La Paeria i Sàhara Ponent renoven la seva col·laboració per al projecte “Cicles formatius a terreny”
La Paeria i Sàhara Ponent renoven la seva col·laboració per al projecte “Cicles formatius a terreny”.
La tinent d’alcalde Sandra Castro ha signat aquest matí el conveni, que permetrà que joves de 5 centres educatius de la ciutat puguin participar en un projecte per conèixer la realitat dels camps de refugiats, incloent un viatge al de Tindouf
REGIDORIA D’EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, i el president de Sàhara Ponent, Josep Maria Pocino, han signat avui el conveni de col·laboració per a l’execució del projecte “Cicles formatius a terreny”, un projecte de formació i Educació per a la transformació Social per a la solidaritat. Aquesta iniciativa està adreçada a l’alumnat i professorat de Cicles Formatius de Grau Superior i inclou un viatge a un campament de persones refugiades Sahrauís a Tindouf, Algèria, amb la finalitat de conèixer la realitat del poble sahrauí i el que significa ser una persona refugiada.
El projecte compta amb la participació de diferents instituts de la ciutat, com són Ronda, Torrevicens, Episcopal, Joan Oró i l’escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. L’Ajuntament de Lleida destinarà per a les activitats objecte del Conveni, dotze mil euros (12.000€) per a aquest any. Aquests fons seran lliurats a l’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent (AASTP) per a la seva gestió i seran aplicats a les despeses que generi el projecte.
El projecte consta de quatre etapes educatives. La primera etapa consisteix en quatre formacions conjuntes a tot el grup, que treballa per un acostament a la realitat del planeta (causes i conseqüències de la pobresa, diferències Nord-Sud, coneixement del poble sahrauí…) amb la finalitat d’entendre la situació que viuen les persones refugiades.
Aquesta etapa culmina amb la selecció d’uns 12 a 15 alumnes, que viatjaran als campaments de persones refugiades sahrauís. Un cop seleccionats de manera acurada els i les alumnes que viatjaran es passa a la segona etapa, on s’aprofundeix en les motivacions i el significat de fer un viatge d’aquest tipus. La tercera etapa inclou el viatge de 9 dies als campaments, on es conviu amb la realitat de les famílies que estan vivint allí i es duen a terme pràctiques en diferents centres de caire socioeducatiu i sanitari (hospitals, escoles bressol, escoles de primària, centres de persones amb discapacitats, etc.)
L’objectiu d’aquest viatge és el coneixement i la conscienciació sobre la realitat sahrauí, i el possible futur vincle i sensibilització amb aquesta causa; així com el coneixement d’altres realitats diferents.
El projecte culmina amb una quarta fase en la qual els i les alumnes que han viatjat a Argèlia esdevindran agents de sensibilització en el seu entorn més proper. En diferents espais, des del propi centre educatiu fins a altres àmbits ciutadans, posaran en marxa xerrades, audiovisuals, exposicions i altres iniciatives per fer arribar la seva vivència a la ciutadania.