L’episodi de pluja deixa de 30 a 50 mm al litoral i més de 100 mm a punts del Baix Ebre

L’episodi de pluja deixa de 30 a 50 mm al litoral i més de 100 mm a punts del Baix Ebre

 

• Els aiguats més intensos van caure divendres al migdia a les Terres de l’Ebre, amb 120 mm a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre)

• Al conjunt de Catalunya, el divendres 15 de setembre va ser el dia més plujós des del 12 de març de 2022

 

Entre el divendres 15 de setembre de 2023 i la matinada del dissabte 16 ha plogut arreu de Catalunya, de manera abundant prop de la costa, amb més de 100 mm a punts del Baix Ebre i més de 50 mm en altres trams del litoral. En canvi, s’han recollit quantitats inferiors als 20 mm a Ponent i al Pirineu i als 5 mm a la Val d’Aran, on la pluja ha estat més minsa.

Mapa EHIMI 15-16 setembre

El mapa anterior mostra l’estimació de la pluja acumulada entre el divendres 15 i el dissabte 16 de setembre fins a les 9 del matí, obtinguda mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).

La pluja va començar a mig matí a les Terres de l’Ebre i va anar progressant cap al nord, afectant tot el país durant la tarda. Es va restringir a l’extrem nord-est al vespre, fins a allunyar-se, si bé de matinada s’han repetit alguns xàfecs, especialment intensos a punts del Baix Empordà.

Fins a 120 mm a l’Ametlla de Mar

La taula següent recull la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el divendres 15 i el dissabte 16 de setembre de 2023 fins a les 10 h han superat els 50 mm. Destaquen els 120 mm de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), caiguts divendres al matí i migdia. Feia 4 anys que aquesta estació no registrava un dia tan plujós, des del 22 d’octubre de 2019 (134,5 mm).

TAula PPT 15-16 setembre

Prop de 40 mm en 30 minuts

Els aiguats més intensos de l’episodi van caure ahir divendres al migdia a les Terres de l’Ebre i també durant la matinada de dissabte al Baix Empordà, en ambdós casos amb quantitats properes als 40 mm en 30 minuts, si bé les estacions de la XEMA no han arribat a superar aquest llindar.

Els registres de pluja més destacats en 30 minuts d’ahir divendres es van recollir al Baix Ebre (38,1 mm al PN dels Ports o 34,6 mm a l’Ametlla de Mar) i al Montsià (36,7 mm als Alfacs o 32,9 mm a Amposta). Pel que fa a la pluja màxima en 1 minut, es van assolir 2,7 mm a Amposta o 2,6 mm als Alfacs i un gran nombre d’estacions del litoral van mesurar entre 1 i 2 mm en 1 minut.

La tempesta de dissabte a la matinada ha estat especialment intensa a punts del Baix Empordà. A Castell d’Aro s’han recollit 54 mm en menys d’una hora, dels quals 39,6 mm en 30 minuts i 3,4 mm en 1 minut.

El dia més plujós a Catalunya de l’últim any i mig

No ha estat un episodi de pluja excepcional, ni de bon tros, però en el context de sequera en què ens trobem, feia un any i mig que al conjunt de Catalunya no es registrava un dia tan plujós com ahir divendres, quan de mitjana es van recollir més de 20 mm. Concretament, l’últim cop que va ploure tant al conjunt del país va ser el 12 de març de 2022, també amb la pluja concentrada prop de la costa, i màxims de 100 mm a punts de l’Empordà.

D’altra banda, va ser el dia més plujós des de l’any 2020 a diversos sectors del Vallès i del Baix Llobregat que ahir divendres van recollir més de 50 mm.

La pluja dels 6 últims mesos en un dia a punts del Garraf

La sequera que afecta bona part de Catalunya els últims mesos, i en alguns casos els últims 2 o 3 anys, és especialment intensa a punts del litoral i prelitoral com ara el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès o el Penedès, i molt especialment el Garraf. En aquesta última comarca, l’estació de Sitges – Port d’Aiguadolç havia recollit una quantitat excepcionalment baixa durant els últims 6 mesos (44 mm del 15 de març al 14 de setembre), gairebé la mateixa quantitat que els 43 mm d’ahir divendres.

Llamps concentrats prop de la costa

La pluja ha anat acompanyada de tempesta mar endins i prop de la costa, mentre que a l’interior l’activitat elèctrica ha estat menys destacada. Entre el divendres 15 i el dissabte 16 de setembre fins a les 11 del matí, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) ha registrat 12.594 llamps núvol-terra, dels quals 1.122 a Catalunya. Les comarques més afectades han estat el Baix Ebre (347 llamps), el Baix Empordà (144 llamps) i la Selva (102 llamps).

El mapa següent mostra la distribució espacial dels llamps núvol-terra al llarg del període de 24 hores amb major activitat elèctrica, entre les 6 UTC (8 del matí) del divendres i el dissabte. Els colors indiquen la franja horària en què es van produir, expressada en horari UTC.

Mapa Llamps 15-16 setembre

Un Sistema Convectiu de Mesoescala

La pluja que divendres va escombrar Catalunya de sud a nord anava associada a un Sistema Convectiu de Mesoescala que a primera hora del matí es va formar al golf de València i a mig matí va començar a afectar les Terres de l’Ebre, amb un diàmetre de més de 200 km. A mesura que la pluja es va anar fent més extensa també va perdre una mica d’intensitat.

El Sistema Convectiu de Mesoescala es va formar a la part davantera d’un solc a nivells mitjans i alts de la troposfera, com es pot veure a la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud) corresponent al divendres 15 de setembre al migdia, al mapa de l’esquerra. A la dreta, la imatge del canal infraroig del satèl·lit Meteosat del divendres a les 12 UTC mostra la posició del sistema convectiu que provocava l’extensa precipitació. Els colors mostren la nuvolositat més freda, allà on els núvols de tempesta assoleixen una major altitud. Era el sistema nuvolós més destacat de tot el continent europeu.

Mapes 4500hPA i Meteosat 15 de setembre

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies