Protecció Civil organitza una sessió informativa per donar a conèixer les eines d’avaluació i vigilància del risc d’incendi forestal del nou INFOCAT

Protecció Civil organitza una sessió informativa per donar a conèixer les eines d’avaluació i vigilància del risc d’incendi forestal del nou INFOCAT

 

• A la jornada s’hi han inscrit 314 persones que formen part dels cossos operatius; de Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis; d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i del voluntariat de Protecció Civil.

 

Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat aquest matí, en format híbrid (presencial al departament d’Interior i telemàtic) una sessió informativa sobre les eines d’avaluació del risc d’incendis forestals del nou INFOCAT adreçada al personal dels cossos operatius; de Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis; a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i al voluntariat de Protecció Civil.

A la sessió s’hi han inscrit 325 persones: 44 presencialment i 281 telemàticament. Del total de persones inscrites, 106 són tècnics i tècniques municipals i persones que ocupen càrrecs de responsabilitat en els ajuntaments i consells comarcals; 64 operatius (Mossos d’Esquadra, policies locals, Agents Rurals, SEM i 112 ); 22 personal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; 45 voluntaris de protecció civil; 54 ADF’s i 34 tècnics de la Direcció General de Protecció Civil.

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha fet la benvinguda de la sessió, que ha anat a càrrec de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; i del cos d’Agents Rurals del departament d’Interior. El tancament de la sessió l’ha realitzat el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, qui ha agraït la col·laboració als ponents i l’assistència als diferents col·lectius.

Un dels principals temes d’interès de la jornada ha estat l’explicació del nou mapa de perill bàsic i el mapa diari de perill, que ha anat càrrec de Xavier Castro, Cap de secció d’inspecció del Servei de Prevenció d’Incendis; i David Montserrat, Tècnic Geògraf del Servei de Prevenció d’Incendis, de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

La revisió de l’INFOCAT ha comportat l’adaptació a l’emergència climàtica actual i inclou un nou mapa bàsic de perill que comporta que els 947 municipis de Catalunya estiguin obligats (80%) o recomanats (20%) a disposar d’un pla municipal per aquest risc. Així mateix, també han exposat a la sessió el procés d’elaboració del mapa de perill diari a escala municipal que consta de 5 nivells (baix, moderat, alt, molt alt i extrem).

Per la seva part, Enric Mayà, Cap de l’Àrea Bàsica del Vallès Oriental del cos d’Agents Rurals, ha exposat les mesures i l’operativa associada als diferents nivells del Pla Alfa. El pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d’activitats de risc davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions de perill es graduen en 5 nivells operatius, de 0 a 4, i cada un d’ells correspon a un nivell de perill d’incendi forestal.

En els nivells 1, 2 i 3 els Agents Rurals vetllen pel compliment de les restriccions d’activitats amb risc d’incendi que determina el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El nivell 4 per perill extrem d’incendi forestal s’associa al Pla INFOCAT i suposa la restricció d’accés a espais naturals forestal (500 m) i la suspensió o limitació d’activitats al medi natural forestal, especialment lleure i joventut (500 m).

Aquesta mesura té dos objectius: d’una banda protegir les persones per evitar que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc, i de l’altra disminuir el risc de què es produeixi un incendi.

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies