que planen sobre els drets sexuals i reproductius en l’actualitat. Altres convidats de la primera jornada són Lulú Martorell i Roger La Puente, dos dels autors -juntament amb Martí Sales- del segon documental del dia, Material Sirles, que es projecta a partir de les 22 h al Beat Cafè i Soul. Aquesta pel·lícula recupera la trajectòria del grup indie barceloní Els Surfing Sirles.
Projeccions i convidats de dijous
Les projeccions de dijous, 20 d’octubre, començaran a les 11 h, amb la primera matinal de documentals al Rectorat de la UdL. Es podrà veure la pel·lícula D’Ombres, de Joan Tisminetzky, director que estarà present en la sessió i mantindrà un col·loqui amb el públic. El film se centra en la figura del prestigiós director de fotografia català i darrer Gaudí d’Honor, Tomàs Pladevall.
A les 16 h s’iniciarà la primera projecció de curtmetratges a ScreenBox Lleida, on es podran veure M.O.M, de Patrícia Huguet; Zama, de Miquel Ángel Marqués; Cos, de Silvia Muzzioli; Crisàlides, de Marc Camardons; L’última processó, de Salva Ferrando, i Imaginario, de Cristian Beteta.
La resta de les sessions de la jornada, que també es realitzaran a ScreenBox, estan marcades per la seva vinculació amb Lleida. A les 19 h, es podrà veure el documental Camí d’Àrreu, d’Aleix Gallardet, sobre l’abandó d’aquest poble del Pirineu lleidatà.
A les 20.15 h, es projectarà el film documental El sostre groc, d’Isabel Coixet, sobre el abusos a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. Aquesta sessió serà presentada per algunes de les seves protagonistes.
A les 20.30 h, serà el torn del documental del lleidatà David Casals-Roma La veu de Thais, que gira a l’entorn de la primera dona que va dirigir una pel·lícula a Espanya, Elena Jordi. El mateix director serà l’encarregat de presentar la sessió.
I la jornada acabarà amb la projecció de El fred que crema, de Santi Trullenque, pel·lícula protagonitzada per Greta Fernández i Roger Casamajor, que narra la història d’un matrimoni jove del Pirineu de Lleida que acull una familia de jueus fugint de l’ocupació nazi.
Pràctica al carrer i curts d’Ilerna
La primera jornada de Som Cinema ha començat al matí, amb una pràctica de rodatge al carrer, a ScreenBox Lleida, en què ha participat alumnat del Cicle Formatiu de Grau Superior de Realització d’Espectacles Audiovisuals d’Ilerna i de l’Aula Municipal de Teatre. Han replicat dues escenes de la pel·lícula Tres, que va guanyar la darrera edició del Som Cinema.
A la tarda, s’han projectat a la seu d’Ilerna els cinc curts que aquest centre presenta al Festival: Alone, d’Àlex Ramírez; Dolços Somnis, de David Comas; El Pla Ressona, de Roger Torres; el Pou de l’Or, de David Antúnez; Pinto, després existeixo, i Ruthless, de Ventura Cerón.