L’estiuet de Sant Martí ha deixat rècords de temperatura de novembre al litoral i prelitoral

L’estiuet de Sant Martí ha deixat rècords de temperatura de novembre al litoral i prelitoral

 

• Entre el diumenge 12 i el dimarts 14 de novembre la temperatura màxima ha superat els 25 ºC a les comarques properes al litoral

29,5 ºC a Fogars de la Selva, la temperatura més alta mesurada per les estacions de la XEMA en un mes de novembre

L’Observatori Fabra de Barcelona iguala el rècord de temperatura màxima de novembre dels seus 110 anys de dades, amb 26,4 ºC

 

Després d’uns primers dies de novembre amb ambient fresc per l’època, entre el diumenge 12 i el dimarts 14 de novembre Catalunya ha viscut un episodi de temperatura clarament superior a la normal, sobretot prop de la costa.

L’ambient suau ha estat provocat per la circulació zonal al continent europeu, amb altes pressions i una massa d’aire força càlid a la península Ibèrica. El vent de ponent a nivells baixos ha fet que l’ambient arribés a ser calorós a les comarques properes al litoral, amb valors excepcionals.

FOTO 1 NP SMC CALOR NOVEMBRE

El mapes anteriors, corresponents a la pressió a nivell del mar a l’esquerra i a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) a la dreta, mostren la situació del dimarts 14 de novembre al migdia, quan es van assolir els valors més elevats prop de la costa. La temperatura superava els 16 ºC a 850 hPa al litoral mediterrani de la Península, entre 8 i 10 ºC per sobre del normal a mitjans de novembre.

Més de 29 ºC a punts de la Selva

La pujada de la temperatura ja es va deixar notar el diumenge 12 de novembre, sobretot al Camp de Tarragona i en alguns sectors de les Terres de l’Ebre, amb 20 ºC de matinada i màximes per sobre dels 25 ºC, arribant fins als 27,7 ºC a Alcanar (Montsià).

L’endemà, el dilluns 13 de novembre, la temperatura no va ser tan alta de matinada (llevat d’algunes àrees de muntanya), però al migdia es va enfilar més que el dia anterior i la màxima va superar els 25 ºC a bona part del litoral i prelitoral, amb 28,0 ºC a Mieres (Garrotxa) o 27,9 ºC a Aldover (Baix Ebre).

El dimarts 14 de novembre, la temperatura va tocar sostre, amb mínimes de matinada per sobre dels 19 ºC a punts de la Costa Daurada i al centre de la ciutat de Barcelona. Pel que fa a la màxima, va tornar a superar àmpliament els 25 ºC prop de la costa, amb més de 28 ºC a l’interior de la comarca de la Selva, fins a 29,8 ºC a Sils o 29,5 ºC a Fogars de la Selva.

El dimecres 15 de novembre la temperatura ha baixat, però la matinada encara ha estat molt suau al sud, amb 19,3 ºC de mínima a Aldover (Baix Ebre).

Rècords de calor al litoral i prelitoral

El dilluns 13 i sobretot el dimarts 14 de novembre és quan s’han assolit les màximes més altes de l’episodi, amb rècords concentrats a les comarques del litoral i prelitoral, sobretot del Camp de Tarragona fins al Pla de l’Estany, i una temperatura elevada però no tan excepcional a la resta del país.

FOTO 2 NP SMC CALOR NOVEMBRE

La taula anterior recull els rècord de temperatura màxima de novembre assolits a 21 de les 137 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) que tenen més de 20 anys de dades.

FOTO 3 NP SMC CALOR NOVEMBRE

Els mapes anteriors, obtinguts a partir de les dades de la XEMA i la XOM, mostren la temperatura màxima registrada els dies 13 i 14 de novembre, així com la localització dels nous rècords assolits.

La temperatura més alta de novembre a l’Observatori Fabra de Barcelona

Ahir dimarts, 14 de novembre, l’Observatori Fabra de Barcelona va mesurar 26,4 ºC, igualant la temperatura més alta en un mes de novembre dels seus 120 anys de dades ininterrompudes, un rècord vigent des del 9 de novembre de 1985. El dilluns dia 13 la màxima havia estat de 25,1 ºC, la tercera més alta de la sèrie, també per darrere dels 25,8 ºC del 10 de novembre de 1985. Al centre de la ciutat, dimarts la temperatura màxima va superar els 27 ºC, amb 27,3 ºC al Raval.

El precedent del novembre de 1985

Ha estat un episodi de temperatura excepcionalment alta per l’època a les comarques del litoral i prelitoral, com ho demostra el fet que la màxima de 29,5 ºC a Fogars de la Selva és la temperatura més alta que han mesurat les estacions de la XEMA en un mes de novembre, superant els 29,2 ºC d’Ulldecona – els Valentins (Montsià) del 6 de novembre de 2013. Són sèries d’estacions automàtiques que tenen fins a 35 anys de dades.

Anteriorment, les dades d’estacions manuals indiquen que el novembre de 1985 vam tenir un episodi comparable, amb màximes per sobre dels 25 ºC a molts sectors del país i fins a 30 ºC a punts de la Selva com Santa Coloma de Farners o l’aeroport de Girona, a la mateixa comarca on aquest episodi s’han assolit els valors més elevats.

Nits molt suaus per l’època

La temperatura no només ha estat alta durant el dia, sinó també de nit, sobretot als indrets del sud de Catalunya on ha fet vent, en alguns casos amb mínimes clarament per sobre dels 15 ºC.

FOTO 4 NP CALOR NOVEMBRE

Entre els dies 12 i 14 de novembre, 8 de les 116 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades han mesurat la temperatura mínima diària més alta de tota la seva sèrie, mesurada de 0 a 24 h UTC. Els mapes anteriors mostren la distribució d’aquests rècords, assolits el diumenge dia 12 a la comarca de la Terra Alta i sobretot el dimarts 14 al prelitoral Central.

FOTO 5 NP SMC CALOR NOVEMBRE

Una anomalia de temperatura de 10 ºC

La gràfica següent mostra l’evolució de la temperatura i l’anomalia respecte a la mitjana dels últims 25 anys a 850 hPa durant la primera quinzena de novembre, segons dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona. Després d’uns primers 10 dies amb temperatura oscil·lant, però majoritàriament inferior a la normal, a partir del diumenge 12 de novembre la pujada ha estat molt marcada, amb valors fins a 10 ºC superiors a la mitjana d’aquesta època de l’any. El dimarts 14 al migdia es van arribar a mesurar 17,0 ºC a 850 hPa, el segon valor més alt de la sèrie en un mes de novembre a aquest nivell de referència, per darrere dels 17,8 ºC de l’11 de novembre de 2015.

FOTO 6 NP SMC CALOR NOVEMBRE

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies