L’episodi de precipitació general deixa prop de 100 mm en dos dies al massís del Montseny

L’episodi de precipitació general deixa prop de 100 mm en dos dies al massís del Montseny

 

• Al conjunt de Catalunya, dissabte va ser el dia més plujós de l’últim mig any, des del 15 de setembre de 2023

• Nevada generalitzada al Pirineu i Prepirineu, amb gruixos superiors als 50 cm de neu nova en dos dies a sectors del vessant sud

 

El divendres 8 i sobretot el dissabte 9 de març de 2024, Catalunya ha viscut dues tongades de precipitació extensa que han acumulat més de 50 mm a les d’àrees de muntanya del nord del país, així com en alguns sectors de la Catalunya Central i l’extrem nord-est.

Mapa de precipitació 8-9 març 2024

El mapa anterior mostra la precipitació acumulada entre el divendres 8 i el dissabte 9 de març, elaborat a partir de les dades de 255 pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

Divendres, un primer front va deixar precipitació de matinada i a primeres hores del matí, amb quantitats de 10 a 20 mm a la meitat oest de Catalunya, inferiors a l’est. En canvi, dissabte la precipitació va caure durant bona part del dia, moderada i persistent, avançant de sud-oest a nord-est i acumulant quantitats de més de 50 mm a sectors del vessant sud del Pirineu, Prepirineu i nord del prelitoral, sobretot al Montseny. En aquesta ocasió, la pluja va ser minsa  (inferior a 5 mm) a les Terres de l’Ebre i al sud de les comarques de Ponent.

Prop de 100 mm al nord del Montseny

La taula següent recull la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el divendres 8 i el dissabte 9 de març de 2024 han superat els 60 mm, amb màxims propers als 100 mm al nord del Montseny, com ara els 98 mm tant a Arbúcies (la Selva) com a Viladrau (Osona).

Precipitació acumulada a estacions XEMA i XOM 8-9 març 24

Un altre sector especialment agraciat ha estat el vessant sud del Pirineu Occidental, on la neu ha caigut fins a fons de vall durant bona part de l’episodi, si bé els gruixos a cotes baixes han estat testimonials.

El dia més plujós de l’últim mig any a Catalunya

No ha estat un episodi de pluja excepcional, però en el context de sequera en què ens trobem, ahir dissabte va ser el dia més plujós de l’últim mig any al conjunt de Catalunya, des del 15 de setembre de 2023. Les quantitats recollides aquell dia de la tardor passada van ser semblants, però no pas la distribució, ja que els màxims es van concentrar prop de la costa, mentre que la pluja va ser poc abundant a les capçaleres dels rius.

D’altra banda, a sectors del Montseny i altres punts d’Osona feia 4 anys, des del temporal Glòria (20-23 de gener de 2020), que no hi plovia tant en un sol dia com ahir dissabte. És el cas de Viladrau (83,6 mm), Tagamanent – PN del Montseny (57,3 mm) o Muntanyola (53,7 mm).

Més de mig metre de neu nova a punts del Pirineu i Prepirineu

El vessant sud del Pirineu i tot el Prepirineu han viscut la nevada més important de la temporada, amb gruixos de més de 50 cm de neu nova en alguns sectors. La cota de neu ha estat força variable al llarg de les dues tongades de precipitació.

Fora del Pirineu gairebé no hi ha nevat, només de manera testimonial als cims del Montseny, però a les valls del vessant sud i al Prepirineu hi ha nevat fins a fons de vall, tant divendres com dissabte al matí, especialment al sector més occidental. Al llarg de dissabte la cota de neu va anar remuntant, en alguns casos fins als 1.500 m, impedint grans acumulacions de neu a cotes baixes.

Neu 8-9 març 24 muntanya

La taula anterior mostra el gruix de neu nova mesurat per les estacions automàtiques d’alta muntanya i els col·laboradors de la XOM situats per sobre dels 1.500 m entre el divendres 8 i el dissabte 9 de març.

D’altra banda, els gruixos van ser molt inferiors al fons de les valls, però a les poblacions situades a major altitud es van mesurar gruixos molt importants, com és el cas de Capdella (1.430 m), a la Vall Fosca, on es van acumular fins a 60 cm.

Neu 8-9 març 2024 poblacions

Una profunda borrasca atlàntica

El doble episodi de precipitació, que ha acabat sent extensa i abundant pràcticament arreu del país, no ha estat provocat per una depressió mediterrània i vent de llevant, el patró més típic dels temporals de pluja a Catalunya, sinó pel pas dels fronts associats a una profunda depressió atlàntica ben reflectida als diversos nivells de la troposfera.

Mapa sinòptic 9 març 2024

Els mapes anteriors mostren la situació sinòptica del dissabte 9 de març al migdia. A l’esquerra, la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m) mostra un flux marcat del sud-oest a nivells mitjans, que provocava el desplaçament de la precipitació de sud-oest a nord-est i incidia directament sobre els diversos relleus del país. A la dreta (pressió en superfície) es pot veure el centre de la profunda depressió centrada la nord de Galícia, amb vent de component sud en superfície i pressió inferior als 1.000 hPa a Catalunya.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies