Salut demana mantenir la prudència i la responsabilitat davant l’increment de les infeccions
Salut demana mantenir la prudència i la responsabilitat davant l’increment de les infeccions.
La secretària de Salut Pública ha fet una crida a mantenir al dia les dosis de record i a no visitar-se per simptomatologia lleu del virus
Actualment, entre un 80 i un 90 % dels nous contagis per COVID-19 ja serien per la variant BA.5
La secretària de Salut Pública, la Dra. Carmen Cabezas, i la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, han presentat en una roda de premsa al Departament de Salut la situació epidemiològica a Catalunya.
La Dra. Carmen Cabezas ha destacat que la taxa de COVID-19 és de 404 per cada 100.000 habitants, i ha demanat prudència, sobretot a les persones majors de 60 anys i a les que es troben en una situació vulnerable. Ha aprofitat per recordar que “la possibilitat reinfectar-se és més alta si has patit la malaltia que si t’has posat la dosi de record, pel que és important fer-ho”.
“Aquelles persones que van patir la variant òmicron al gener, poden infectar-se ara per la variant BA.5”, ha explicat la secretària de Salut Pública. El percentatge de reinfeccions en persones joves se situa quasi en un 25%, mentre que en els majors de 50 és d’aproximadament el 10%.
La Dra. Cabezas ha celebrat que les xifres dels pacients ingressats a l’UCI per COVID-19 estigui en “mínims històrics”. “Som una població molt immunitzada i ben vacunada”, ha afirmat, tot i que ha fet una crida a vacunar-se amb la dosi de record a tots aquells qui, per dates, ja se la poden posar.
La professora Clara Prats ha mostrat els estudis que han estat duent a terme els últims mesos, d’anàlisi de les variants, i ha mostrat com la BA.5 està guanyant terreny a la resta de variants. “La r de la variant BA.2, els contagis que produeix cada infectat, era de 0,8, i la de la BA.5 és d’entre 1,4 i 1,5. Passem d’una situació de no creixement a incrementar-se per la variant BA.5”, ha constatat la investigadora.
Les prediccions ens situen en un escenari on s’arribarà al pic de contagis entre la segona i la tercera del juliol, a falta de concretar-ho durant la setmana que ve, amb les dades ja seqüenciades un cop passat el pont de Sant Joan, tal com ha detallat la Clara Prats. La professora ha explicat que s’ha de veure si realment les prediccions es compleixen, ja que el model és canviant degut al comportament humà.
Pel que fa a les visites a l’atenció primària, la Dra. Cabezas ha recalcat que ahir, 27 de juny, es van realitzar 18.000 visites per COVID-19. En aquest sentit, ha demanat que totes aquelles visites per simptomatologia lleu, en persones no vulnerables o menors de 60 anys i que no mostrin quadre clínic greu, és recomanable no fer-les, quedar-se a casa i fer un tractament simptomàtic.
Finalment, la professora Clara Prats ha detallat que si no seguim aquesta recomanació, els propers dies la xifra de visites diàries es duplicarà, arribant a les 25.000 o 30.000 visites diàries quan s’arribi al pic de contagis, pel que és important seguir aquesta recomanació en un moment en què s’està recuperant l’activitat assistencial.
La situació epidemiològica actual
Les últimes dades de la setmana epidemiològica 25, del 20 al 16 de juny del 2022, mostren que es manté la tendència en ascens de les IRA, tot i que de manera menys marcada, a causa de l’augment de la COVID-19, que ja representa el 60% de les infeccions circulants.
L’estimació de la taxa setmanal global per aquesta malaltia se situa en 404 casos per cada 100.000 habitants (IC95% 366-422). La proporció de les variants BA.4 i BA.5 continua augmentant i ja representa entorn del 60% del total de les mostres seqüenciades.
La taxa d’ingressats en llits convencionals per aquesta malaltia també continua en ascens, arribant fins als 1.762, tot i que la COVID-19 no és la causa de l’ingrés en la majoria de casos. La taxa d’ingressos per COVID-19 en crítics mostra una lleugera tendència a l’ascens, actualment se situa en els 46, i la mortalitat continua en descens.
El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya
El Departament de Salut va activar la setmana passada el nou web del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), que té per objectiu el de monitorar els virus respiratoris, recollir els canvis de tendència i millorar la caracterització microbiològica dels virus circulants.
Amb l’URL sivic.salut.gencat.cat, el nou portal, amb accés a dades obertes, oferirà informació de la vigilància epidemiològica de la grip, de la COVID-19 i d’altres virus respiratoris. S’actualitzarà de manera setmanal els dimarts durant tot l’any i inclourà, també, informes setmanals.
Presentació de la situació epidemiològica a Catalunya.
11e69e4b-f478-48e3-91f8-8495a534894f