La Descomunal impulsa diversos projectes com un gimnàs social, una escoleta de música i teatre i tallers d’aprenentatge
La Descomunal impulsa diversos projectes com un gimnàs social, una escoleta de música i teatre i tallers d’aprenentatge.
L’alcalde, Miquel Pueyo, i el secretari general de Treball, Enric Vinaixa, han donat a conèixer les accions amb els quals avança la Comunalitat Urbana de Lleida, una iniciativa que fomenta les xarxes i els espais d’ajuda mútua, oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic en els àmbits cultura, esportiu i d’inserció ocupacionals
ALCALDIA
La Descomunal Lleida, la primera comunalitat urbana de la ciutat, està impulsant diverses accions dels àmbits cultural, esportiu i d’inserció laboral de joves. Un gimnàs social, una escoleta de música i teatre o tallers laborals són algunes de les propostes que aviat es posaran en marxa, juntament amb el festival “Enre9”, que ja prepara la segona edició. El paer en cap, Miquel Pueyo, i el secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa, han explicat en què consisteix aquesta iniciativa i els camins que està prenent per tal que, en un termini de dos anys, s’hagin activat tres xarxes d’economia social solidària en els tres àmbits esmentats que contribueixin a la comunitat. A Lleida, la Comunalitat Urbana s’ha impulsat amb comitè activador, format per la companyia de comediants La Baldufa, la Fundació Champagnat i la UE Gardeny, juntament amb la Paeria. L’objectiu és assolir una transformació econòmica i social, amb la consolidació d’accions comunes que ajudin a avançar en aquesta direcció.
Pueyo ha agraït al Departament de Treball el compromís en el projecte, amb una subvenció de 350.000 euros, sent Lleida una de les 22 comunalitats creades a Catalunya. La Comunalitat de Lleida compta amb el suport de la Direcció General d’Economia Social i Solidària; el Departament d’Empresa i Treball, i l’Ateneu Cooperatiu PonentCoopera.
L’alcalde ha explicat que La Descomunal Lleida abastarà la Zona 09 amb Mariola, Turó de Gardeny i entorns, així com els barris veïns d’Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat i Joc de la Bola. En total, es calcula que unes 20.000 persones seran beneficiàries d’aquesta acció. El propòsit general és ajudar a la construcció de relacions i projectes socioeconòmics d’ajuda mútua.
Igualment, Vinaixa ha explicat que els projectes de les comunalitats neixen després d’observar les necessitats de les persones i de veure com, davant de crisis com les de la Covid, les administracions amb la societat civil han trobat solucions a problemes determinats per al “bé comú”, ha remarcat. D’aquí, que s’ha aprés i s’han impulsat ajuts econòmics amb la interconnexió i en xarxa per donar resposta en funció de la demanda i de la realitat del moment.
A la reunió que d’aquest matí sobre la Comunalitat Urbana de Lleida han participat la regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació, Marta Gispert, així com el director general d’Economia Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat, Josep Vidal; el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball, Vidal Vidal, i els i les representants del comitè activador de la Descomunal.
La regidora Gispert ha agraït la implicació en el projecte i ha destacat el nom amb què s’ha batejat la iniciativa, La Descomunal. Gispert ha apuntat que la Zona 09 està vivint els darrers anys transformacions constants, amb el creixement de diversitat d’orígens, l’envelliment de la població, l’increment de desigualtats socioeconòmiques, etc. Per això, aquest projecte, que ha de servir per crear xarxes que protegeixin aquest entorn i impulsin nous projectes. La regidora de Participació ha incidit en què és una iniciativa molt ambiciosa i que implica un treball transversal amb diferents àrees de l’Ajuntament.
En representació de les entitats impulsores, Amàlia Atmetlló, de La Baldufa, ha assegurat que l’esport i la cultura són elements cabdals per a la transformació social, necessària a la Zona 9, i lligada a la inserció sociolaboral. “No és un repte fàcil”, ha dit, però s’ha de treballar en aquests dos anys per a un canvi real i eficient, amb el suport d’entitats vinculades a aquest entorn.
De l’equip tècnic, Fàtima Cos ha donat detalls d’algun dels projectes , com el gimnàs social, amb l’inici de les obres a les instal·lacions de la UE Gardeny, per adequar-les. S’estan prenent de referència altres experiències similars per adaptar-lo al projecte de la Descomunal, amb la voluntat que pugui estar operatiu abans d’acabar l’any. És important destacar la campanya informativa que la Descomunal, a través de la Xarxa i amb l’esforç de la UE Gardeny, ha fet per ampliar la base d’infants i joves participants. En aquests moments, s’ha passat de 3 equips d’infants i joves beneficiaris a tenir 12 equips, potenciant també la línia d’esport femení.
Des de l’inici del projecte, al juliol, s’han produït avenços amb la implicació d’una vintena d’entitats de la zona, distribuïdes en les tres xarxes temàtiques compromeses en el projecte: xarxa Cultural “Enre9”, xarxa de l’esport “Remou” i xarxa “Enter” per a la inserció sociolaboral de joves i l’emprenedoria individual i col·lectiva.
Més informació de La Descomunal Lleida