Territori inicia la campanya hivernal amb l’emissió del butlletí de perill d’allaus i l’activació de les màquines llevaneus

Territori inicia la campanya hivernal amb l’emissió del butlletí de perill d’allaus i l’activació de les màquines llevaneus.

 

  • L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya comença la difusió dels butlletins de perill d’allaus, per a les persones residents o usuàries de zones de muntanya, i les notes nivològiques
  • Catalunya té uns 1.300 km2 de terreny allavós i cada temporada hivernal s’enregistren entre 250 i 300 allaus
  • El Departament de Territori té a punt 121 màquines llevaneus i 105 punts d’emmagatzematge de sal en el marc de la campanya de vialitat hivernal

 

Com cada temporada hivernal, el Departament de Territori engega les actuacions preventives i informatives per tal d’informar la població que viu o practica activitats a les zones de muntanya de la situació de la neu i el perill d’allaus, al mateix temps que activa el dispositiu d’estesa preventiva de sal a les carreteres i té a punt les màquines llevaneus per actuar si és necessari.

Així, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha començat a emetre els butlletins de perill d’allaus (BPA) diaris i les notes nivològiques per informar de l’estabilitat i la distribució del mantell nival al Pirineu de Catalunya.

Les temporades hivernals s’inicien amb les notes nivològiques, on s’informa de la distribució de la neu al terra i de la seva estabilitat. La primera nota d’aquesta temporada es va emetre el passat 22 de novembre. Un cop hi ha innivació suficient, es passa a emetre els butlletins de perill d’allaus per a cadascuna de les 7 zones establertes al Pirineu de Catalunya, de dilluns a dissabte i, usualment, fins el mes de maig.

Dins del BPA, l’usuari trobarà amb icones i amb text explicatiu el grau de perill d’allaus (de molt fort, 5, a feble, 1), el problema principal per allaus, les orientacions i cotes més perilloses, així com la mida de les allaus previstes. Els butlletins proporcionen informació molt rellevant per a la seguretat dels usuaris de la muntanya, atès que els permeten preparar amb antelació les seves sortides i activitats. Les persones interessades es poden subscriure per rebre directament el Butlletí al seu correu electrònic.

Per complementar el BPA, l’ICGC du a terme el Servei d’informació de gruix de neu i valoració climàtica diària InfoGruixNEU, per a 7 punts del Pirineu situats per sobre dels 2.000 metres. El servei consisteix en representar diàriament, amb una gràfica, el gruix de neu a terra per a cadascun dels punts i mostrar si la innivació és normal, excedentària o deficitària. Aquest servei s’inicia l’octubre i finalitza el 15 de juny.

Entre 250 i 300 allaus per temporada

L’objectiu final de les tasques endegades pel servei de predicció d’allaus de l’ICGC, és informar i conscienciar la població que viu o que desenvolupa les seves activitats professionals o de lleure a la muntanya hivernal. Catalunya té 1.300 km2 de terreny allavós i, tot i que cada any és molt diferent, es registren entre 250 i 300 allaus per temporada, segons la Base de dades d’allaus.

De mitjana, moren entre 1-2 persones per allaus cada any. Cal dir que en més d’un 70% dels casos la pròpia persona involucrada és qui ha provocat l’allau. Per això també s’informa de l’accidentalitat per allaus i recomanem seguir les indicacions de seguretat que es troben al decàleg de bons hàbits.

Durant la temporada hivernal 2021-2022, l’accidentalitat per allaus al Pirineu de Catalunya es va concentrar en els mesos de novembre, febrer i abril, amb dues víctimes mortals. Les allaus més grans van ser per situacions de neu humida, lliscaments basals i neu ventada. El grau de perill mitjà de la temporada va estar per sota de l’habitual. L’ICGC recull tots aquests fenòmens, amb el detall d’on es produeixen, a la seva Base de dades d’allaus.

Existeixen cinc problemes típics que poden produir perill d’allaus. Aquests són nevades recents; acumulació de neu transportada pel vent; capes de neu febles fruit de la transformació de capes de neunantigues; neu humida, i lliscaments basals de les capes de neu sobre el terra. Els problemes típics d’allaus complementen el grau de perill, que es prediu en base a l’escala europea de perill d’allaus, que va de molt fort (5). a feble (1)

Sistema de predicció i vigilància per allaus

L’ICGC elabora ordinàriament diversos productes i col·labora en diversos protocols de seguretat relacionat amb les allaus, atès que és l’organisme encarregat del sistema de predicció i vigilància per allaus a Catalunya. Aixís’encarrega de la vigilància els set dies i les 24 hores durant la temporada hivernal per donar compliment al pla Allaucat, informa de la possibilitat de fusió de la neu dins del pla Inuncat i informa dels gruixos de neu a través del servei InfoGruixNeu en el marc del pla Neucat, tots de Protecció Civil.

D’altra banda, l’Institut realitza les prediccions locals per a quatre estacions d’esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i, quan és necessari, dona suport al desencadenament d’allaus de forma artificial.

Per dur a terme aquestes tasques, els tècnics de l’ICGC realitzen treball de camp i de laboratori, a més de disposar d’una xarxa d’observadors que permet cobrir tot el terreny.

121 llevaneus i 105 punts d’emmagatzematge

D’altra banda, el Departament de Territori també té activada la campanya de vialitat hivernal 2022-23 des del 15 de novembre, amb l’objectiu de garantir la seguretat i la fluïdesa a les carreteres, minimitzant el temps de restriccions o el tancament de les vies afectades per causes meteorològiques.

Les intervencions incloses dins el Pla d’Ajuda a la Vialitat Hivernal 2022-2023 responen a dues tipologies de tractament: les actuacions preventives, que corresponen a l’estesa de sal per evitar la formació de plaques de gel o l’acumulació de neu, i les relacionades amb la retirada de neu o gel de les carreteres.

Aquesta temporada, el Departament disposa de 121 màquines llevaneu i 105 punts d’emmagatzematge de sal, amb una capacitat total de 12.000 tones. Aquests recursos es distribueixen des dels 33 centres de conservació i manteniment de la Generalitat, en funció de les característiques del territori i les afectacions que s’hi produeixen. La campanya de vialitat hivernal finalitza el mes d’abril.

Al llarg de la campanya 2021-2022, els equips de vialitat hivernal van treballar més de 16.600 hores i van recórrer un total de 562.496 quilòmetres.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies