Elena i Verge presenten el Pla de Prevenció de les Violències Sexuals en Entorns d’Oci del cos de Mossos d’Esquadra

Elena i Verge presenten el Pla de Prevenció de les Violències Sexuals en Entorns d’Oci del cos de Mossos d’Esquadra.

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la consellera de consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, i la portaveu del cos de Mossos d’Esquadra, la inspectora Montserrat Escudé i Serra, han presentat el Pla de Prevenció de les Violències Sexuals en Entorns d’Oci del cos de Mossos d’Esquadra.

El conseller Elena ha avançat que 8 de cada 10 dones catalanes han patit violència sexual des dels 15 anys i que 1 de cada 4 en van patir l’any anterior a l’enquesta, feta el 2019. Un 12% de dones han estat víctimes d’agressions sexuals, amb un 9% de violacions o intents de violació.

Al mateix temps, Elena ha explicat que “estem en un moment de visibilització, el número de denúncies ha augmentat, 3.194 denúncies l’any passat, quasi 10 al dia. Això està ajudant a reduir la gran xifra negra que ha silenciat aquesta xacra al llarg de la història”. “Les nostres actuacions són essencials perquè aquestes dones confiïn en nosaltres. L’objectiu de les polítiques públiques ha de ser la millora de la qualitat de vida de les dones, la reducció de la sensació de risc i la percepció d’una bona atenció”, ha afirmat.

El conseller ha informat que “malgrat que l’índex de resolució de les investigacions en l’àmbit de les violències sexuals és elevat, el 86,35% el 2021, cal seguir desenvolupant eines i estratègies. És un dels principals atemptats que pateixen les dones”, ha advertit.

Elena ha explicat que les violències sexuals impacten quan es pateix un fet delictiu directe i en la percepció de seguretat. “Un 77’5% de les dones i un 63,1% de les persones transgènere o no binàries se senten menys segures que els 22’9% dels homes, quan surten de nit soles”, ha manifestat. En aquest sentit, el conseller ha fet referència a un informe de la Unió Europea que afirma que un 75% de les dones tenen por de patir una agressió sexual quan tornen a casa després de sortir de festa, davant del 5’6% dels homes. “Això també és un atemptat contra els drets i les llibertats. Totalment inacceptable”, ha sentenciat

Davant d’això, el titular d’Interior ha assenyalat que des del departament es treballa “perquè les dones siguin lliures i no valentes i perquè res ni ningú restringeixi la seva llibertat. Ens deixarem la pell perquè rebin la millor atenció i serem determinants en la persecució dels agressors perquè cap violència sexual quedi impune”, ha dit.

El conseller ha afirmat que a la nit o matinada és quan es produeixen més agressions i violacions, especialment en els espais d’oci nocturn i que de cara a l’estiu és indispensable actuar i desplegar tots els mecanismes per intentar fer front a aquesta realitat.

En aquest sentit, Elena ha anunciat les principals millores, entre les quals es troba la prevenció: “prioritzarem i reforçarem el patrullatge per evitar que es produeixin situacions de victimització i, alhora, millorarem la percepció de seguretat de la ciutadania”. “També potenciarem les OACs mòbils per aproximar-nos a la gent”.

El conseller ha destacat que també es millorarà l’atestat policial que “representa un avenç evident pel que fa a l’operativa policial, perquè implica homogeneïtzar la instrucció i la investigació policial a tot el territori”; i l’atenció a les víctimes, “la clau de l’èxit de l’activitat policial en les violències sexuals”. “Una correcta atenció de la víctima garanteix la reducció de la victimització, facilita la restitució de la víctima i millora l’eficàcia policial”, ha assegurat.

En la mateixa línia, Elena s’ha referit al model de la Unitat Central d’Agressions Sexuals afirmant que “s’estendrà a la resta del territori, creant persones de referència i especialitzades en la matèria arreu de Catalunya, millorant en l’àmbit de la investigació”. Pel que fa a la prevenció comunitària, el conseller ha explicat que “es potenciarà les relacions amb altres operadors per estendre aquesta estratègia a altres sectors que són essencials, com a radars per identificar aquestes situacions o com a generadors d’espais segurs”. Per últim, també ha explicat que “es constituirà el Gabinet de Coordinació per fer un seguiment i avaluació del Pla, una decisió que evidencia la rellevància que s’atorga a la lluita contra les violències sexuals des del Departament, en especial en els entorns d’oci”.

 

Un nou model d’abordatge de les violències sexuals impulsat per Igualtat i Feminismes

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha contextualitzat l’abordatge de les violències sexuals en el marc del nou model que s’està treballant des de la conselleria. Així, Verge ha deixat clar durant l’acte que “les mesures que avui es presenten en els entorns d’oci formen part d’un nou model d’abordatge de les violències sexuals per a tot Catalunya, liderat per Igualtat i Feminismes i que presentarem el mes de setembre”.

En aquest context, Verge ha destacat algunes actuacions per abordar les violències sexuals que el departament activarà aquest estiu, com “el reforç del Servei d’intervenció en crisi davant les violències sexuals, que ofereix atenció psicològica a les dones que hagin patit una agressió sexual recent i que, després de la primera atenció sanitària, requereixin aquest acompanyament que es desplaça on sigui necessari”.

“També es reforçaran els punts lila que els municipis ofereixen en els espais d’oci”, ha anunciat la consellera d’Igualtat i Feminismes, que ha concretat que “s’oferiran una vintena de formacions per ajuntaments i consells comarcals que els permetran revisar el funcionament dels punts per garantir una atenció adequada i coordinada i, si cal, crear-ne de nous”.

A més, Verge ha compartit que “s’actualitzaran tots els protocols municipals en espais d’oci un cop s’aprovi el Protocol marc d’abordatge de les violències masclistes, que presentarem a mitjans de juliol”. Es tracta d’un protocol que “segueix la modificació de la Llei 5/2008, que estem treballant amb tots els departaments del Govern, i que assentarà les bases i estàndards d’actuació per a tots els poders públics”, ha conclòs la consellera.

Aquestes mesures es complementen amb les actuacions de tipus policial que s’han presentat avui amb el Departament d’Interior, les quals inclouen el reforç de la coordinació entre el cossos policials i els serveis del Departament d’Igualtat i Feminismes per a l’atenció i la recuperació en casos de violències sexuals.

“Les dones tenim dret a viure lliures de violències masclistes, a gaudir de la vida sense por, també a gaudir dels espais d’oci amb total llibertat”, ha defensat Verge. “Des del Govern volem que les dones sàpiguen que les creiem i que les acompanyem en el seu procés de recuperació, perquè hem fet de la lluita contra les violències masclistes, una prioritat”.

 

La inspectora Montserrat Escudé i portaveu dels Mossos d’Esquadra, ha explicat que la voluntat d’aquest pla, que se centra en l’àmbit dels entorns d’oci, s’ampliarà a altres contextos com és la violència sexual en el sí de les parelles i les famílies amb especial atenció als processos de victimització infantil.

Escudé ha destacat que a Catalunya, durant els darrers 10 anys, les denúncies per violència sexual han augmentat un 65,5%. I ha dit que que “les violències sexuals estan normalitzades, naturalitzades i generalitzades en un context on la xifra oculta es situa entre un 70 i un 90 % depenent de l’estudi. En aquest context de infradenúncia , el Cos de Mossos d’Esquadra inicia un seguit de mesures que giren entorn a cinc eixos estratègics: la prevenció, l’atestat policial, l’atenció i seguiment a les víctimes, la investigació i la formació”.

En aquest sentit, la inspectora ha detallat que en l’àmbit de l’oci, els Mossos d’Esquadra “desplegaran un conjunt d’actuacions encaminades a potenciar la prevenció per evitar l’acció delinqüencial i es reforçarà el treball transversal i indispensable dels diferents actors que poden contribuir a frenar qualsevol tipus de violència sexual i a protegir les persones que puguin estar en situació de vulnerabilitat”.

La portaveu s’ha referit al pla explicant que es garantirà la seguretat dels itineraris de les zones d’oci al transport públic; amb el doble objectiu de protegir les persones que puguin estar en situació de vulnerabilitat i identificar persones potencialment autores d’il·lícits contra la llibertat i la indemnitat sexual. És el que s’anomena la creació de rutes segures, ha explicat i ha dit: “rutes segures que per altra banda molts municipis treballen a través de l’organització de marxes exploratòries que permeten identificar espais, carrers, etc. q conformen allò que constitueix la geografia de la por i que permet incorporar modificacions i canvis en l’urbanisme que augmenti la seguretat de les persones i en especial de les dones”.

Escudé ha explicat que la creació al setembre de 2020, de la Unitat Central d’Agressions Sexuals va significar un primer pas per assolir tres objectius clau: L’especialització, consistent en la creació d’un equip de treball format per especialistes en la investigació de delictes de caràcter sexual, la generació de coneixement i la visió centrada en la víctima.

Finalment, la portaveu ha anunciat la posada en marxa d’una campanya que sota el lema “Sense consentiment és violència” vol conscienciar i promoure la prevenció en les violències sexuals que es produeixen en l’oci. La campanya, ha dit, “realitza un paral·lelisme entre el dret d’admissió i el consentiment sexual. Es tracta que cadascú estableixi el seu propi dret d’admissió sempre sota una condició innegociable: la prestació del consentiment sexual s’ha de fer des de la llibertat”.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies