Les violències masclistes en contextos bèl·lics, eix temàtic de l’XIè Memorial Hortènsia Alonso

Les violències masclistes en contextos bèl·lics, eix temàtic de l’XIè Memorial Hortènsia Alonso.

 

Tindrà lloc el dimecres 23 de novembre, al matí, al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont i també es podrà seguir en línia

REGIDORIA D’EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES

 

L’XIè Memorial Hortènsia Alonso posarà l’atenció en conèixer l’abast de les violències masclistes contra les dones en contextos bèl·lics, fent una mirada global sobre les diferents formes de violència i una mirada aprofundida sobre aquelles violències que més s’agreugen. Són situacions, en aquest context bèl·lic, de violències sexuals, tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual i les violències i la vulneració dels drets sexuals i reproductius. La jornada tindrà lloc el 23 de novembre al Centre Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la UdL i serà retransmesa en streaming a través de l’enllaç http://www.udl.cat/ca/tv/

El Memorial, coorganitzat anualment per la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida; el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida (UdL) i la Creu Roja -Lleida, compta amb el suport del Grup de Dones Lleida i de Marea Lila i amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

La tinent d’alcalde Sandra Castro Bayona ha presentat la jornada amb la directora del Centre Dolors Piera, Ana M. Romero Burillo; la presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià Cartes; la representant de Marea Lila, Carmina Pardo Mestre, i la representant del Grup Feminista de Ponent-Dones Lleida, Elvira Siurana Zaragoza. A l’acte, Castro ha subratllat la importància de tractar ara els conflictes bèl·lics, donat el context actual, i visibilitzar les diferents formes de violència, tant en els països en conflicte com també en els països i territoris d’acollida.

Aquest memorial s’organitza en el marc dels actes commemoratius del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i, com en cada edició, ha convidat diferents expertes en la matèria.

Començarà amb un record a Hortènsia Alonso Veiga, a càrrec del Grup Feminista de Ponent – Dones Lleida, Marea Lila i familiars de l’Hortènsia, que posaran en relleu la seva trajectòria en la defensa dels drets de les dones i en la lluita per erradicar la violència masclista, tasca que va desenvolupar des d’una triple vessant: com a activista d’organitzacions d’esquerres i feministes, com a regidora de l’Ajuntament de Lleida i consellera del Consell Comarcal del Segrià i com a professora de treball social, tècnica municipal d’infància i responsable de l’Observatori per a les Víctimes de la Violència de Gènere a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Lleida.

L’XIè Memorial Hortènsia Alonso abordarà com en situacions de conflicte armat s’incrementen les violències masclistes contra les dones, en les seves diferents manifestacions i, molt especialment, les violències de tipus sexual. També en les directament relacionades amb la vulneració dels drets sexuals i reproductius, ja que les violències es produeixen no només en el lloc del conflicte, sinó també en els desplaçaments i llocs d’acollida de les dones que fugen de la guerra.

La jornada constarà de 4 ponències.

La primera, titulada Violències masclistes en contextos bél·lics, servirà de marc per contextualitzar la mirada de gènere dels conflictes armats en relació amb l’impacte de les violències masclistes sobre les dones, fent referència tant a les violències que es pateixen en els llocs de conflicte com en els trajectes de fugida i en les destinacions d’acollida. Anirà a càrrec de la periodista i investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Nora Miralles Crespo. Miralles és una periodista especialitzada en anàlisi internacional; és Màster en Gènere, Conflicte i Drets Humans per l’Ulster University (Belfast) i forma part de la Women‘s International League for Peace and Freedom (WILPF).

A continuació tindran lloc 3 ponències més específiques:

La violència sexual en conflictes armats i experiències de suport i resistència, a càrrec d’Ana Villellas Ariño, investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, que descriurà les tipologies de violències de caràcter sexual que es produeixen o bé s’incrementen en les situacions de conflicte bèl·lic.

Tràfic de dones i infants amb finalitat d’explotació sexual, a càrrec de Daniella De Luca, mediadora de la Unitat de Rescat d’APRAMP, que exposarà diferents situacions i experiències de suport en el mateix context i ens llocs d’acollida, així com recursos per a l’abordatge i la resolució d’aquestes situacions.

Vulneració de drets sexuals i reproductius, a càrrec d’Almudena Rodríguez Garcia, responsable d’Incidència Política de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que tractarà envers les diferents vulneracions que pateixen les dones víctimes de violències en contextos bèl·lics, en relació amb els seus drets sexuals i reproductius (embarassos, esterilitzacions i avortaments forçats, negació a l’avortament, infeccions de transmissió sexual intencionades, desatenció/negligència en el seguiment de l’embaràs, en el part, puerperi, etc.).

Al final de les intervencions s’obrirà un temps de debat que permeti recollir les idees clau que han anat sorgint i incidir en els aspectes que hagin resultat més interessants.

El XIè Memorial Hortènsia Alonso està adreçat a personal tècnic, professionals de tots els àmbits d’atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, així com a estudiantat i professorat de qualsevol titulació que tinguin interès en l’abordatge d’aquesta matèria. Amb aquesta jornada tècnica anual es vol posar de manifest la importància del treball en xarxa, de manera estratègica i coordinada, per detectar, abordar i erradicar totes les manifestacions de les violències masclistes que pateixen les dones arreu del món.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies