L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i Protecció Civil organitzen un simulacre general d’accident aeri
L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i Protecció Civil organitzen un simulacre general d’accident aeri
●Aena ha activat el Pla d’Emergència de l’Aeroport i la Direcció General de Protecció Civil, el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya, AEROCAT
●L’exercici ha simulat la col·lisió d’un helicòpter amb una aeronau de passatgers
●S’ha comprovat i avaluat la integració dels plans d’emergència i la capacitat de resposta dels participants
L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un simulacre d’accident aeri seguint el programa d’exercicis i simulacres previstos per al 2024, al qual hi ha assistit la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon.
Al simulacre hi han participat tant els serveis propis de l’aeroport previstos al seu Pla d’Emergència com els de la Generalitat de Catalunya previstos al Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya (AEROCAT), que s’activa per part de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat.
Amb aquest exercici s’ha comprovat i avaluat la capacitat de resposta davant d’una emergència, així com l’efectivitat i la coordinació dels diversos organismes implicats, amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències que podrien derivar-se d’un accident aeri. Alhora, s’ha comprovat la integració de la nova edició del Pla d’Emergència de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat amb el Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya (AEROCAT).
La consellera Parlon ha destacat que “el simulacre “ens ha permès articular els serveis que operen en una emergència d’aquestes característiques per comprovar si realment els protocols funcionen bé, quin recorregut de millora tenim i si s’ha donat un temps de resposta adequada”.
Procediment d’actuació
L’exercici ha consistit en la simulació d’un accident aeronàutic provocat per una col·lisió entre un helicòpter i una aeronau comercial. Per causes desconegudes, l’helicòpter ha perdut el control i s’ha estavellat contra un avió de passatgers amb destinació a un país no Schengen estacionat a l’aeroport. A causa de l’impacte, hi ha hagut persones ferides de diversa consideració i algunes víctimes mortals.
Després de l’activació de l’alarma per part de la Torre de Control, s’ha activat el Pla d’Emergència de l’aeroport, tot iniciant-se la ronda de trucades per avisar els mitjans interns, el telèfon d’emergències 112 i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.
L’exercici ha continuat amb l’arribada dels mitjans externs, que s’han incorporat a la gestió de l’accident, i s’ha iniciat l’actuació coordinada entre els uns i els altres.
S’ha constituït el Comitè de Crisi, format pel Departament d’Interior i Seguretat Pública −representat per la consellera, Núria Parlon, com a màxima autoritat de protecció civil i directora del pla AEROCAT−, la Delegació del Govern −representada per la subdelegada a Barcelona, Mari Carmen García-Calvillo¬−, la Direcció de l’Aeroport, la Delegació de la Generalitat a Barcelona, la Guardia Civil, la Policía Nacional i l’Ajuntament del Prat de Llobregat, amb membres de les companyies aèries i dels agents de handling. També s’hi han incorporat representants de Protecció Civil de la Generalitat, de Mossos d’Esquadra, de Bombers de la Generalitat, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC). A la sala de crisi s’hi ha realitzat coordinadament el seguiment de la situació i s’hi ha elaborat el pla de continuïtat.
Els Bombers del Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI) de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat han realitzat, coordinadament amb Bombers de la Generalitat, les tasques d’extinció del foc, han assegurat la zona de l’accident i han efectuat el rescat i el salvament de les persones ferides.
Els Bombers de la Generalitat han activat i coordinat un ampli dispositiu per atendre el simulacre a l’aeroport del Prat i han desplegat una vintena de dotacions, tal i com s’estableix al Pla d’Actuació del Grup d’Intervenció del Pla AEROCAT. En concret hi ha participat amb cinc camions, cinc vehicles lleugers de coordinació i comandament, la Unitat de Comandament Mitjana i la Unitat de Comandament Pesant amb efectius del Grup Operatiu de Suport (GROS), la unitat conjunta del GROS i infermer del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), un helicòpter de rescat de la Unitat de Mitjans Aeris (UMAER) amb personal del GRAE i un metge del SEM, i tres TEOC (Tècnic Especialista Operador de Control). En total, una setantena d’efectius del Cos.
A l’arribada dels primers efectius i comandaments al lloc de l’accident aeronàutic, han comprovat que es tractava d’una col·lisió entre un helicòpter medicalitzat, desestabilitzat per una ràfega de vent, i un avió comercial que estava estacionat a una de les rampes i preparat per operar de sortida cap al Regne Unit, pel que està amb el passatge embarcat i ple de combustible. L’escenari és d’una col·lisió d’aeronaus a l’interior de les instal·lacions de l’aeroport i després de fer una primera valoració de l’incident, i veure que presentava múltiples víctimes, els Bombers de la Generalitat han agafat el comandament i la coordinació de totes les agències actuants i han sol·licitat elevar el nivell de comandament a SISCOM 4, pel que s’ha activat la Unitat de Comandament Pesant i han establert el Centre de Comandament Avançat (CCA) de l’emergència.
Els Bombers han fent el primer triatge dels ferits en zona calenta, i els han anat traslladant per tal que el SEM els atenguès. En paral·lel s’ha activat l’helicòpter de rescat amb un sanitari, per facilitar la intervenció dels ferits que revestien més urgència. Cal destacar que és la primera vegada que un mitjà aeri extern a l’aeroport treballa en un simulacre en una zona restringida com l’aeroport del Prat.
Des del CCA els Bombers de la Generalitat han assumit la coordinació de l’emergència i han treballat, de manera coordinada, amb la resta d’actuants.
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària dels afectats de l’accident d’avió, en col·laboració amb els professionals sanitaris del mateix Aeroport.
La primera unitat SEM en arribar al lloc de l’impacte, ha ampliat la informació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS per tal d’activar el protocol d’Incident de Múltiples Afectats, dimensionant d’aquesta manera els efectius per tal de fer front a l’incident.
El SEM, en col·laboració dels equips sanitaris de l’Aeroport, s’ha encarregat de la realització del triatge inicial bàsic START, en un punt segur habilitat per Bombers a la zona de l’impacte. Des d’aquest punt han estat traslladats a l’Àrea Sanitaria on s’ha realitzat el triatge avançat META, atenció i estabilització dels afectats.
Un representat del SEM s’ha integrat a la Sala de Crisis de l’Aeroport i 1 Comandament Territorial al Centre de Comandament Avançat, juntament amb els altres cossos d’emergències.
Del total de les 93 persones afectades, hi ha hagut 2 víctimes mortals, 8 ferits crítics; 9 greus i 74lleus. Al simulacre hi han participat 40 professionals i s’han mobilitzat 17 unitats: 5 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), 3 de Suport Vital Avançat (SVA), 1 Unitat especialitzada d’Intervenció i Suport (UIS), l’Equip Comandament Operatiu ECO2, 3 unitats de logística, 1 Unitat d’Alta Complexitat i 5 psicòlegs/gues d’emergències i 2 Comandaments Territorials.
L’exercici de simulació ha permès posar en pràctica les millores en el triatge psicològic i en el registre d’assistència, així com testar canvis operatius que s’han proposat dins del grup de treball d’Incidents de Múltiples Afectats (IMA).
La Guardia Civil, amb un equip format per agents de la Jefatura Fiscal y de Fronteras, agents d’informació, agents de policia judicial, guia de gossos amb el seu animal, els equips de drons i els desactivadors d’explosius, i s’ha encarregat de la instrucció de l’atestat policial per accident aeri amb víctimes i ha realitzat l’aixecament dels cossos i la identificació de les víctimes per portar a terme la investigació operativa. També ha intervingut marcant el perímetre de seguretat a la zona restringida, ha controlat els accessos a les instal·lacions i el funcionament correcte de la seguretat operacional de l’aeroport i ha participat en les tasques de la sala d’afectats i familiars.
D’altra banda, la Policía Nacional, amb un equip format per agents de l’Unidad Central de Redes de Inmigración y Falsedades Documentales, s’ha encarregat de les operacions a la zona d’arribades, encarregant-se de la recepció dels ocupants de l’aeronau accidentada, de la seva identificació i control documental i d’estrangeria, per poder ser posats posteriorment en contacte amb els seus familiars.
Els Mossos d’Esquadra ha intervingut com a Grup d’ordre de l’Àrea Regional Seguretat Aeroportuaria de la PGME per garantir la protecció i seguretat de l’accés de la zona de l’accident amb l’objectiu d’impedir l’accés de persones alienes a la gestió de l’emergència. També ha facilitat l’accés a la zona de l’accident als serveis d’emergència, la recopilació d’informació dels afectats i la preservació de possibles indicis i/o proves de l’accident en coordinació amb la Guardia Civil, que és qui porta la titularitat atenent que el simulacre s’ha portat a terme en zona restringida. Finalment, Mossos ha portat la gestió i titularitat de la Sala de Familiars amb coordinació amb la resta de cossos intervinents.
La Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya, d’acord amb allò que preveu l’AEROCAT, ha aportat també la presencia de la directora de Protección Civil com a membre del Consell Assessor, així com la de la directora de Sanitat Exterior i el responsable de seguretat de la Delegació.
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha coordinat el grup logístic del qual depèn l’atenció psicosocial a les persones afectades. Dins d’aquest grup ha participat un equip de la ERIE d’intervenció psicosocial de Creu Roja així com del TSCAT: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha activat també 4 persones de l’operativa territorial de la DGPC així com la Subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències i que alhora té el càrrec de PECO, la Persona de Contacte per les Víctimes d’Accidents d’Aviació Civil d’acord amb la normativa d’accidents aeris. L’operativa territorial de protecció civil realitza la coordinació del grup logístic en el lloc de l’emergència.
L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha aprofitat el simulacre per posar a prova els procediments operatius del pla d’actuació municipal per a emergències aeronàutiques que recull el DUPROCIM, amb l’objectiu de practicar la recepció d’alarmes i els avisos interns, l’activació del pla d’emergències i la constitució del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) i el suport de la Policia Local al Grup d’Ordre de l’AEROCAT.
L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia hi ha intervingut amb tres metges forenses i una tècnica especialista en patologia forense, qui han procedit juntament amb la policia científica a la identificació dels cadàvers i determinació de les causes i circumstàncies de la mort. També hi ha participat la subdirectora de la Divisió de Barcelona Comarques de l’Institut, que s’ha incorporat a la Sala de Crisis. L’IMLCFC s’ha encarregat de l’aixecament de cadàvers, l’elaboració del nombre de víctimes mortals i la recollida la informació necessària per dur a terme les tasques identificatives.
S’ha comptat amb més de 200 figurants de l’Institut de Mobilitat i Seguretat de Barcelona (Guineueta), de l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, de l’Institut Les Vinyes de Santa Coloma de Gramenet i de l’Escola de Teatre del Prat de Llobregat que han simulat ser passatgers de l’avió accidentat o familiars d’aquests que en tenir coneixement de l’accident s’han personal a l’aeroport.
* Es pot trobar tot el material del pool d’ACN als serveis habituals de l’Agència i també al seu web www.acn.cat/pool, entrant amb aquestes credencials:
Usuari: acnpool | Contrasenya: acn2024