El SEM i l’Institut de l’Ebre organitzen la 6a Jornada d’Emergències de Terres de l’Ebre a Tortosa Prop de 600 assistents participen en un gran desplegament a l’entorn de les emergències sanitàries a les Terres de l’Ebre

El SEM i l’Institut de l’Ebre organitzen la 6a Jornada d’Emergències de Terres de l’Ebre a Tortosa

Prop de 600 assistents participen en un gran desplegament a l’entorn de les emergències sanitàries a les Terres de l’Ebre

 

• Més de 60 professionals participen amb 23 vehicles en un exercici de simulació d’un atemptat amb arma blanca que provoca 24 víctimes

• Sota el lema ‘l’especialització és el camí a l’excel·lència’, la jornada aposta per una visió multidisciplinària de la gestió de l’emergència

• El SEM ha vetllat pel contingut científic de qualitat, liderat per un comitè integrat per professionals que han dissenyat activitats multidisciplinàries

 

Sota el lema ‘L’especialització és el camí a l’excel·lència’ el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) i l’Institut de l’Ebre organitzen una nova edició de les Jornades d’Emergències de Terres de l’Ebre.

La 6a edició, que té lloc al Pavelló Firal de Tortosa i al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, té com a objectiu donar a conèixer els últims protocols sanitaris d’emergències i aportar valor a la formació d’alumnes del CFGM en Tècnic d’Emergències Sanitàries.

La jornada d’enguany ha aglutinat 500 persones del sector de l’extrahospitalària i d’hospital; metges/sses, infermers/res, i Tècnics/ques en Emergències Sanitàries (TES) i futurs professionals en formació.

El SEM, a través dels seus membres del comitè científic, ha estat l’encarregat de vetllar per un contingut científic de qualitat, liderat per un comitè integrat per tècnics, infermers i metges de l’àmbit de l’atenció hospitalària i prehospitalària,”apostant per la gestió de l’emergència des d’una visió multidisciplinària” assegura Isaac Lucas, Cap Territorial del SEM a Tarragona i Terres de l’Ebre.

L’oferta formativa consta de taules de debat, tallers, ponències així com unexercici de simulació on intervenen diferents cossos d’emergències i una macroponència. Entre els tallers destaquen un “scape room” sanitari, un incident químic, una RCP telefònica i un taller sobre excarceració d’un vehicle bolcat.

Pel que fa al simulacre d’incidents amb múltiples afectats, mostra als assistent la gestió i els diferents processos d’actuació davant una situació d’il·lícit penal. Aquesta activitat compta amb la participació de 60 professionals de tots els cossos d’emergències;SEM, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil i Bombers de la Generalitat.

Exercici de simulació d’un incident intencionat amb múltiples afectats

L’exercici de simulació reprodueix pas a pas l’actuació de Mossos d’Esquadra, de Protecció Civil i del SEM davant un incident intencionat on un agressor amb una arma de foc i una arma blanca, entra en un bar arremetent contra totes les persones que hi ha a l’interior, tot seguit es desplaça cap a la terrassa exterior.

La simulació escenifica des de l’entrada de la trucada inicial al 112, l’activació dels Mossos d’Esquadra, el traspàs de l’alerta a la Central de Coordinació Sanitària CECOS, l’activació dels recursos, el triatge i valoració dels afectats, i per acabar, l’estabilització i evacuació dels mateixos als centres hospitalaris.

En un primer moment, les unitats ARRO del cos de Mossos d’Esquadra intercepten a l’agressor per tal de neutralitzar-lo. Des de CECOS, el SEM activa les Unitats d’Intervenció i Suport, integrades per professionals sanitaris amb equipament i formació tàctica per donar cobertura sanitària als agents policials i als afectats.

Un cop neutralitzada l’amenaça i determinada que la zona és segura, es produeix l’entrada dels equips assistencials del SEM per desplegar el procediment d’incidents amb múltiples afectats i procedir al triatge, la valoració, l’assistència i el trasllat dels afectats.Els professionals sanitaris del SEM reben el suport de Bombers de la Generalitat per tal de recolzar-los en la resposta operativa.

Fins al lloc també es desplacen 3 responsables de la Direcció General de Protecció Civil que,des del Centre de Comandament Avançat (CCA), són els encarregats de gestionar l’activació i desenvolupament del protocol APCAT (Atenció a les Persones en Emergències Greus a Catalunya). En total hi haurà 18 afectats físics i 6 amb afectació psicològica.

El SEM activa un total de 13 unitats: 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), 1 ambulància de Suport Vital Avançat (SVA), 2 unitats especialitzades en Intervenció i Suport (UIS), 3 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB), 2 vehicles de logística, 1 TSNU, 2 equips de suport psicològic i 1 comandament. El cos de Mossos d’Esquadra participa en l’incident amb 2 dispositius de l’ARRO, 3 vehicles de l’Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) i 1 comandament. Protecció Civil desplega 2 vehicles de suport de Creu Roja i el cos de Bombers de la Generalitat mobilitza 1 camió i 1 vehicle de comandament.

Reanimació cardiopulmonar extracorpòria

Com a novetat de les jornades d’aquest any, destaca la macro ponència sobre l’abordatge a l’aturada cardiorespiratòria refractària mitjançant la reanimació cardiopulmonar extracorpòria (ECMO-RCP). És la primera vegada que es fa una simulació complerta d’una aturada amb ús de la teràpia ECMO.

Els professionals d’Alta Complexitat del SEM i l’ECMO Team s’encarreguen de dirigir la macroponència en què es simula en directe l’ús de l’ECMO davant un pacient amb aturada cardiorespiratòria. Per això, es compta amb 1 unitat de Suport Vital Bàsic (SVB) 1 unitat de Suport Vital Avançat (SVA) i la Unitat d’Altes Capacitats (Q00) destinada al Trasllat Crític d’Alta complexitat.

En el marc del Programa d’Alta Complexitat, el SEMha posat en funcionament la Unitat d’Altes Capacitats (Q00). Es tracta d’una unitat especialitzada en pacient crític complex, tant adult com pediàtric, que permet apropar una UCI de tercer nivell a qualsevol punt del territori.

Per la seva dimensió, el nou vehicle permet integrar tots els professionals que conformen l’equip especialitzat (entre 8 i 9) en pacients en ECMO, així com l’electromedicina necessària que es requereix en aquest tipus de trasllats. Es tracta, per tant, d’un avenç clau per millorar tant la qualitat assistencial com la seguretat del pacient.

La teràpia ECMO s’utilitza com a substitució temporal de la funció pulmonar o del cor permetent l’oxigenació de la sang fora del cos.En la macro-ponència, aquesta tècnica realitzada de forma precoç, es combina amb la RCP en aquelles persones que han patit una aturada. El pacient aturat és tractat amb maniobres de RCP durant 10 minuts (en comptes dels 30 minuts habituals) i traslladat a l’Hospital on és connectat a un dispositiu d’ECMO.

Es tracta d’una tècnica ja provada i que ha demostrat augmentar la supervivència del pacient aturat i amb bon resultat neurològic.

Origen de les jornades

Des de fa més de 10 anys l’Institut de l’Ebre de Tortosa ha fet una gran aposta per la formació pràctica dintre del programa educatiu del CFGM de Tècnic en Emergències Sanitàries impartit al centre. Això ha fet que des de llavors, hi hagi una col·laboració intrínseca entre l’IES, el SEM i d’altres empreses col·laboradores aportant recursos i professionals per tal de realitzar exercicis pràctics amb els alumnes i que visquin de primera mà la realitat de la tasca extrahospitalària.

El que va començar com una activitat conjunta en un exercici amb múltiples víctimes, ha acabat desembocant en una jornada encarada per a estudiants i professionals multidisciplinaris on comparteixen coneixements de manera pràctica.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies