El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una “crida a extremar la precaució i ha demanat prudència a la ciutadania”.

En roda de premsa des del Centre de Comandament dels Bombers a Cerdanyola del Vallès, el president ha recordat que “estem davant d’una situació extrema des del punt de vista meteorològic, amb altes temperatures, poca humitat, sequedat i vent que obliga a tothom a actuar amb molta precaució”

Aragonès ha afirmat que “estem davant d’una situació excepcional perquè tenim una simultaneïtat d’incendis que obliga a fer un esforç suplementari, a prioritzar estratègies per limitar l’abast global, i a abocar-hi tots els recursos disponibles”. “Estem davant d’una situació en la qual s’hi poden produir uns danys extrems amb desenes de milers d’hectàrees que podria haver-hi però això s’ha anat limitat amb una estratègia de priorització ben clara”, ha explicat.

El president ha agraït la feina “a tothom que està col·laborant en aquesta situació d’extrema dificultat: els bombers, el SEM, els Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals, les ADF, Protecció Civil, les Policies Locals i la UME, que hi estan treballant sota la coordinació del cos de Bombers de la Generalitat”, ha afegit, alhora que ha fet també extensiu el seu agraïment “a la pagesia a l’hora de col·laborar amb les tasques de prevenció i extinció”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que “ara estem concentrats en els incendis i en quines mesures s’aplicaran en cada moment”.

“Monitoritzem dia a dia, en virtut de la situació dels incendis i evidentment de la meteorologia”, ha afegit.

“Estem segurs que, veient la situació que estem patint, la responsabilitat ciutadana serà molt alta”, ha finalitzat Elena.

Pel que fa als incendis, en aquests moments, continuen actius aquests focs:

  • Artesa de Segre/Baldomar (1.636 ha*)
  • Lladurs (43,83 ha*),
  • Bassella/Altés (6,94 ha*)
  • Cabó i
  • Coll de Nargó

Hi ha 5 incendis estabilitzats:

  • Els tres fronts de Castellar de la Ribera (329,54 ha*)
  • Sallent (21,40 ha*) i
  • Peramola

i un parell més de controlats:

  • Corbera d’Ebre (397,39 ha*) i
  • la Riba /Farena (1,72 ha*)

(*dades actualitzades pel Cos d’Agents Rurals)

En la jornada d’avui, els Bombers de la Generalitat han continuat treballant en nous focs que, un cop més, han amenaçat de crear una situació de simultaneïtat de grans incendis. Això hauria dividit els recursos disponibles i hauria compromès seriosament el sistema d’extinció.

Bombers aposta per establir prioritats: atacar ràpidament i amb contundència qualsevol incendi nou (especialment els que tenen un elevat potencial per cremar) per evitar que es faci gran, cosa que comprometria la disponibilitat dels recursos. Aquesta estratègia es va seguir dimecres a la Ribera Salada, ahir a Sallent (on hi havia risc que el foc s’obrís al sector del Llobregat), i avui a Farena, en un incendi que s’hauria pogut obrir al massís de Prades. Sense aquesta estratègia, els incendis d’aquests 3 dies haurien pogut afectar “desenes de milers d’hectàrees”, segons ha explicat en la mateixa roda de premsa el subdirector general operatiu dels Bombers de la Generalitat, David Borrell.

El sector del Solsonès tenia un potencial de 47.000 ha i el de la Ribera Salada i Rialb, 39.830 ha. Per aquesta raó, els Bombers han estat treballant per evitar una situació que hauria estat històrica al Pirineu.

Avui ha estat el tercer dia de l’onada de calor i continuem sense que s’hagi declarat cap nou gran incendi forestal, a part del d’Artesa de Segre/ Baldomar, que és el que en aquests moments preocupa més. Segons els Agents Rurals, el foc ha afectat 1.470,25 ha. Ara, a la zona, hi ha 54 dotacions terrestres dels Bombers. Diversos mitjans aeris han aprofitat al màxim abans no s’han retirat coincidint amb l’ocàs.

Al llarg de la jornada d’avui s’ha treballat perquè el foc no sortís de l’eix de confinament definit per l’operatiu dins d’una àrea preestablerta de 5.000 hectàrees. Els Bombers han monitoritzat l’evolució del flanc esquerre, que es va deixar avançar per la vall de Sant Mamet mentre es llauraven diversos camps on s’esperava que arribés el front de foc. Aquí s’està treballant també amb bulldozers per establir feixes netes de vegetació. Això consolidarà punts on, quan arribi el foc, l’incendi perdrà intensitat i serà més fàcil de dominar. És per això que, aquí, els Bombers “continuarem treballant de forma incansable durant tota la nit”, ha explicat Borrell. En aquests moments, els Bombers també defensen el flanc dret per evitar que el front de foc salti cap al sector de Vilanova de Meià.

Aquesta pròxima nit les condicions meteorològiques seran més favorables. Això ajudarà en l’objectiu principal dels Bombers, que és tancar l’incendi d’Artesa de Segre abans que demà torni a bufar vent de sud.

Lladurs, els Bombers ja han envoltat tot el perímetre afectat per l’incendi, però la situació és molt inestable. En aquests moments hi ha treballant 15 dotacions terrestres.

Cabó hi ha 7 dotacions terrestres.

Pel que fa als incendis estabilitzats, al de Castellar de la Ribera (estabilitzat des d’aquest matí a les 08.16h), ara mateix hi ha 19 dotacions terrestres, i al de Sallent (des de les 21.23h d’ahir), 4 vehicles.

Finalment, i pel que fa als incendis controlats, a Corbera d’Ebre, (controlat des de les 12.02h d’avui), hi ha 31 dotacions terrestres. I a la Riba /Farena, controlat des de les 17.58h, hi ha 10 dotacions terrestres. En aquest incendi, els Bombers han arribat a trobar focus secundaris a 270 metres del focus principal.

 

Continua activada l’Emergència 2 de l’INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Emergència 2 del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pels diferents incendis forestals simultanis, que hi ha a Catalunya.

Protecció Civil també manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor. Malgrat que demà dissabte es preveu un lleuger descens de les temperatures, l’increment del vent mantindrà elevat el perill d’incendi.

Des de Protecció Civil es recorda a la ciutadania que és molt important extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure, tant pel que fa a evitar les afectacions derivades de la calor com pel que fa a evitar qualsevol acció que pugui provocar un nou incendi forestal.

Per reduir el perill d’iniciar un incendi forestal, cal recordar que no s’han de llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe, així com evitar deixar escombraries o deixalles al bosc.

D’altra banda, cal recordar les recomanacions que s’han fet al sector agrícola, i per extensió a qualsevol activitat professional en entorns naturals que pugui suposar un risc, perquè evitin treballar en les hores centrals del dia, quan fa més calor i la humitat és més baixa.

Pel que fa al desplaçament de persones a causa dels incendis, en aquests moments continuen evacuades 54 usuaris de la casa de colònies Cal Petit, que estan al poliesportiu d’Artesa de Segre, habilitat com a centre d’acollida per l’Ajuntament amb la col·laboració de Creu Roja de Catalunya.

 

Demà s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 93 municipis de 13 comarques

Els Agents Rurals demanen extremar les precaucions davant l’alt perill d’incendi forestal a la meitat oest de Catalunya. Es tancaran els accessos als espais de la Baronia de Rialb, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies i Montsant.

Per fer front a l’increment del perill d’incendi forestal i la situació de simultaneïtat d’incendis, demà dissabte dia 18 de juny les 00.00 hores s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 93 municipis de 13 comarques.

En concret, s’activa a 5 municipis de l’Alt Urgell, 4 de l’Anoia, 4 de la Conca de Barberà, 18 de les Garrigues, 14 de la Noguera, 7 del Pallars Jussà, 12 del Priorat, 5 de la Ribera d’Ebre, 6 de la Segarra, 5 del Segrià, 8 del Solsonès, 1 de la Terra Alta, i 4 de l’Urgell.

A més dels accessos a la Baronia de Rialb, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies, que els Agents Rurals van tancar ahir, també es restringeix l’accés a l’EIN Montsant.

El cos operatiu reforçarà el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentarà la vigilància en aquests espais per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals.

Es demana extremar les precaucions davant aquest episodi de perill molt alt d’incendi motivat per les temperatures extremes per l’època de l’any.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

L’objectiu d’aquestes actuacions és doble. Per una banda cal reduir el nombre d’ignicions (el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents). Per altra, són mesures d’autoprotecció.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El cos operatiu recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. Donada la situació actual dels incendis i l’evolució que es preveu per a les properes hores i de cara al cap de setmana, es demana molta col·laboració a la ciutadania perquè eviti les activitats que puguin generar risc de nous incendis.

Cerdanyola del Vallès, 17 de juny de 2022

21.40 hores