El Departament d’Interior difon consells de seguretat per a les activitats nadalenques tant en entorn urbà com en el medi natural

El Departament d’Interior difon consells de seguretat per a les activitats nadalenques tant en entorn urbà com en el medi natural.

 

  • Protecció Civil de la Generalitat ha ampliat el web www.interior.gencat.cat/nadal amb consells per celebrar les festes nadalenques amb seguretat. S’hi poden trobar recomanacions per a la recerca i troballa del tió, les visites als mercats de Nadal, les decoracions nadalenques o les cavalcades de Reis, entre altres
  • Protecció Civil també recorda la importància de tenir en compte els consells per a grans concentracions de persones i explicar als infants què han de fer si es perden interior.gencat.cat/gransconcentracions
  • Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal respectant el medi natural i recordant les prohibicions de recol·lectar espècies de flora en cap dels espais naturals protegits de Catalunya.

 

El Departament d’Interiorde la Generalitat, davant la proximitat de les festes de Nadal i totes les seves activitats relacionades, fa una crida a gaudir-les amb seguretat i respectant sempre el medi natural. Per això, difon consells de seguretat i autoprotecció per a fer activitats com la cerca i troballa del tió, assistir als mercats de Nadal, a la cavalcada de Reis, així com recordar les mesures de respecte al medi natural pel que fa a la col·lecta de molsa, galzeran, boix grèvol i avets.

D’una banda, Protecció Civil de la Generalitat ha publicat una nova pàgina web específica amb les principals recomanacions per celebrar les festes nadalenques i les cavalcades de Reis amb seguretat. D’altra banda, els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal respectant el medi natural.

Tanmateix, és important tenir ben presents els consells davant grans concentracions de persones i explicar als infants què han de fer en el cas que es perdin Interior.gencat.cat/gransconcentracions

Web de Protecció Civil amb consells de seguretat

captura web nadal

La web de Protecció Civil, interior.gencat.cat/nadal, està adreçada tant a la ciutadania en general com als ajuntaments i entitats per si volen difondre també aquests missatges entre la seva població. Al web s’hi poden trobar recomanacions per a la troballa del tió, les visites als mercats de Nadal, les decoracions nadalenques o les cavalcades de Reis, entre altres.

Les recomanacions, de caire pràctic, també es difondran al llarg de les properes setmanes mitjançant infografies a les xarxes socials de Protecció Civil: Twitter @emergenciescat, Facebook facebook.com/emergenciescat, i Instagram instagram.com/emergenciescat/

grans concentracions de persones

Atès que un dels principals consells, tant als mercats de Nadal com a les cavalcades, és evitar que els infants es puguin perdre en aquestes activitats amb molta concurrència de gent, des de fa anys des de Protecció Civil s’impulsa que els menors portin polseres amb el nom i telèfon de contacte dels familiars per si es perden poder avisar el més ràpidament possible. Abans d’anar a les fires de Nadal, expliqueu als infants què han de fer si es perden. Tingueu en compte les recomanacions per a grans concentracions de persones.

L’any 2014, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) va crear unes polseres específiques per aquest tipus d’esdeveniments, i en aquests 9 anys ja se n’han repartit un total de 470.000 a través dels municipis i AVPC. La distribució de polseres es fa a través dels municipis, que les demanen als Serveis Territorials de Protecció Civil.

Recomanacions per a les compres i mercats de Nadal:
  • Avança les compres o evita les aglomeracions
  • Si vas acompanyat o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
  • Anota al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o posa’ls una polsera o targeta visible amb aquesta informació.
  • En cas d’incident no corris, no empenyis i no intentis tornar enrere
Recomanacions per a una correcta i segura decoració de Nadal:
  • Evita sobrecarregar les regletes d’endolls.
  • Si poses llums a balcons o terrasses, fes servir bombetes d’ús exterior.
  • Comprova el bon estat dels cables, endolls i llums.
  • Apaga els llums i les espelmes quan vagis a dormir o quan surtis de casa.
  • No col·loquis cap arbre a prop de radiadors, estufes o xemeneies.
  • Comprova que els elements elèctrics compleixen la normativa i etiquetatge de la CE.
  • Si fas servir espelmes, posa-les allunyades de cortines, sofàs i, en general, de roba i altres elements inflamables
Recomanacions per quan aneu a buscar el tió de Nadal:
consells tio nadal
  • Tingues cura que els infants no se separin dels adults quan vagin a buscar el tió.
  • No agafis espècies protegides.
  • Si l’aneu a buscar al bosc, prepareu-vos adequadament, consulteu sempre els avisos meteorològics i recordeu els consells de seguretat per anar a la muntanya.
  • Sigues respectuós amb el medi natural i recull sempre les deixalles.
Recomanacions per a les cavalcades de Reis:
  • No pugis a baranes, reixes, contenidors o altres llocs elevats.
  • No travessis el carrer mentre passa la cavalcada.
  • Si llancen caramels, no baixis a recollir-los a la calçada mentre passen carruatges.
  • Anota al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o posa’ls una polsera o targeta visible amb aquesta informació.
Recomanacions per a les grans concentracions de persones:
  • Abans d’anar-hi fes atenció a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l’esdeveniment, així com les que apareguin als mitjans de comunicació.
  • Si vas acompanyat o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
  • Si vas amb infants, porta’ls a coll o de la mà. Estigues pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.
  • Porta la documentació a sobre. En el cas dels infants, gent gran i persones amb discapacitats psíquics prepara una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte i fes que la portin en un lloc visible per si es perden. També poden portar la polsera identificativa de Protecció Civil.
  • En cas d’emergència, mantingues la calma i presta atenció a les indicacions de les autoritats.
  • Evita cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podries provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de persones que hi ha concentrades.
  • Recorda: davant de qualsevol emergència personal o col·lectiva, truca al 112, mantingues la calma i segueix les indicacions dels serveis operatius. Si truques des d’un telèfon mòbil i no tens senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busca un telèfon fix per trucar.

Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal respectant el medi natural

 

Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal respectant el medi natural. El pessebre o l’arbre de Nadal són elements centrals de les ornamentacions d’aquestes dates, però des del cos operatiu recorden que cal tenir present la normativa a l’hora de fer la decoració nadalenca per tal que siguirespectuosa amb el medi natural. És especialment important tenir present que no és permès recol·lectar cap espècie de flora en cap dels espais naturals protegits de Catalunya.

Un dels elements més tradicionals és l’arbre de Nadal, però cal recordar que a Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat. Hi ha alternatives reutilitzables i, si s’opta per decorar un arbre natural, cal comprar-lo i no sostreure’l del medi. Tots els arbres que es comercialitzen són provinents de conreu i duen una identificació, on consta la qualitat i l’origen.

El boix grèvol (Ilex aquifolium) també s’ha usat tradicionalment per a decoració de la llar per Nadal. Però és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida.

En el cas del galzeran (Ruscus aculeatus), tot i que no té una regulació específica, cal recordar que com el boix grèvol té una paper molt important al bosc perquè serveix de refugi a molts animals i durant els mesos d’hivern, els seus fruits vermells -que son tòxics per als humans- representen una important font d’aliment per als ocells que viuen al bosc.

A l’hora de fer el pessebre, cal tenir en compte que la recol·lecció de molsa està molt restringida i que cal informar-se bé per no incomplir la normativa ja que en podem recollir una quantitat molt petita i per a ús particular sempre. La molsa té una funció molt important al bosc perquè serveix de refugi per a petits invertebrats. També evita l’erosió del terreny i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat. En el seu lloc, existeixen alternatives sostenibles per decorar el pessebre, com ara plantes i materials reciclats com escorça, cartró, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d’un any per l’altre.

Per complir amb les prohibicions i restriccions que afecten aquestes espècies de flora que s’usa per a decoració nadalenca, cal adquirir-los en botigues, mercats i fires, on se’n troben de procedents de la jardineria comercial o de llocs on està permesa la seva recol·lecció.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan taques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies