Presentada una guia per adaptar la resposta a les emergències a la diversitat social

Presentada una guia per adaptar la resposta a les emergències a la diversitat social.

 

• El conseller Elena ha assegurat que “l’atenció social en les emergències és imprescindible per no deixar ningú enrere”.

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat avui a la jornada organitzada per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil, sobre l’atenció a la diversitat social en emergència. Aquesta jornada pretén traslladar, amb testimonis directes i casos pràctics, la necessitat d’adaptar la resposta a les emergències a la diversitat social.

Durant el discurs d’inauguració, el conseller Elena ha recalcat que “cal una mirada general, ja que és necessari que tothom se senti atès, considerat i inclòs en una societat, perquè cap part quedi exclosa per la seva diversitat”. “L’atenció a la diversitat social en situacions d’emergència és imprescindible per no deixar ningú enrere“, ha manifestat.

Segons el conseller, “la fortalesa de la guia és que no ha sorgit de quatre experts sinó de la realitat dels operatius.” “O hi ha coneixement de quines són les necessitats concretes o segur que ens equivoquem”, ha afegit. “Aquest treball, fet des de Protecció Civil, els Ajuntaments i totes les entitats és important perquè són la garantia per actuar amb total coneixement”, ha clos.

Aquesta jornada és fruit dels treballs desenvolupats el 2021 i 2022 en el marc del primer cicle de les sessions XIC (Xarxa d’Intercanvi de Coneixements) amb diversos col·lectius i adreçada als tècnics de protecció civil de la Generalitat i dels ens locals i que, ara, s’ha destinat als serveis d’emergència, protecció civil i seguretat de la Generalitat i dels municipis.

El primer cicle de les jornades XIC constava de 6 sessions amb representants de diferents col·lectius amb necessitats especials a tenir presents durant la gestió d’una emergència, com ara persones amb discapacitat, la diversitat religiosa i cultural, persones grans o infants i joves, entre d’altres.

Guia de recomanacions

Arrel de les jornades, la Direcció General de Protecció Civil va crear una Guia pràctica de recomanacions que inclou un formulari de detecció de necessitats pensat pels operatius d’emergències que, també, s’ha presentat avui durant la jornada.

Aquesta guia constitueix un recull de pautes per adaptar les actuacions dels intervinents en situació d’emergència a les necessitats de diferents col·lectius de la nostra societat. S’inicia amb el decàleg que ha d’inspirar les actuacions dels intervinents i dels equips de protecció civil, continua amb les pautes de cada col·lectiu i finalitza amb un formulari de detecció de vulnerabilitat i necessitats.

Els sis àmbits de diversitat social a la guia són: discapacitat, diversitat religiosa, infants i joves, vulnerabilitat social, persones grans i salut mental.

Aportar coneixements en l’atenció a la diversitat social 

L’objectiu de la jornada ha estat aportar coneixement als cossos operatius de seguretat i emergències sobre les necessitats específiques de les persones afectades en funció de les seves característiques singulars. També es pretén traslladar, amb testimonis directes i casos pràctics, la necessitat d’adaptar la resposta d’emergències a la diversitat social. Durant la jornada s’han explicat casos pràctics amb el testimoni de persones grans i demostracions d’alguns col·lectius que hi han participat, com ara el gos pigall de la Fundación ONCE.

Després de la benvinguda de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Marta Roca, la jornada s’ha estructurat en quatre ponències a càrrec de representants d’alguns dels àmbits de diversitat social tractats dins la guia (persones amb discapacitat, diversitat religiosa i cultural, salut mental i persones grans).

Lourdes González i Natalí González, representants de la Fundació ONCE han explicat les múltiples barreres a les quals s’enfronten les persones amb discapacitat en una situació d’emergència, així com la necessitat de fer accessibles els sistemes d’alerta i les infraestructures d’emergència. Seguidament, Anna Massallé i Agustí Iglesias, de la Direcció General d’Afers Religiosos, han parlat sobre la necessitat de disposar de formació especialitzada en diversitat religiosa per als gestors i gestores d’emergència.

Al seu torn, la cap del Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil del Parc Taulí de Sabadell, la doctora Montserrat Pamias, ha parlat sobre com prevenir, detectar i derivar les persones amb trastorn mental en una situació d’emergència. Finalment, Concepció Barbeta i Paloma Amil, del Departament de Drets Socials, han analitzat la necessitat d’avaluar les condicions de fragilitat i la complexitat, així com les variables de dependència i vulnerabilitat social.

Per acabar, la tècnica de la Direcció General de Protecció Civil, Judit Lecue, ha presentat la Guia de recomanacions per l’adaptació de la resposta a la diversitat de la societat. La cloenda ha anat a càrrec de la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies