“Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li”, lema del Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments

“Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li”, lema del Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments.

 

 • Salut Pública recorda la necessitat de supervisar els infants per prevenir ofegaments a platges i piscines
 • Dades de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses mostren que 157 persones van morir ofegades a Catalunya entre 2019 i 2021

 

El 25 de juliol és el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments per l’Organització de les Nacions Unides, que enguany vol contribuir a donar a conèixer el risc d’ofegar-se a què tothom està exposat i la necessitat de reforçar les mesures per prevenir-ho amb el lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li”.

Cada any moren unes 360.000 persones ofegades a tot el món i la meitat d’aquestes víctimes mortals són infants i joves de menys de 25 anys. Al conjunt de la Unió Europea es registren unes 6.000 defuncions per ofegament cada any. Per tal de fer front a aquestes xifres i poder assolir els objectius de salut dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, l’Organització Mundial de la Salut proposa l’adopció de diferents estratègies, entre les quals s’inclouen les orientades a reforçar la consciència social sobre la importància dels ofegaments i de la seva prevenció.

A Catalunya, totes les defuncions per ofegaments són investigades per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), dependent del Departament de Justícia, que col·labora amb la Secretaria de Salut Pública i altres unitats del Departament de Salut en l’estudi de la mortalitat per causes externes i els seus determinants. Entre els anys 2019 i 2021, l’IMLCFC ha enregistrat un total de 157 defuncions per ofegaments no intencionals produïts a Catalunya. El major nombre de defuncions per ofegament d’aquest període de 3 anys es va produir l’any 2019 (61 casos, 44 homes i 17 dones), seguit de 2020 (53 casos, 49 homes i 4 dones) i 2021 (43 casos, 37 homes i 6 dones)

El 82,8% d’aquestes defuncions es van produir entre homes (130 casos) i el 17,2% restant (27 casos) entre dones. Un 12,7 dels ofegaments mortals es van produir entre infants i adolescents de 0 a 20 anys, i gairebé la meitat (48,4%) entre persones de més de 60 anys.

Un 61,1% dels ofegaments mortals (96 casos) es van produir a platges o altres aigües naturals (63,8% dels homes ofegats, 48,1% de les dones), mentre que els ofegaments a piscines van representar el 15,9% de les defuncions (14,6% dels homes ofegats, 22,2% de les dones). Els ofegaments mortals a piscines van representar el 57,1% dels ofegaments d’infants fins a 10 anys.

Les dades analitzades són consistents amb les informacions publicades per països similars a Catalunya, que posen de manifest la desigual mortalitat per ofegament entre homes i dones de totes les edats, i el fet que, tot i que la majoria de les defuncions es produeixen entre persones grans a platges i aigües naturals, continuen produint-se ofegaments mortals entre els infants, molt sovint a piscines.

El bany a la platja i a la piscina i la pràctica de la natació són activitats agradables que contribueixen a millorar els nivells d’activitat física a l’aire lliure. Per a algunes poques persones que presenten determinats factors de risc (edat avançada, hipertensió i malalties cardiovasculars), els canvis sobtats de temperatura quan el cos entra en contacte amb l’aigua freda, els efectes de la submersió, i l’activitat física poden tenir efectes perjudicials sobre l’organisme. Per això és sempre convenient no submergir-se bruscament, sortir immediatament de l’aigua davant de qualsevol símptoma d’indisposició i, en el cas de les persones amb malalties cardiovasculars, no dubtar a consultar els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany a la platja i de les activitats aquàtiques.

El consum d’alcohol també augmenta el risc d’ofegament i de mort sobtada a l’aigua, ja que aquesta substància pot afectar negativament la resposta fisiològica davant la immersió, dificultar la pràctica de la natació i propiciar comportaments temeraris dels banyistes.

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot qual els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua d’un adult durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç en cas necessari. La majoria del ofegaments no mortals en edat pediàtrica es produeixen en infants amb una edat mitjana de 3,5 anys, a piscines privades no dotades d’una tanca de seguretat, i entre nens i nenes que no sabien nedar i on la vigilància familiar va resultar insuficient.

La Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut aconsella a les persones que han de tenir cura de la seguretat dels infants a la piscina i a la platja que prenguin consciència del risc que suposen els ofegaments infantils i que segueixin diferents mesures d’educció, protecció i reducció del risc:

·Tingueu consciència del risc

 • Els infants més petits estan exposats al risc d’ofegar-se encara que sàpiguen nedar.
 • Molts ofegaments infantils es produeixen a piscines, la majoria privades.
 • Eduqueu
 • Ensenyeu els infants a nedar.
 • Eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l’un per sobre de l’altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.
 • Protegiu
 • Assegureu-vos que una persona adulta responsable vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua.
 • No consumiu begudes alcohòliques i eviteu les distraccions (consultar el mòbil, llegir, etc.) mentre vigileu el bany dels infants.
 • Dediqueu l’atenció necessària per l’edat i les característiques dels infants: els més petits sempre a l’abast de la mà, els més grans sempre a la vista.
 • Reduïu el risc
 • No confieu la seguretat dels infants a les joguines inflables: les joguines no són embarcacions ni elements de seguretat.
 • Assegureu-vos que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, bombolleta, etc.) adaptat a cada edat, que n’afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua en cas que hi caiguin.
 • Si viviu o passeu les vacances a un lloc amb piscina, assegureu-vos que cap infant hi pugui accedir sense anar acompanyats d’una persona adulta responsable. Si a la vostra llar disposeu d’una piscina, instal·leu-hi una tanca protectora al voltant.
 • Eviteu deixar joguines o altres objectes atractius dintre o als voltants de la piscina: els més petits podrien intentar agafar-les i caure a l’aigua.
 • No és aconsellable entrar de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
 • Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes. No us banyeu si hi ha bandera vermella, i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies