El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, present en la 60a edició el Saló Nàutic amb un espai dedicat a la sostenibilitat i a la innovació

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, present en la 60a edició el Saló Nàutic amb un espai dedicat a la sostenibilitat i a la innovació.

 

L’estand del Departament donarà visibilitat a iniciatives, projectes o entitats relacionades amb l’Estratègia marítima de Catalunya 2030, que aposten per la sostenibilitat com a motor de la transformació del sector cap a l’economia blava

També hi haurà una part dedicada al nou distintiu de qualitat ambiental per als centres d’activitats marítimes, la construcció d’una embarcació 100% elèctricade l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya o la problemàtica dels residus marins, entre d’altres temes.

 

El Saló Nàutic 2022 celebra la seva 60a edició entre els dies 12 i 16 d’octubre i, igual com en les edicions anteriors, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hi participa activament compartint amb altres administracions, entitats i empreses, sinergies i coneixements sobre activitats marítimes, especialment la nàutica recreativa, i posant l’accent en la reducció de la petjada de carboni d’aquestes embarcacions i en la reducció del consum d’energies fòssils, amb l’objectiu d’accelerar la transició energètica i contribuir al Pacte verd que impulsa la Unió Europea.

En aquesta nova edició del Saló, el Departament hi serà present amb dos espais d’exposició. Un estarà dedicat a donar visibilitat a iniciatives, projectes o entitats que desenvolupen accions innovadores relacionades amb l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 i que aposten per la sostenibilitat com a motor de la transformació del sector cap a l’economia blava. Alguns dels impulsors d’aquestes iniciatives seran presents en aquest espai per explicar actuacions com ara la restauració d’hàbitats marins protegits, embarcacions elèctriques, activitats físiques que milloren la salut de la ciutadania, l’Associació Catalana de Dones de la Mar, entre d’ altres.

Un altre espai ple de novetats

A l’altre estand institucional, el departament explicarà mitjançant plafons en què consisteix el nou distintiu de qualitat ambiental per als centres d’activitats marítimes, com a sistema català d’etiquetatge ecològic que reconeix productes i serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental i té com a finalitat minimitzar els impactes ambientals i promoure el desenvolupament sostenible més enllà del compliment dels requisits que s’estableixen al marc legal vigent.

Una altra línia de treball que també es destacarà és la preservació dels prats de fanerògames marítimes amb la cartografia bionòmica. Es tracta d’una tasca que el Departament està elaborant i que facilitarà el fondeig de les embarcacions sense impactar en aquests hàbitats protegits per les normatives pesquera i ambiental. Aquesta nova informació es podrà consultar a través de la plataforma FanCat de la Generalitat de Catalunya, que permet visualitzar al telèfon mòbil la distribució d’herbassars marins com la posidònia, en el punt on es troba l’usuari, de tal manera que es promou una navegació més responsable amb el medi ambient.

El Servei d’Oceanografia Operacional i la xarxa marítima de transferència tecnològica

El Saló també permetrà explicar dues eines imprescindibles per als sectors marítims en general i el sector de la nàutica en especial que es van posar en marxa i consolidar l’any passat, un cop finalitzat el primer pla pluriennal de l’Estratègia marítima de Catalunya. D’una banda, la posada en marxa d’un Servei d’Oceanografia Operacional dins de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar, que permetrà recollir dades oceanogràfiques a través d’una xarxa de radars d’alta freqüència, com ara els corrents superficials, que donarà seguretat a l’activitat i als usuaris del mar. Els visitants podran assistir també a la xerrada que es farà per presentar el servei d’oceanografia operacional i la seva aplicació a la nàutica d’esbarjo,divendres dia 15 a les 16 h.

La millora del coneixement en aquest àmbit es veu també reforçada per una Xarxa marítima de transferència tecnològica (BLUENETCAT) que dona servei a les empreses privades de la comunitat marítima i crea sinergies entre centres de recerca de Catalunya per fer front als reptes vinculats al desenvolupament de l’economia blava. Representants de la Xarxa estaran també presents a l’estand de l’EMC divendres 14 durant tot el matí per oferir informació sobre les seves línies de treball en innovació i transferència tecnològica.

El Departament d’Acció Climàtica aposta també per donar visibilitat a la problemàtica actual sobre els residus marins. El bon estat dels ecosistemes marins depèn en bona mesura del que passa terra endins i de l’actitud de la ciutadania quan va a mar. Per això es presenten unes dades que pretenen conscienciar els usuaris i també proposar bones pràctiques per reduir la brossa que arriba al fons, fa malbé els ecosistemes i impacta en les espècies.

Un projecte pioner

Amb la seva participació al Saló Nàutic, el Departament contribueix a visibilitzar la tasca que està duent a terme dins del sector marítim i posa a l’abast de la ciutadania tota la informació necessària sobre la formació nàutica a través de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya.

A més, l’Escola està desenvolupant un projecte pioner que presentarà en el marc del Saló nàutic i que consisteix en la construcció d’una embarcació polivalent 100% elèctrica que permeti al sector pesquer i als alumnes de l’Escola conèixer les possibilitats de les noves tecnologies.

La formació dels usuaris del mar, la millora del coneixement dels ecosistemes marins i de les condicions oceanogràfiques, els centres d’activitats marítimes amb distintius de qualitat que vetllen per la millora del medi ambient, en definitiva, gaudir del mar amb seguretat i respecte pel medi. Aquest és l’objectiu i el que vol transmetre el Departament amb els continguts i les activitats ofertes en el Saló Nàutic d’enguany.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies