El president Aragonès anuncia un ajut immediat de 2 milions d’euros per respondre a la crisi humanitària provocada pel terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan

El president Aragonès anuncia un ajut immediat de 2 milions d’euros per respondre a la crisi humanitària provocada pel terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan.

 

  • El cap de l’Executiu afirma que el Govern adquireix aquest compromís d’ajuda “com a actor responsable a escala internacional” amb l’objectiu de contribuir a pal·liar el drama humanitari
  • Els 2 milions d’euros es canalitzaran mitjançant aportacions a organismes internacionals, una crida de subvencions a ONGs i mobilitzant recursos de la Generalitat

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous que el Govern posa a disposició un ajut immediat de 2 milions d’euros per respondre a la crisi humanitària que colpeja zones de Turquia, Síria i el Kurdistan arran dels devastadors terratrèmols. “Des de Catalunya, com a actor responsable a escala internacional, adquirim aquest compromís de 2 milions d’euros”, ha explicat el cap de l’Executiu en una atenció a mitjans a Perpinyà, on avui és de visita oficial. Aquests recursos es mobilitzen l’endemà d’haver convocat el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, on els actors humanitaris catalans van posar en comú les necessitats expressades pels socis locals per poder canalitzar l’ajut a les zones afectades.

Concretament, els 2 milions d’euros es vehicularan per tres vies: es faran aportacions a organismes internacionals especialitzats en acció humanitària, es convocarà una crida de subvencions a ONGs catalanes i, per últim, mobilitzant recursos de la Generalitat que puguin participar de les grans aliances de cooperació internacional que estan actuant sobre el terreny. Properament es concretarà com es distribueix el total de l’import econòmic.

Hem ofert la disponibilitat de recursos per contribuir tant en l’ajuda humanitària en aquest primer impacte com en la reconstrucció que vindrà en els propers mesos i anys”, ha dit el president Aragonès, que ha afegit que “avui tots els països hem d’assumir la nostra responsabilitat amb el repte que té el conjunt de la humanitat de pal·liar la situació que s’està vivint a Turquia, Síria i el Kurdistan”. Pere Aragonès ha recordat que el Govern s’ha posat a disposició de les autoritats consulars i locals “per contribuir amb tot el que estigui a les nostres mans a pal·liar el dolor d’aquesta situació d’extrema dificultat”.

Els departaments es mobilitzen

En aquest sentit, diversos departaments del Govern s’han mobilitzat per respondre, cadascú des de les seves competències, a l’emergència. Per una banda, el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea té canals de comunicació permanent oberts amb els consolats competents, les autoritats locals i les entitats de la cooperació catalana que treballen sobre el terreny. Pel que fa a l’ajut humanitari, el Departament va presidir ahir el CCAHE, que va permetre que els actors humanitaris catalans compartissin les necessitats identificades sobre el terreny i s’activessin els mecanismes per enviar ajuda humanitària a les zones afectades.

D’altra banda, el Departament d’Interior, en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, ha canalitzat l’oferiment d’agents de diferents cossos de seguretat: 4 efectius de la unitat de recerca canina; 4 de la unitat de subsòl; 4 de la unitat d’intervenció en muntanya, i efectius de Bombers de la Generalitat especialistes en rescat i salvament de Protecció Civil. Des del Departament de Salut, que disposa d’una llarga trajectòria en situacions d’emergència com la que ha provocat el terratrèmol, s’oferirà material i equipament sanitari i es posarà a disposició personal sanitari a partir de peticions concretes que es facin arribar des del terreny.

Pel que fa al Departament de Justícia, Drets i Memòria, s’han posat a disposició 33 professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya. Es tracta de professionals en l’àmbit de la medicina forense amb coneixements i expertesa en catàstrofes i operatius d’emergència de diferent caràcter i que han treballat arreu del món. Dels 33 professionals, 22 són metges forenses i 11 són tècnics d’autòpsies. A més, també s’han posat a disposició odontòlegs forenses i antropòlegs.

Per últim, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Agència Catalana de Residus i la seva empresa participada Gestora de Runes de la Construcció, treballa en l’execució d’un pla a mitjà termini per a la retirada, valorització i tractament de la gran quantitat de runes generades pel sisme. D’acord amb els objectius de la Unió Europea, una de les prioritats en la gestió dels residus de la construcció és la de reciclar i tractar les runes i terres per tal de maximitzar l’aprofitament de les fraccions reutilitzables. En aquest cas, el pla dissenyat per GRC preveuria també transformar els residus en noves matèries primeres per a la reconstrucció de les zones afectades.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies