Arriba pluja i febles nevades entre dimecres i dijous a Catalunya

Arriba pluja i febles nevades entre dimecres i dijous a Catalunya

 

• Dijous la cota de neu se situarà al voltant dels 700 o 800 metres, però localment podria baixar fins als 600 metres a punts de l’interior

• Caldrien més episodis com aquest de manera continuada per poder revertir la situació actual de sequera

 

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una pertorbació que donarà lloc a precipitació extensa. S’iniciarà dimecres de manera dispersa, i al llarg del dia s’anirà estenent a la resta fins a afectar qualsevol punt del país. Dijous, a partir de migdia, la precipitació anirà desapareixent progressivament i acabarà marxant per la zona central del litoral i prelitoral. Inicialment, els models feien preveure quantitats de precipitació acumulada més abundant, però les darreres actualitzacions indiquen que seran de com a màxim de 50 mm. L’episodi és molt aïllat i per poder revertir la situació actual de sequera caldrien episodis continuats de precipitacions. A més les pluges que van caure el 5 de gener van ser poc significatives i va deixar de 5 a 15 mm a moltes comarques, però quantitats inferiors als 5 mm a bona part de Ponent i a diversos trams del litoral i prelitoral. A més no va arribar a ploure al Camp de Tarragona, al Penedès i al nord de l’Alt Empordà. Aquestes pluges no van tenir repercussió en l’estat actual dels embassaments.

Pel que fa a la cota de neu dimecres serà de 1000-1200 metres en general tret del Pirineu i Prepirineu, on serà d’uns 700 o 800 metres al final del dia. Durant la matinada i matí de dijous, però, podrà baixar localment fins a situar-se al voltant dels 600 metres en alguns sectors de l’interior i de l’extrem nord-est.

Les quantitats acumulades en tot l’episodi seran d’entre 30 i 50 mm a punts del nord-est, del litoral i prelitoral central i de la Catalunya Central, d’entre 10 i 30 mm a la resta de la meitat nord, i valors inferiors a la resta del país. On menys plourà serà al terç sud. Pel que fa a la neu, es podran acumular més de 10 cm per sobre dels 800 metres al Pirineu i Prepirineu i a la Serralada Transversal, i gruixos inferiors, en molts casos anecdòtics, a punts del nord-est i de la depressió Central per sobre dels 600 metres.

Tot seguit es poden veure els mapes previstos pel model ECMWF (Centre Europeu de Predicció) de pluja acumulada per dimecres 10 (esquerra) i dijous 11 (dreta), on es pot veure com la zona on es preveu més precipitació en tot l’episodi és la meitat est de Catalunya:

Mapes GFS

A banda, dijous s’enfortirà el vent del nord, especialment als dos extrems de Catalunya, fet que alterarà l’onatge sobretot a la costa Brava. La temperatura encara serà baixa, i hi haurà algunes glaçades febles a punts de l’interior.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per neu i per onatge.

Divendres la pertorbació ja s’haurà allunyat, i durant el cap de setmana la temperatura es recuperarà progressivament. Aquest fet es pot veure en les següents gràfiques per dos punts de Catalunya, el primer correspon al Pirineu Occidental i el segon al litoral central. En elles es presenta la predicció de la temperatura a 850 hPa (línia negra envoltada de la dispersió de la predicció en colors verds), comparada amb la mitjana climàtica (línia vermella). A la part baixa de la gràfica també es mostra la probabilitat de pluja (colors blaus):

Gràfic 2
Gràfic 3

A causa de les possibles variacions de la configuració atmosfèrica, caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Balanç de l’episodi de precipitació de la primera setmana de gener

La setmana de l’1 al 7 de gener s’ha produït un episodi de precipitació extensa però poc abundant el dia 5, que va deixar de 5 a 15 mm a moltes comarques, però quantitats inferiors als 5 mm a bona part de Ponent i a diversos trams del litoral i prelitoral. No va arribar a ploure al Camp de Tarragona, al Penedès i al nord de l’Alt Empordà.

El va seguir una nevada abundant de nord a l’Alt Pirineu entre els dies 6 i 7, amb gruixos de 30 a 50 cm de neu nova a cotes mitjanes i altes de l’Aran i zones pròximes.

El mapa següent mostra la distribució de la precipitació a Catalunya entre l’1 i el 7 de gener i s’ha elaborat a partir de les dades de 302 pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Manuals (XOM).

Mapa PPT

La taula següent mostra les estacions que han recollit més de 20 mm al llarg de la setmana:

Estació

Comarca

Precipitació acumulada 1-7 de gener de 2024 (mm)

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

76.3

Lac Redon (2.247 m)

Val d’Aran

61.6

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

47.9

Sasseuva (2.228 m)

Val d’Aran

47.8

Bagergue (XOM)

Val d’Aran

36.5

Isil (XOM)

Pallars Sobirà

29.6

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

29.3

Badalona – Bufalà (XOM)

Barcelonès

23.7

Vielha – Elipòrt

Val d’Aran

23.3

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

22.1

Teià (XOM)

Maresme

22.1

Parets del Vallès

Vallès Oriental

20.5

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

20.3

Martorelles (XOM)

Vallès Oriental

20.0

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies