Es manté el perill d’incendi forestal al sud de Catalunya per demà
Es manté el perill d’incendi forestal al sud de Catalunya per demà
• El nivell 3 del Pla Alfa s’estén a partir d’aquesta mitjanit a 46 municipis de 7 comarques
• Agents Rurals amplia la restricció d’accés als espais naturals protegits de Montsant, els Ports, Cardó-Boix i Tivissa-Vandellòs
• El Departament d’Acció Climàtica alerta de perill des d’avui i fins dimecres
Segons l’informe del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural alerta que és molt probable que es produeixi un increment del perill d’incendi fins al nivell de perill extrem a les Terres de l’Ebre, sobretot a la part més interior. La durada de l’episodi es preveu des d’avui fins al dimecres.
Davant aquesta situació, el Cos d’Agents Rurals amplia a partir de les 00.00 hores de demà dia 28 d’agost el nivell 3 del Pla Alfa, el màxim previst, a 46 municipis de 7 comarques del sud de Catalunya.
Podeu consultar les comarques amb municipis en nivell 3 en aquesta taula:
Comarca |
Nombre municipis en Pla Alfa 3 |
Baix Camp |
10 |
Baix Ebre |
10 |
Garrigues |
1 |
Montsià |
2 |
Priorat |
17 |
Ribera d’Ebre |
3 |
Terra Alta |
3 |
TOTAL |
46 |
En aplicació del nivell 3 del Pla Alfa, a partir d’aquesta mitja nit s’amplia la restricció d’accés a dos espais naturals més, sent un total de quatre: Montsant, Els Ports, Cardó-Boix i Tivissa-Vandellòs.
Aquests controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.
A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.
Alerta INFOCAT
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per l’elevat risc d’incendi forestal.
Més efectius
Mentre dura l’activació, els agents rurals es destinen exclusivament a la prevenció d’incendis forestals i es reforça la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc.
En episodis de perill d’incendi forestal com aquest el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estarà realitzant aquests dos dies la vigilància i primera intervenció en incendis. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància estan marcades pel nivell de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.
El GEPIF mobilitzarà unitats de vigilància distribuïdes arreu de Catalunya, d’acord mapa de perill d’incendi. Estan dotades amb equips de primera intervenció per tal poder contenir un conat d’incendi fins a l’arribada dels Bombers.
Les Agrupacions de Defensa Forestal distribuïdes pel territori participaran activament en els tancaments. També el personal dels diferents espais naturals protegits afectats pel tancament participaran directament en l’operatiu de restricció d’accessos, activant la senyalització de restriccions i distribuint els diferents informadors per poder explicar i poder fer divulgació sobre la necessitat i importància de l’aplicació d’aquestes mesures que prohibeixen l’accés als visitants.
Prohibició de fer foc
Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi.
Pla Alfa
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.
Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.
La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.
Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.
Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa