Salut anuncia una nova via per demanar la baixa amb simptomatologia compatible amb COVID-19 per descongestionar els CAP
Salut anuncia una nova via per demanar la baixa amb simptomatologia compatible amb COVID-19 per descongestionar els CAP.
Les baixes seran de 5 dies i es tramitaran a través de La Meva Salut o a través del web de Programació per motius i, al cinquè dia, es generarà l’alta automàtica
La secretària de Salut Pública ha fet una crida a vacunar-se amb la dosi de record i ha ressaltat que les vacunes contra la COVID-19 són eficaces per prevenir la malaltia greu, complicacions, hospitalitzacions i morts, també, amb les noves variants.
El Departament de Salut anuncia una nova via per demanar la baixa amb simptomatologia compatible amb la COVID-19 davant l’alta transmissió comunitària i amb l’objectiu de descongestionar de burocràcia els centres d’atenció primària.
Les baixes seran autolimitades, de 5 dies, i es tramitaran telemàticament a través de La Meva Salut o bé a través del web de Programació per motius i, al cinquè dia, es generarà una alta automàtica.
La mesura l’ha anunciada la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, en una roda de premsa acompanyada de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, per explicar la situació epidemiològica a Catalunya.
La directora del Servei Català de la Salut ha explicat que amb aquesta mesura es reduiran els tràmits burocràtics en els centres d’Atenció Primària. “És una acció per simplificar un procediment administratiu d’una simptomatologia que ja coneixem”.
Les baixes es generen automàticament per un període de 5 dies. Ara bé, si la persona millora pot demanar l’alta abans, posant-se en contacte amb el seu CAP. Igualment, si empitjora ha de contactar amb el seu centre d’atenció primària.
Al web no cal adjuntar informe mèdic ni prova positiva. Es pot demanar la incapacitat temporal (IT) quan la persona no pugui treballar o teletreballar perquè es troba malament i tingui simptomatologia compatible amb COVID (tos, febre, miàlgies, malestar general,…). En aquest sentit, Gemma Craywinckel ha subratllat que “aquesta mesura es basa en la confiança metge/metgessa-pacient en comunicar el seu estat de salut que l’impedeix realitzar la seva activitat laboral, tant presencialment com telemàtica”.
Durant la roda de premsa, tant Carmen Cabezas com Gemma Craywinckel han assenyalat que l’augment de casos de COVID-19 té una repercussió directa a tot el sistema sanitari, però especialment a l’Atenció Primària (AP). En aquest sentit, la directora del CatSalut ha indicat que les visites per COVID als CAP s’han incrementat un 16,24% la darrera setmana. A més, del total de les visites a l’AP, el 9,07% són per COVID-19.
També ha explicat que les baixes per insuficiència respiratòria aguda (COVID-19 i grip) han augmentat un 84,5% entre l’última setmana de maig i l’última de juny i, que, en quatre setmanes gairebé s’han duplicat. Craywinckel també ha afirmat que la situació a la primària s’ha agreujat pel fet que hi ha afectació de la COVID-19 també entre els professionals i per l’inici del període de vacances.
Per la seva part, la secretària de Salut Pública ha indicat que el passat 3 de juliol es van registrar un total de 15.817 visites a l’atenció primària en pacients amb COVID-19. També ha manifestat que “les dades del SIVIC sobre infeccions respiratòries agudes mostren un increment més lleu que el de la setmana anterior, d’un 14-15%, però amb un pendent més accentuat i amb dades que indiquen que s’està frenant l’increment”.
Ara mateix, la taxa setmanal global per COVID-19 se situa en 403 casos per 100.000 habitants a Catalunya. La proporció de les variants BA.4 i BA.5 representa entorn del 75% del total de les mostres seqüenciades.
La secretària de Salut Pública també ha explicat que durant la setmana 26, entre el 27 de juny i el 3 de juliol, hi ha hagut un total de 2.032 pacients ingressats amb COVID, el 78% dels quals de 60 anys o més, i que en data 3 de juliol hi havia a la Unitat de Cures Intensives 52 pacients per COVID-19.
Dosi de record.
D’altra banda, ha destacat que el 86,06% de la població de 60 anys i més ja ha rebut la dosis de record. Entre la població de 16 anys i més, el percentatge frega el 60% (57,3%). La secretària de Salut Pública ha ressaltat, una vegada més, la importància de la dosi de record a partir dels 18 anys per augmentar la immunitat i ha recordat que es pot rebre sempre que hagin passat 5 mesos per vacunes ARNm o 3 mesos per vacunes d’Adenovirus i 5 mesos de la infecció. En aquest sentit, ha fet una crida a vacunar-se amb la dosi de record a tots aquells qui, per dates, ja la poden rebre i ha indicat, de nou, que es pot demanar cita a través de vacunacovidsalut.cat.
Carmen Cabezas també ha insistit que les vacunes contra la COVID-19 són eficaces per a prevenir la malaltia greu, complicacions, hospitalitzacions i morts, també amb les noves variants, si bé, com altres vacunes, els nivells de protecció poden començar a disminuir amb el temps, i per això és necessari aquesta dosi de record.
També ha recordat que estem en una època de forta circulació del virus i que s’ha d’intentar de mantenir les activitats a l’exterior: “si tenim simptomatologia de qualsevol infecció respiratòria, ens hem de quedar a casa, i els que no estiguin ben vacunats demanar cita per vacunar-se.”
Més informació sobre com demanar la baixa telemàticament:
La nova gestió s’haurà de tramitar a través del web Programació per motius o des de La Meva Salut. Al web apareixerà un nou destacat, “Baixes laborals: símptomes COVID-19”, que, al seleccionar-ho, obrirà una nova pestanya per començar el tràmit.
També es podrà accedir al requadre “Baixa laboral. Selecciona una de les següents opcions”, on es mostren diferents motius per gestionar una incapacitat temporal. Si es desplega el subapartat “Sol·licitud de baixa”, apareixerà un nou apartat: “Simptomatologia COVID”, que portarà a la mateixa pestanya que el primer destacat.
Quan a l’usuari se li hagi obert la nova pestanya, haurà d’omplir diferents camps, com una descripció dels símptomes que té (“motiu de la baixa”) o indicar el període que porta trobant-se malament.