Protecció Civil homologa 22 plans d’autoprotecció, entre els quals el CAT112 de Reus, l’estació d’autobusos Barcelona Nord i l’aeroport de Reus

Protecció Civil homologa 22 plans d’autoprotecció, entre els quals el CAT112 de Reus, l’estació d’autobusos Barcelona Nord i l’aeroport de Reus

 

• També destaquen els PAUS homologats de 9 indústries amb substàncies perilloses, de les quals 3 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso) que formen part del PLASEQCAT

• La majoria dels plans corresponen a les comarques del Barcelonès (6), Vallès Oriental (5), Baix Camp (3) i Vallès Occidental (3)

• Avui també hi ha hagut 11 plans d’autoprotecció que no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

 

La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui 22 Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen elCentre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 (CAT112) de Reus; l’estació d’autobusos Barcelona Nord i el seu aparcament; l’aeroport AENA de Reus; els centres comercials de l’edifici El Triangle de Barcelona, i dels Carrefour a El Prat de Llobregat i Sant Cugat del Vallès. També s’han homologat els PAU dels següents establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): Meroil (Barcelona), Lainco (Rubí) i Brenntag Química (Granollers).

A la Comissió hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el responsable de Seguretat Industrial, Frances Calaf, per delegació la directora general d’Indústria.

La reunió d’aquest divendres ha estat la 30a reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021) creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 22 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 866 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament el març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 888 plans d’autoprotecció homologats.

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions amb elevada càrrega de foc, substàncies perilloses i subestacions elèctriques, entre altres

Per vegueries, els 22 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

 • Barcelona: 14
 • Camp de Tarragona: 3
 • Catalunya Central: 1
 • Girona: 1
 • Lleida: 1
 • Penedès: 1
 • Terres de l’Ebre: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui divendres corresponen a activitats no temporals (20) i 2 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió s’han homologat els plans d’autoprotecció de 9 indústries amb substàncies perilloses: 3 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso) que formen part del PLASEQCAT (Meroil a Barcelona; Lainco a Rubí; i Brenntag Química a Granollers); 2 activitats de gestió de residus perillosos (Befesa Aluminio a Les Franqueses del Vallès; i Optima Environmental Services a Santa Perpètua de Mogoda); i 4 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats inferiors al llindar d’accidents greus (Esteve Química a Banyeres del Penedès; Gas Natural Redes GLP a Palau-saverdera; Praxair España a Barcelona; i Veinsur a Montornès del Vallès).

També s’han homologat els plans d’autoprotecció de 2 instal·lacions amb elevada càrrega de foc (Olivite Export a Tortosa; i Técnicas e Ingeniería de Protección a Sant Joan Despí). A més, s’han homologat els plans d’autoprotecció de 3 subestacions de distribució d’energia elèctrica en alta tensió ubicades a Reus, Cercs i Barcelona. Cal destacar l’homologació de la revisió del pla d’autoprotecció de l’aeroport de Reus, de l’edifici del CAT112 Reus, i de l’estació i intercanviador de transport Barcelona Nord.

Quant a les activitats temporals, es tracta de 2 esdeveniments en espai delimitat: el concert La Llotja New Year’s Party 2024 (Lleida) i la fira Cicle Gastronòmic i Musical Monumental’2024 (Barcelona).

Plans no homologats

A la Comissió d’avui s’han informat també 11 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:

 • Barcelona: 6
 • Girona: 1
 • Lleida: 1
 • Penedès: 2
 • Terres de l’Ebre: 1

Per tipologia, corresponen a activitats no temporals (10) i 1 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, hi ha 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ); 1 edifici d’oficines; 1 centre comercial; 1 activitat residencial pública (hotel); 3 subestació de distribució d’energia elèctrica en alta tensió; 1 càmping (risc d’inundació); 1 instal·lació nuclear o radioactiva; i 1 establiment d’ús sanitari (hospital).

Pel que fa a les activitats temporals, es tracta de 1 esdeveniment musical en espai delimitat (concert-aire lliure).

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

Què són els PAU?

L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d’autoprotecció s’ha d’implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies