Protecció Civil i Emergències manté l’alerta per temporal de neu, pluja, vent i mar a partir del cap de setmana

Protecció Civil i Emergències manté l’alerta per temporal de neu, pluja, vent i mar a partir del cap de setmana.

 

Entre dissabte i diumenge, la interacció de l’anticicló atlàntic juntament amb una borrasca centrada sobre Europa central donarà lloc a una forta entrada de nord que provocarà la intensificació del temporal.

Es recomana a la població informar-se de la situació meteorològica i extremar-ne les precaucions.

Més informació actualitzada a la RAN de Protección Civil y DGT

 

5-desembre-2024.– La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), manté l’alerta per temporal marítim, baixes temperatures, pluja i nevades que a partir del cap de setmana afectarà bona part de la península i les Balears. Tot i això, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Segons AEMET, entre dissabte i diumenge, la interacció de l’anticicló atlàntic juntament amb una borrasca centrada sobre Europa central donarà lloc a una forta entrada de nord que provocarà la intensificació d’un temporal de neu, pluja, vent i mar, que afectarà bona part de la Península i les Balears. A causa del caràcter àrtic de la massa que penetrarà pel nord peninsular, s’espera un descens tèrmic notable i nevades a àmplies zones de la meitat nord peninsular. Es preveu que aquest episodi es prolongui al llarg de la setmana que ve.

Dissabte, un front fred arribarà a l’extrem nord peninsular, deixant al seu pas nevades significatives als Pirineus i serralada Cantàbrica, amb una cota de neu que durant la segona part del dia baixarà fins als 900-1000 metres, i fins i tot fins als 500 -600 metres al final del dia al Pirineu. Aquest temporal vindrà acompanyat de ratxes molt fortes, que podrien superar els 100 km/h al nord-est peninsular, a zones altes de la resta de la meitat nord ia les Balears, sense descartar que també puguin afectar zones altes de la meitat sud.

A més, s’espera temporal costaner al mar Cantàbric, que s’estendrà durant la segona meitat del dissabte al mar Balear. Serà a partir de diumenge quan aquesta massa d’aire fred s’estengui a la resta de la Península i les Balears, provocant un descens tèrmic generalitzat , que serà notable en zones àmplies. L’escenari més probable és que les nevades afectin altres sistemes muntanyosos de la meitat nord peninsular, amb una baixa probabilitat que s’estenguin a zones limítrofes de l’altiplà nord.

És probable, que la cota de neu se situï entre els 500 a 700 metres al nord-est peninsular, i de 800 a 1000 metres a la resta de la meitat nord. Les nevades seran més copioses a la serralada Cantàbrica i Pirineus. S’espera que continuï el temporal marítim al mar Cantàbric i mar Balear, intensificant-se el temporal de vent, donant lloc que sigui el dia àlgid en aquest fenomen, principalment a l’entorn de les Balears i quadrant nord-est peninsular, especialment als Pirineus.

A partir de dilluns, encara que presenta més incertesa, s’espera que continuï aquest episodi hivernal, i no es descarti que localment s’estenguin les nevades a altres zones altes de la meitat sud, amb cotes de neu que durant dilluns i dimarts podrien mantenir-se baixes. L’escenari més probable és que el temporal marítim a les zones esmentades i les ratxes molt fortes tendeixin a remetre progressivament durant dilluns i dimarts. Al llarg de diumenge i dilluns, s’esperen acumulats de més de 40cm a zones limítrofes de muntanya de la serralada Cantàbrica i Pirineus per sobre de 1200 metres.

A partir de dimarts, amb més incertesa, continuarà l’episodi hivernal amb cotes de neu relativament baixes, però amb nevades menys significatives que els dos dies anteriors.

Protecció Civil i Emergències recomana prendre les precaucions següents:

Neu i baixes temperatures.

  • Informeu-vos de la situació meteorològica i atengueu les recomanacions de la Direcció General de Trànsit
  • Si és imprescindible viatjar per carretera, cal anar molt atent i tenir especial cura amb les plaques de gel
  • És útil portar roba d´abric i un telèfon mòbil amb bateria de recanvi i/o carregador d´automòbil
  • Si està atrapat a la neu, s’aconsella romandre al cotxe, amb la calefacció posada, i renovant de tant en tant l’aire
  • En cas de quedar-se aïllat i necessitar ajuda, no intenteu resoldre la situació per si mateix, tracteu d’informar d’aquest fet i, llevat que la situació sigui insostenible, espereu assistència.

Forts vents.

  • Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que es puguin desprendre
  • Si conduïu, extremeu les precaucions, especialment en la sortida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesants
  • Pareu atenció davant la possible presència d’obstacles a la carretera
  • Si us trobeu en zones marítimes, procureu allunyar-vos de la platja i d’altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
  • Es recomana evitar estacionar els vehicles a zones que puguin veure’s afectades per l’onatge
  • En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-lo si es troba a les proximitats del mar
  • No posi en risc la seva vida davant de les imatges espectaculars del fort onatge.

Pluges.

  • Si aneu conduint, disminuïu la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua
  • Si heu de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes
  • En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, cal tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot fer malbé els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent
  • Si comenceu a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d’inundació. No travesseu amb el vostre vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que hi pot haver sota l’aigua i localitzeu els punts més alts de la zona. No intenteu salvar el vostre automòbil enmig d’una inundació
  • Si es troba al camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies