L’Alerta per fortes ventades s’estén a tot el cap de setmana

L’Alerta per fortes ventades s’estén a tot el cap de setmana

 

• Les ventades duraran fins al migdia de diumenge i podran assolir ratxes superiors a 72 km/h a diversos territoris

• Pel que fa a l’onatge, a partir de dissabte es preveuen onades superiors als 2,5 m (maregassa) a tot el litoral

• El telèfon d’emergències de la Generalitat -112- ha registrat 745 trucades des de l’inici de l’episodi

 

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Risc de Vent a Catalunya VENTCAT per la previsió de ratxes fortes a diversos territoris de Catalunya, i manté la Prealerta del Pla territorial de protecció civil de Catalunya PROCICAT per fort onatge a tot el litoral.

Ventades

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’episodi de vent es manté durant el dia d’avui, on a la tarda tornarà a augmentar les ràfegues de vent superiors a 72 km/h tant a Ponent com a les comarques de Bages, Anoia, Penedès i Baix Llobregat. A la matinada es reduirà la força del vent i a partir de demà al migdia es reforçarà a cotes altes del Pirineu i Prepirineu i la zona de la serralada Transversal. L’episodi durarà fins al migdia de diumenge on bufarà a la zona del litoral i prelitoral central.

Les ratxes més destacades fins el moment són les següents:

  • Puig Sesolles (1.668 m), Vallès Oriental: 140,4 km/h
  • Mas de Barberans, Montsià: 101,5 km/h
  • Mont-roig del Camp, Baix Camp: 99 km/h
  • Espot (2.519 m), Pallars Sobirà: 95,8 km/h
  • Montsec d’Ares (1.572 m), Pallars Jussà: 90,4 km/h
  • Font-rubí, Alt Penedès: 87,1 km/h
  • el Perelló, Baix Ebre: 86,8 km/h
  • Montserrat – Sant Dimes, Bages: 82,8 km/h
  • Anglès, Selva: 81,4 km/h
  • Ulldeter (2.410 m), Ripollès: 81 km/h

Episodi de fort onatge

Quant a l’onatge, Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla especial de Protecció Civil PROCICAT per onatge. La passada matinada hi ha hagut notable mar de fons de component sud generalitzada al litoral a excepció de les Terres de l’Ebre amb onades de fins a 4 metres. Durant el matí i fins al migdia hi ha hagut maregassa amb onades de 2,5 metres. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya l’onatge anirà a menys durant la tarda d’avui divendres i es reactivarà demà dissabte a partir de la tarda.

Incidències de l’episodi

El telèfon d’emergències 112 ha atès fins a les 14 hores un total de 804 trucades per 585 incidents relacionats amb el temporal de vent i onatge. La majoria de les trucades (324 que corresponen al 45%) amb origen al Barcelonès. Des de la comarca del Vallès Occidental s’han fet 132 trucades que corresponen al 18,5% del total. Per municipis, destaquen les 281 trucades que s’han fet des de la ciutat de Barcelona. La major part de les trucades han estat per elements caiguts a la via pública (enllumenat de Nadal, branques i arbres).

El cos de Bombers de la Generalitat ha rebut un total de 161 avisos entre les 22 hores d’ahir a la nit i les 12 hores d’aquest migdia. La immensa majoria dels serveis han estat per arbres i branques que han caigut a la via pública i elements de façanes que perillaven de caure, tot i que en cap dels serveis s’ha hagut de lamentar cap gran dany. La concentració més gran de serveis s’ha trobat a la Regió Metropolitana Nord, amb 83 avisos, i a la Metropolitana Sud, amb 37.

Consells d’autoprotecció

Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

A més, també en l’àmbit urbà cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals a la via pública. A escala preventiva, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables. Trobareu tots aquests consells a interior.gencat.cat/ventades 

Quant a l’onatge, Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es duguin a terme amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant. Trobareu tots aquests consells a interior.gencat.cat/onatge

Es recomana fer seguiment de l’evolució meteorològica al perfil del @meteocat i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies