Interior signa un conveni amb professionals de la informació sobre l’ús d’elements identificatius en situacions de risc potencial

Interior signa un conveni amb professionals de la informació sobre l’ús d’elements identificatius en situacions de risc potencial.

 

El conveni signat avui acorda la utilització d’elements d’identificació personal en situacions conflictives o de potencial risc.

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha signat avui un conveni amb els representants del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), el Sindicat de la Imatge – UPIFC i del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) en relació amb la utilització d’elements d’identificació personal en situacions conflictives o de potencial risc.

L’acord signat avui, fruit de mesos de negociació i treball conjunt de la Direcció General de la Policia amb els diversos col·lectius periodístics, estableix que els i les professionals de la informació que desenvolupin la seva activitat en espais de potencial perillositat podran disposar d’un element visual d’identificació personal, una armilla i un braçal, que els acrediti i els faciliti exercir la seva activitat en el lloc de cobertura informativa en espais i situacions multitudinàries, i fins i tot, conflictives.

El conseller Joan Ignasi Elena ha destacat “la importància de l’acord firmat perquè permetrà garantir millor el dret a la informació” de periodistes i fotoperiodistes. Elena ha remarcat que “parlem de drets fonamentals” que han d’estar altament “protegits i defensats” per part del Govern, i ha subratllat els fruïts de mesos de treball i negociació amb els diversos col·lectius periodístics.

Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha manifestat que “amb la renovació d’aquest acord es dona compliment a una de les principals funcions de l’entitat, recollida en els Estatuts del Col·legi, i que consisteix a millorar les condicions en què els i les periodistes duen a terme la seva feina, alhora que defensa les llibertats d’informació i expressió garantides a tots els ciutadans”.

Per la seva banda, el president del Grup Barnils, Enric Borràs, espera que “aquest protocol ajudi a evitar incidents entre periodistes i policies, sobretot en la cobertura de protestes i desnonaments, que és quan n’hi acostuma a haver més, tal com hem documentat amb el Mapa de la Censura”. “El nou protocol aclareix el marc de referència i demostra que, per part de la conselleria d’Interior i dels Mossos d’Esquadra, hi ha voluntat de diàleg“, ha afegit.

Per part del Sindicat de Periodistes de Catalunya, el seu president, Francesc Ràfols, ha valorat positivament aquest acord “per al qual ha posat tot l’esforç possible perquè arribés a bon port i ho fes establint unes condicions òptimes per a l’exercici professional”. “Amb la seva aplicació, la policia catalana entén que la tasca dels i les professionals del periodisme és garantir el dret a la informació de la ciutadania, un dret reconegut a l’article 52 de l’Estatut”, explica Ràfols, que destaca alhora el “disseny nou respecte els models vigents fins ara, que reflectiran el caràcter professional de la seva presència en els esdeveniments a la via pública”.

Al seu torn, el Sindicat de la Imatge UPIFC ha valorat “molt satisfactòriament la signatura del nou protocol de col·laboració” i assegura que “és una millora de l’anterior acord que es va signar l’1 d’abril de 2009”. “Des d’aleshores, la societat i el panorama mediàtic ha canviat substancialment i calia fer-ne una actualització”, explica, alhora que afegeix que “el protocol facilitarà molt la feina dels/les fotoperiodistes i dels informadors gràfiques perquè permetrà treballar amb més seguretat. Serà una bona eina per garantir la llibertat d’informació”

L’objectiu del protocol és que els professionals del periodisme puguin dur a terme la seva tasca de manera més segura, en la mesura que permeten la seva identificació per part dels integrants del dispositiu policial intervinent. La signatura és, a més, el compromís de col·laboració per garantir i facilitar tant la tasca i la seguretat dels i les professionals de la informació com de la policia.

L’ús de l’armilla i el braçal és recomanable i s’hauran de dur en un lloc fàcilment visible. Aquests elements identificatius no substitueixen els altres mitjans d’acreditació dels i les professionals de la informació, com ara els carnets professionals.

L’armilla i el braçal modifiquen el disseny actual, seran personals i intransferibles, amb un codi alfanumèric exclusiu per a cada periodista i incorporarà un espai per posar l’acreditació professional del mitjà de comunicació. Les entitats ja han acordat el sistema de distribució del braçal i l’armilla entre els professionals de la informació, i els periodistes d’altres països i/o comunitats autònomes podran obtenir-los a través del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Serà aquesta entitat, el Col·legi de Periodistes, qui custodiarà un llistat únic dels i les professionals de la informació que disposaran dels elements identificatius.

Formació als agents de Mossos sobre el dret a la informació

D’altra banda, el Departament d’Interior, a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, formarà el cos policial sobre el dret a la informació i la tasca que realitzen els professionals de la informació amb les particularitats dels esdeveniments de gran magnitud o transcendència.

A més, el personal de les oficines de premsa de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, i els responsables de l’operatiu policial informaran els i les periodistes sobre les zones conflictives del dispositiu perquè puguin dur a terme la seva tasca sense entrar en les zones de seguretat d’accés restringit establertes per la policia.

L’acord també estableix la creació d’una comissió mixta per fer seguiment i supervisió del seu compliment i establir protocols per fer-lo efectiu. Aquesta comissió també es reunirà en situació d’esdeveniments de gran magnitud per adoptar les mesures que escaiguin.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies