El Palau de Vidre acollirà l’Hotel d’Entitats de Lleida
El Palau de Vidre acollirà l’Hotel d’Entitats de Lleida
El paer en cap, Fèlix Larrosa, que ha visitat aquest dimecres l’evolució de les actuacions a l’edifici, ha anunciat que a la primera planta també s’hi ubicarà la Regidoria de Participació Ciutadana i que proposarà a la Federació d’Associació de Veïns de Lleida que hi tingui la seva seu
Gràcies a les obres de rehabilitació que s’hi estan duent a terme, que finalitzaran el proper mes de març, la ciutat guanya, a més, un espai diàfan de 2.500 m2 a la planta soterrani per realitzar esdeveniments o activitats diverses
El Palau de Vidre acollirà l’Hotel d’Entitats de Lleida. Així ho ha anunciat el paer en cap, Fèlix Larrosa, en el transcurs de la visita d’obres que ha realitzat aquest dimecres a l’edifici, que estaran finalitzades el proper mes de març.
En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que gràcies a les obres de rehabilitació d’aquest edifici, que ha recordat que va ser construït l’any 1965 i està catalogat pel seu interès històric i arquitectònic, la ciutat guanya un equipament que es destinarà, principalment, a les entitats que “permetrà que es creïn sinergies entre elles i que puguin dur a terme els seus projectes en un espai plantejat com a coworking”.
Així mateix, Larrosa ha anunciat que a la primera planta, que té una superfície de 2.500 m2, on hi haurà l’Hotel d’Entitats de Lleida, també s’hi ubicarà la Regidoria de Participació Ciutadana i que proposarà a la Federació d’Associació de Veïns de Lleida que hi tingui la seva seu. Aquesta planta comptarà, a més, amb una sala polivalent, amb capacitat per a 230 persones assegudes, per acollir diferents activitats, presentacions, formacions, etc.
Pel que fa a la planta soterrani, s’ha previst un espai diàfan, també de 2.500 m2, que es planteja amb usos polivalents per a esdeveniments o activitats diverses. A més, es preveu que, mitjançant un sistema modular, pugui albergar diferents usos alhora.
A la planta baixa, d’uns 400 m2, hi haurà un hall, escales i rampes d’accessos i un porxo a l’entrada principal.
El paer en cap ha posat de relleu que “aquesta actuació suposa un primer pas per a potenciar els Camps Elisis com a “gran parc de la ciutat perquè la voluntat del govern municipal és fer un equipament per al públic familiar en el xalet modernista i també donar usos als edificis annexos, com el de l’Antorxa. Hem de convertir aquest espai en un parc central per als lleidatans i lleidatanes per recuperar la seva essència”.
Larrosa, que ha estat acompanyat en la visita per les tinentes d’alcalde, Begoña Iglesias i Cristina Morón; el tinent d’alcalde, Carlos Enjuanes, i el regidor Xavi Blanco, ha explicat que “seguim en converses amb el departament de Cultura de la Generalitat per a impulsar un espai de lectura o biblioteca al xalet modernista, que s’integri en els usos del parc. “Crec que aquesta ha de ser una zona en la qual la gent passegi amb tranquil·litat i hi pugui seure. Ens agradaria que hi hagués hamaques i taules als jardins, que sigui un espai intergeneracional, de promoció de valors i de la cultura, on passen coses i que recuperem aquesta centralitat com a gran parc de la ciutat, en connexió directa amb el parc del riu, i guanyar superfície amb la seva ampliació fins al Canal”.
Per últim, l’alcalde ha explicat que “ara ens hem de posar amb la redacció del projecte per al contingut de l’edifici per licitar-lo a càrrec dels pressupostos municipals del proper any”.
Està previst que les obres, que les du a terme la UTE formada per les empreses Romero Polo i Sorigué, estiguin enllestides al mes de març de l’any vinent i compten amb un pressupost de 6 milions d’euros, dels quals el 50% és finançat pel Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics (Pirep) dels fons Next Generation de la Unió Europea.
Un edifici sostenible, accessible, inclusiu i segur
La qualitat principal d’aquesta actuació és el respecte als trets característics de l’edifici, alhora que se’l dota d’elements que afavoreixen l’adaptabilitat dels espais a les necessitats de la ciutadania i la reducció del consum energètic, arribant a nivells d’eficiència per sobre del 60% que s’aconseguiran amb la modernització dels sistemes de climatització, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la substitució de la il·luminació per LED i incorporar més llum, la transformació d’espais i eixos de comunicació, el monitoratge dels consums d’aigua, la incorporació d’un magatzem de residus per fomentar el reciclatge, la instal·lació de carregadors elèctrics per a bicicletes, la instal·lació de sistemes de control de la qualitat de l’aire, la digitalització de l’edifici i la substitució de la instal·lació elèctrica. Amb aquestes actuacions, l’edifici garanteix que sigui accessible, inclusiu i segur.
Arquitectònicament, la proposta genera un porxo d’accés a la façana oest del pavelló que posa èmfasi en la geometria de l’estructura que el caracteritza i crea un accés principal i un altre de secundari per la façana est.
Es genera un accés a peu de carrer a la planta baixa, que permet la millora de l’accessibilitat, el control d’accessos i generarà unes grans visuals de l’espai interior.