L’Agrolivinglab, al Parc Científic de Lleida, estarà a punt en un mes per iniciar l’activitat
L’Agrolivinglab, al Parc Científic de Lleida, estarà a punt en un mes per iniciar l’activitat.
L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, ha visitat les obres de rehabilitació que s’estan fent a l’antic edifici de Capitania del Parc, on s’ubicarà aquest laboratori d’innovació agroalimentària.
És un projecte estratègic de ciutat i de territori, en el qual s’han destinat 1,2 milions d’euros. Impulsat per l’Inno4Agro, amb el suport econòmic de la Paeria, la Diputació de Lleida, la Generalitat i els fons FEDER
PARC CIENTÍFIC
Les obres de rehabilitació de l’antic edifici de Capitania d’Artilleria del Parc Científic on s’ubicarà l’Agrolivinglab estan ja al tram final d’execució i en un mes es preveu que les instal·lacions estiguin a punt d’acabar les obres i seguidament poder iniciar l’activitat. L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, ha visitat avui les obres que es fan al futur laboratori d’innovació agroalimentària, acompanyada del rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy; el diputat Carles Gibert, en representació de la Diputació de Lleida, i el director dels serveis territorials d’Educació, Claudi Vidal, en representació de la Generalitat. L’Agrolivinglab pretén esdevenir un espai específic per impulsar la innovació oberta i col·laborativa i la promoció de la transferència tecnològica en el sector agroalimentari.
Freixanet, acompanyada també pel regidor David Melé, ha explicat que aquest és un projecte estratègic d’abast territorial que ha estat possible gràcies a la participació de les diferents institucions implicades, i que ha de ser un motor econòmic i un revulsiu per la Parc, per a la ciutat i per a les terres de Lleida, en el marc de la Lleida, capital AgroBioTech. L’alcaldessa accidental ha assegurat que la Paeria aposta pel Parc i perquè la Lleida del futur ha de ser una Lleida oberta, connectada, del coneixement, del talent i per als joves. Freixanet s’ha referit als terminis, que s’han hagut d’ampliar per alguns entrebancs derivats per la pandèmia i pels problemes en el subministrament de materials. També hi ha tingut a veure el fet que fos la rehabilitació d’un edifici, i no pas fer una construcció nova, per la complexitat que requereix la seva recuperació, amb la voluntat de mantenir un edifici històric i patrimonial de la ciutat.
El rector de la Universitat de Lleida ha assenyalat que l’Agrolivinglab és un pas endavant perquè el Parc vagi agafant l’aspecte que ha de tenir. Puy considera que és un bon moment perquè es posi en marxa, perquè “és un moment de canvi per a la transformació verda i digital, per se sostenibles, i hem de preparar-nos”, Ha afegit que “tenim camí a recórrer en la part de la col·laboració amb el món de les empreses” i s’han de buscar aquests espais i estructures per facilitar aquesta trobada i col·laboració.
El diputat Gibert ha indicat que és un dels projectes estratègics de l’agenda compartida per a la transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran i que s’ha de treballar per posar a l’abast de les empreses espais com aquest, perquè comparteixin espai, en aquest cas, del sector tecnològic i amb ganes d’innovar.
Per part de la Generalitat, Vidal ha posat en valor el fet que sigui un projecte estratègic per al país, en el qual sumen totes les institucions i s’estableix col·laboració amb l’àmbit privat, “model que avui ens ha de donar l’èxit per tirar endavant”, ha dit. Ha conclòs que l’Agrolivinglab servirà per acabar de donar cos al Parc, al turó de Gardeny, un espai potent que pot contribuir a ser un pol d’innovació per a les terres de Ponent i per a Catalunya.
Agrolivinglab
L’Agrolivinglab forma part del projecte col·laboratiu Inno4Agro, impulsat per la Paeria, la UdL, el Parc Científic, Turisme de Lleida i la Diputació de Lleida per crear un ecosistema per a la innovació de l’agroalimentació. Les obres tenen un pressupost d’ 1,2 milions d’euros i estan finançades amb pressupost de l’Ajuntament de Lleida i fons provinents de la Diputació i dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
L’edifici té 2.227 m2 útils, dels quals s’ha intervingut en 1.600 i s’ha actuat en aquests 600 m2, on es faran els espais comuns i de gestió de l’Agrolinvinglab. En general, l’actuació ha consistit en el revestiment de l’edifici, per aïllar-lo, i el condicionament de sales comunes i de reunió. L’alcaldessa accidental ha explicat que els espais destinats a empreses, que es deixaran a punt perquè després puguin ajustar-se a les seves necessitats, s’oferiran a empreses tecnològiques del sector a través d’un procés públic de concessió, aplicant un sistema de gestió dels espais similar als de les empreses als edificis H del Parc.
L’Agrolivinglab serà un espai específic per a l’impuls de la innovació oberta i col·laborativa i la promoció de la transferència tecnològica, orientat a una de les tendències més importants en el sector agroalimentari, com és l’adopció del model d’agricultura 4.0. L’edifici acollirà empreses tecnològiques del sector i s’hi faran accions de mentoratge, de formació, per compartir experiències, etc.